Mia Hamari / Skulpturer | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de största museerna i Finland.

Mia Hamari / Skulpturer

27.03.2015 till 10.05.2015
Mia Hamari (född 1976) bor och arbetar i Simo. Hennes utställning ingår i utställningsserien N= 000˚, som visas i EMMA Areena. Serien är ett samarbete med Kari Huhtamos konststiftelse som stöder konstnärer i norr. De övriga konstnärerna i serien är Jaakko Mattila, vars utställning redan visats i Areena, och Alma Heikkilä, vars utställning öppnar hösten 2015.  
 
Hamari har länge fascinerats av metamorfosen mellan människa och djur. Utställningens röda tråd är metamorfoser mellan olika varelser och material samt konstnärens egna rötter och de bilder och berättelser som lagrats längst inne i hennes minne. I sina något melankoliska figurer skapar Hamari en säregen metamorfos genom att kombinera trä med naturmaterial som en gång varit en del av en levande människa eller ett djur. På så sätt får de en ny och unik historia. En del av figurerna bär sitt hem med sig, till exempel dräkten av spånor är som ett tak eller en värmande eldstad.
Mia Hamari studerade på avdelningen för skulptur vid Bildkonstakademin. Hon tog examen 2004 och har sedan dess årligen haft separatutställningar i Finland samt deltagit i grupputställningar i hemlandet och utomlands. På nutidskonstmässan ARCOmadrid 2014 representerade Hamaris skulpturer finsk nutida träskulpturkonst med stor framgång.  
 
Samarbete med Kari Huhtamos konststiftelse.

 
 
Areena
EMMA:s nya utställningslokal Areena är tänkt som ett permanent rum för visning av experimentell, lokalbunden, tvärkonstnärlig och processbetonad konst samt för olika samarbetsprojekt och interventioner. I Areena har EMMA möjlighet att bredda sitt samarbete med aktiva finländska och internationella konstnärer, såväl unga som etablerade förmågor, samt med stiftelser och andra organisationer.