VESIPUTOUSSATEENKAARI: Otteita oppaan elämästä EMMAn taideluonnossa | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de största museerna i Finland.

VESIPUTOUSSATEENKAARI: Otteita oppaan elämästä EMMAn taideluonnossa

 

”Entä toi valo? Mikä se on?” – Nio Rautiainen Toikka: ”Säe” (2011), joka ei olekaan valoa, vaikka valoa siihen ympäristötaideteoksen omaisesta ikkunastamme heijastuukin. Kyseinen maisema on taidetta á la WeeGeen pääarkkitehti Aarno Ruusuvuori.

 

”Tuolla on vettä” – Daniel Canogarin ”Single flow” (2012), joka ei muuten ole mikään tavallinen vessahuonekaluteos (lähtien Duchampin pisuaarista 1917). Tämän teoksen nähtyään moni on halunnut lähteä rannalle uimaan.

 

”Mut mikä toi on? Näitteiks te, toi liikkuu?! Ja toikin!” – esimerkiksi Pe Langin ”Moving Objects nº 628–691” (2011), joka liikahtaa kyllä kun näkee sinut.

 

”Pitäisi nähdä ne laulavat kivet”, eli Villu Jaanisoon teos ”Second Wave” (2009). Mahtava lempinimi teokselle! Eräs opettaja oli näin suositellut näyttelyä kollegalleen, joka tuli sitten luokkansa kanssa ensimmäistä kertaa EMMAan.

 

”Mut voidaanhan me mennä katsomaan totakin? Mistä toi ääni tulee?” – Tommi Grönlundin ja Petteri Nisusen ”Aaltomuodosta” (2012), jonka äänestä useimmille tulee mieleen rankkasade tai aallot.

 

”Ja katsokaa, tuollakin! Sinne ilmestyi… Miten kauan tätä on tehty? Onpa hieno! Kuinka vanha tää taiteilija on?” – kyseessä on taiteilijaryhmä IC-98:n mediataideteos ”Näkymä vastarannalta” (2011). Yläasteporukka nauliutui yli kymmeneksi minuutiksi teoksen äärelle Taidetunnilla.

 

”Toi näyttää ihan vesiputoukselta”, kertoi viisivuotias Pajakutsuilla. Eihän sitä tarvitse olla samaa mieltä taiteilijan kanssa, ei ole yhtä totuutta, mutta on mielenkiintoista, että lapsikin näkee teoksen, jossa on metalliosia ja moottori, vesiputouksena. Varsinkin kun kyseessä on näyttelyn nimikkoteos: Kari Cavénin ”Vesiputoussateenkaari” (2003). Ihan perinteinen maisemakuva sekään ei ole.

 

Vesiputoussateenkaari ja muita tapahtumia luonnossa -näyttely on jo nyt herättänyt lukemattomia edellisten kaltaisia innostuneita kysymyksiä ja kommentteja. Tulkaa katsomaan oletteko samaa mieltä!

 

Opas (kuten kirjoittaja) on ”joutunut” toteamaan jatkuvasti, että kaikkea emme ehdi opastuksen aikana, ja että työpajaankin täytyy varata aikaa, ihanien omien minimaisemien tekemiselle, mutta ”voitte tulla koska vain uudestaan, nämä teokset ovat esillä kevääseen 2015 asti!”. Tarkemmin 26.3.2015 saakka, Saastamoisen säätiön taidekokoelman ripustuksessa.

 

Tämä näyttely tarjoaa todellakin uudenlaista näkökulmaa maisemataiteeseen: mielestäni näyttelyn teokset ovat ikään kuin ihmisten taiteellisteknologisia mielenmaisemia, jotka on tehty konkreettisiksi, näkyviksi, yhdessä koettaviksi.

 

Tervetuloa taideluontopolulle! Ja riippumatta säästä, EMMAn näyttelytilassa on aina noin 21 astetta lämmintä.

 

 

Johanna Wahlbeck

 

Kirjoittaja työskentelee EMMAssa vakituisesti oppaana

Lägg till ny kommentar