Älypuhelin - älykäs vai älytön? | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de största museerna i Finland.

Älypuhelin - älykäs vai älytön?

Tässä päivänä eräänä sain rouvaseuraa parkkihallista maanpinnalle nousevaan hissiin. Hän puhui puhelimeen ja minä näpyttelin sähköpostia.
- Eiks tää elämä ole mennyt ihan hulluksi!, hän huudahti puhelun katketessa ja heristi puhelintaan.
- Mä puhun ja sä näpyttelet, koko ajan.

Samana iltana uusimmasta Imagesta osui silmiini kaksikin juttua, jotka saivat aikaan kylmiä väreitä. Toisessa kolumnisti totesi kosketusnäytön kanssa äheltäjistä tulevan keskittymiskyvyttömiä zombieita. Älypuhelinten kautta virtuaalimaailmaan hukkuneet ihmiset eivät osaa enää olla oikeasti läsnä. 
Toinen artikkeli kertoi nettiriippuvuudesta. Ihmisille on tullut uusi refleksi, joka tarkastaa muutaman minuutin välein saapuneet viestit ja nettistatukset. Uusinta uutta on palvelu, jonka avulla voi vapaehtoisesti estää itseltään pääsyn nettiin - voidakseen tehdä välillä jotain muuta, vaikka oikeita töitä.

Hui.

EMMAssakin olemme pohtineet, minkälaisia palveluja, oheistietoa ja opastuksia tuottaisimme älypuhelimeen museokävijän iloksi. Että museokävijä voisi kiertää taidenäyttelyä lukemalla taustatietoa teoksista haluamallaan kielellä omasta kännykästään. Miten kätevää!
Vai olisiko? Kuva alkoi yhtäkkiä tuntua vääristyneeltä. Taidemuseo täynnä vieraita, jotka seinille katselemisen sijaan näppäilevät kännykkäänsä. Teostietoja hakiessaan käväisevät samalla fb:ssä tai ilmoittavat sijaintinsa paikannuspalveluun. Vilkaisevat pari taideteosta ja tsekkaavat taas, onko joku muu tuttu lähistöllä.

Mitä jos ei olisikaan innovatiivista tarjota sormenhipaisulla toimivia mobiilisovelluksia älypuhelimeen vaan rauhoittaa koko näyttelytila kännykkävapaaksi alueeksi? Keskustelu, läsnäolo ja taiteesta nauttiminen sallittu, virtuaalimaailmaan katoaminen kielletty.
 

Lägg till ny kommentar