Juhlien aattona | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de största museerna i Finland.

Juhlien aattona

 

Toissa viikonloppuna monessa suomalaiskodissa juhlittiin: ylioppilaita, ammattiin valmistuvia, koulun päättymistä ja kesän alkamista. Juhlia edeltävät aina lähes käsin kosketeltavat jännityksen ja odotuksen tunteet. Juhlavalmistelut puolestaan ovat yhtä aikaa innostavia ja stressaavia.

 
Me täällä EMMAssa elämme nyt samankaltaisissa tunnelmissa. Seuraava näyttelymme ”Kuriton kaunosielu - Birger Kaipiaisen keraamisia fantasioita” avautuu yleisölle 19.6.2013. Vaikka siihen on vielä pari viikkoa, töitä näyttelyn kanssa on tehty jo pitkään. Loppukiri on jo käynnistynyt. Näyttelytiloja rakennetaan parhaillaan, seinätekstit ja teoslaput ovat käännettävinä, kirjaa odotellaan painosta.
 
Kaipiaisen haikean kaunis ja hieman mystinenkin kuvamaailma on jo ehtinyt tulla tutuksi. Tosin suurimmaksi osaksi vasta kuvien kautta – näyttelyyn tulevat teokset saadaan lainaksi pääosin muista museoista ja yksityisiltä keräilijöiltä. Työt saapuvat EMMAan pääosin näillä paikkeilla, kun näyttelyn ripustaminen on aloitettu. Muutamia töitä olemme jo päässeet ihastelemaan lähietäisyydeltä. Pinnan herkulliset muodot, värien hehku ja lasitteen kiilto tuntuu herättävän kuvat henkiin. Viehkeät ihmishahmot, oudot linnut ja hyönteiset, pulleat hedelmät, vienosti tuoksuvat kukat, erilaiset soittimet ja pysähtyneet kellot kertovat meille oman tarinansa.
 
Birger Kaipiainen (1915–1988) työskenteli miltei viisi vuosikymmentä Arabian tehtaiden taideosastolla. Siellä hän toteutti lukuisia uniikkiteoksia. Suuri yleisö muistanee hänet parhaiten ”Paratiisi”-astiaston suunnittelijana. Ehkäpä yhä tuotannossa olevan Paratiisi-sarjan astiat koristivat myös viime viikonlopun juhlapöytiä. Toinen suomalaiskodeista löytyvä Kaipiaisen suunnittelema klassikko on Kiurujen yö -tapetti. EMMAn näyttelyn innoittamana Tapettitehdas alkaa valmistaa sitä myös vihreän sävyisenä. Väri on peräisin Kaipiaisen alkuperäisestä suunnitelmasta, mutta se ei ole koskaan ollut tuotannossa.
 
Birger Kaipiainen rakasti balettia, oopperaa, teatteria ja juhlia. Hän oli myös usein nähty vieras Marimekon perustajan Armi Ratian juhlissa Bökarsin kartanossa. Töillään Kaipiainen halusi tuoda iloa ja kauneutta arjen yksitoikkoisuuteen. Siihen mekin pyrimme osaltamme näyttelyllämme.
 
Näyttelyn avajaisissa juhlitaan. Uskon, että myös Kaipiainen itse on hengessä mukana.
 
Inka Laine
Näyttelyamanuenssi

Lägg till ny kommentar