100 päivää museossa | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de största museerna i Finland.

100 päivää museossa

Sanotaan, että johtajalla on 100 päivää erityistä etsikkoaikaa, kun hän aloittaa uudessa organisaatiossa. Tulin EMMAan kesäkuun 1. päivä, 99 päivää sitten. Samanaikaisesti se tuntuu sekä eiliseltä että siltä, että kolme kuukautta olisi muuttunut puoleksi vuodeksi – sitä syöksyy syvälle organisaation dynamiikkaan yllättävän nopeasti.

Ja hyvä niin. EMMAssa vallitseekin varsinainen vilske. Erilaiset tuotanto- ja kehitysprosessit kulkevat EMMAn toimistoarjessa nyt kiivaasti eteenpäin. Kaiken vilskeen tavoite on kyetä rakentamaan museokävijälle sellainen näkyvä ja kuuluva tarjotin, että hän kokee itsensä  osaksi dynaamista EMMAa.
 
Aivan vastikään avasimme BMW Art Cars –näyttelyn, mutta samanaikaisesti valmisteilla ovat jo myöhemmin syksyllä avautuvat näyttelyt, vaikuttava Jaume Plensa sekä omaperäinen, modernistisia mainosjulisteita esittelevä, näyttelykokonaisuus. Niiden ohella viemme juuri nyt eteenpäin myös EMMA shopin, viestinnän, kumppanuuksien, omien sisäisten prosessien, näyttelyjulkaisujen ja EMMA-lehden kehittämistä. Mietimme, mikä on se yksi ja oikea EMMA-kuva, jota haluamme kaikilla toiminnan eri osa-alueillamme välittää. Tässä on urakkaa meille EMMAlaisille kerrakseen.
 
Vaikka johtaja on uusi, EMMAssa mikään ei ala alusta. Puhumme instituutiosta, joka on edeltäjäni Markku Valkosen johdolla lunastanut kansainvälisellä näyttelytoiminnallaan kärkimuseon paikan. Jotta tämä piirre tulee lunastetuksi jatkossakin, koen omalta osaltani ensimmäiset 100 päivää kriittisenä koetinkivenä. Sen aikana ehtii jo muurata uusia kerroksia, vaikka ajallisesti se on varsin lyhyt ikkuna EMMAn hienoon historiaan. Entistäkin vaikuttavampaa EMMAa ja edistyksellisempää tulevaisuutta ei kuitenkaan rakenneta kuukaudessa, parissa. Tärkeämpää kuin nopeiden päätösten tekeminen vielä osittain puutteellisen tiedon varassa on oikeiden päätösten tekeminen. Jos vaikka puolen vuoden päästä laiva alkaisi kääntyä…?
 
Olen saanut paljon tiedusteluja tulevaisuuden linjanvedoista ja näyttelyvalinnoista. Ensimmäinen täyttämätön aukko EMMAn kalenterissa osuu vuodelle 2014. Tämän syksyn aikana alkaakin yleisön ja kumppanuuksien kannalta kaikkein keskeisin työ, näyttelyprofiilin määrittely. Vasta tämän jälkeen pääsemme käsiksi varsinaisiin näyttelyvalintoihin, eli kysymykseen siitä, mitkä yksittäiset, spesifit näyttelyt sitten tuota valittua linjaa parhaiten rakentavat. Kärsimättömälle toimittajakunnalle en ole juuri tätä puolta vielä mediassa avannut – se olkoon oman tiedotustilaisuutensa väärti. Mutta sanottakoon jo nyt, että EMMAssa tullaan jatkossakin näkemään korkeatasoista nykytaidetta sekä modernismin klassikoita. Näiden välistä kuilua haluan kuitenkin kuroa tulevaisuudessa yhä tiiviimmin yhteen. Ja toivon, että kaikenlainen avoin rajojen haku tuo uudenlaisia tapoja avata taiteen mahdollisuuksia myös EMMAssa. Kyse on siitä, että emme vain esittele taidetta – uutta tai vanhaa – vaan nostamme esiin ajankohtaisia, ihmisiä koskettavia kysymyksiä sekä tarjoamme alustan entistä vilkkaammalle ja vaikuttavammalle keskustelulle. 
 
Kun sata päivää uudessa työssäni on nyt täyttymässä, voin ilolla jättää tuon maagisen rajan taakseni. Tunne tulevasta on hyvällä, kutkuttavalla tavalla odottava hyvin muuratun peruskiven päällä seisoessani.
 
 
Taidehistorioitsija Pilvi Kalhama aloitti EMMAn johtajana 1.6.2012
 

Lägg till ny kommentar