Afrikas kraft på EMMA | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de största museerna i Finland.

Afrikas kraft på EMMA

23.02.2010

Meddelande 23.2.2010

24.2–6.6

Afrikas kraft – tre perspektiv

EMMAS vårutställning Afrikas kraft – Tre perspektiv utforskar Europas kulturskuld till Afrika på tre sätt. Utställningen presenterar ett betydande urval traditionell västafrikansk konst jämsides med den modernistiska konsten i Europa. Afrikainfluenserna syns bland annat i den franska och tjeckiska kubismen, den tyska expressionismen, den ryska kubofuturismen och den finländska nutidskonsten.

Modernismen i början av 1900-talet påverkades i hög grad av afrikansk konst. Industrialiseringen och urbaniseringen av Europa ansågs leda den västerländska människan i fördärvet. Konstnärerna gav sig av för att på nytt finna ursprung, livskraft och kärnan i vad det innebär att vara människa.  Inte på långt när alla konstnärer, t.ex. inte Pablo Picasso, reste ut. Men den geometriska formen och det reducerade formspråket i den afrikanska konsten influerade ändå konsten via de etnografiska samlingar och föremål som spreds i Europa. Afrika förändrade helt och hållet färgvärlden hos den mest kända Afrikaresenären bland de finländska konstnärerna, Akseli Gallen-Kallela. De glödande färgerna och den delvis förenklade formen i hans Afrikamålningar uppskattades inte efter förtjänst förrän långt efter konstnärens död.

De afrikanska konstverken på EMMA presenteras som en del av en konstkultur. Utställningen vill ta död på den snedvridna uppfattningen om europeisk kultur som högrestående och rationell. En del av de afrikanska konstföremålen har anknytning till olika ritualer, precis som kyrkofreskerna i den europeiska konsten är en del av religionen. Tvärtemot vad man ofta tror finns det också i afrikansk konst individualitet och nyansrikedom som härstammar från enskilda konstnärer. Även om konstverken inte signerades, var konstnärerna samfundets uppskattade och respekterade mästare.

Utställningens tredje perspektiv pejlar förhållandet mellan finländsk nutidskonst och Afrika. Dagens konstnärer söker genom att uppleva andra kulturer förståelse för kulturen – och människan – och ett nytt konstnärligt innehåll. Många finländska konstnärer som t.ex. Stefan Bremer, Alvar Gullichsen och Teemu Mäki har besökt Villa Karo, det finländska kulturinstitutet i Benin, men för andra räcker bilder som impulser på samma sätt som för kollegerna i början av 1900-talet.

Utställningens modernister:

Fernand Léger, Emil Filla, Otto Gutfreund, Antonin Procházka, Václav Špala, Josef Čapek, Karl Schmidt-Rottluff, Max Pechstein, Erich Heckel, Otto Mueller, Conrad Felixmüller, Ernst Ludwig Kirchner, Natalia Gontjarova, Nadesjda Udaltsova, Vladimir Baranov-Rossiné, Ljubov Popova, Kazimir Malevitj, O.V.Rozanova, Alexander Drevin, Pavel Filonov, Vladimir Tatlin, André Lhote, Pablo Picasso, Paul Klee, Aguste Herbin, Marie Laurencin, Wäinö Aaltonen, Hugo Backmansson, Birger Carlstedt, Alvar Cawén, Akseli Gallen-Kallela, Greta Hällfors-Sipilä och Uuno Alanko.

Utställningens finländska nutidskonstnärer:

Martti Aiha, Stefan Bremer, Alvar Gullichsen, Timo Kelaranta, Pertti Kukkonen, Tapani Mikkonen, Marika Mäkelä, Teemu Mäki, Tiina-Elina Nurminen, Lauri Nykopp, Kimmo Pyykkö, Ulla Rantanen, Tuomo-Juhani Vuorenmaa och Ilkka Väätti.

Utställningens utländska verk kommer från Frankrike, Tyskland Tjeckien, Ryssland, Holland och Sverige. Den afrikanska skulpturkonsten är utlånad av bl.a. Musée du Quai Branly, Paris, Statens ryska museum, S:t Petersburg, museet Die Brücke och Nationalgalerie, Berlin samt Dansmuseet och Etnografiska museet, Stockholm.

I samband med utställningen publiceras en rikt illustrerad katalog på ca 200 sidor med expertartiklar om afrikansk konst och dess betydelse för den västerländska modernismens uppkomst. I avsnittet om nutidskonst berättar finländska konstnärer om hur deras erfarenheter av Afrika har påverkat deras egen konst.

24.2–6.6

Candice Breitz

Candice Breitz, född 1972 i Sydafrika och bosatt i Berlin, är en internationellt erkänd foto- och videokonstnär vars verk nu för första gången visas i Finland.

EMMA ställer ut musikverken King (Porträtt av Michael Jackson, 2005), Queen (Porträtt av Madonna, 2005) och två nya verk med anknytning till filmvärlden, Him (1968-2008) och Her (1978-2008). Verken är monumentala flerkanalvideoverk med upp till 30 monitorer, och det centrala temat är popmusik och identitetsformning.

King är en installation med 16 kanaler och Queen en installation med 30 kanaler med popikonernas fans i huvudrollerna. Fansen plockades ut med hjälp av tidnings- och webbannonser och fick uppföra albumen Thriller och Immaculate Collection i en professionell inspelningsstudio. De fick klä sig hur de ville och själv besluta om mimik och rörelser. Resultatet är en nyinspelning av Michael Jacksons och Madonnas album. Breiz visar i sina verk hur popmusiken kan bli det viktigaste i livet för fansen och hur kulturindustrin påverkar vårt samhälle.

I verken Him och Her uppträder en skådespelare i olika roller i ett icke-lineärt drama. Verken är parallella installationer över 7 kanaler där Jack Nicholson ses i sina 23 filmroller under drygt 40 år och Meryl Streep i sina 28 roller under drygt 30 år. Rollfigurerna för dialog med varandra och resultatet är ett djupgående och intensivt samtal.

Utställningen är sammanställd i samverkan av EMMA och Studio Breitz.

Program i samband med utställningarna

Nyheter i EMMAS vårprogram är evenemangen Konstskumpa och Konstkaffe.

Emmas Konstskumpa bjuder på bubblor för vuxen- och företagsgrupper, t.ex. födelsedagsfester. Gästerna går runt på utställningen, sysslar i verkstaden och trivs och umgås över pärlande drycker.

På Safarikaffet får äldre framställa en exotisk butikskasse och dricka kaffe på afrikanskt vis. Kaffet kokas alla tisdagar 2.3–1.6 kl. 14–16. Deltagaravgift 5 euro/gång.

I mars utökas utställningen Mellan hund och varg med yrkeshögskolan Metropolias föreställningsserie Sivusilmin, gjord av eleverna vid linjen för uttryckskonst. Serien handleds av lärarna Sussa Lavonen, Metsälintu Pahkinen och Reija Hirvikoski.

27–28.3Veckoslutet ägnas åt rymden ur barnperspektiv: Taidehaltijoilla avaruus kattona (Rymden är konstféernas tak). Evenemanget genomförs i samverkan med Urmuseet och Leksaksmuseet med massor att se och göra på temat rymd.

15.5. Evenemanget Förälska dig i EMMA med Tapiola Sinfonietta är sammansatt av musik, poetiska möten, guidningar och kreativa aktiviteter.

Pressbilder: www.emma.museum/press

Upplysningar:

museidirektör Markku Valkonen, tfn 09-8165 7519
intendent Päivi Talasmaa, tfn 050 511 4206
ansvarig museilektor Nana Salin (Konstpaketet), tfn 09-8165 7538