Mikä meininki? – Järjestäjän tunnelmia EMMA Soista 5.1. | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de största museerna i Finland.

Mikä meininki? – Järjestäjän tunnelmia EMMA Soista 5.1.

Näissä teoksissahan toistuu ihmishahmot ja valo. Ja teokset ovat mittojen mukaan tosi kookkaita…ainakin ihmisen korkuisia. Teosten toteuttaja, kuvanveistäjä Jaume Plensa, asuu Kataloniassa, siellä ihan pohjoisosassa Espanjaa, Ranskan rajan vieressä.

Mites jos näiden Jaume Plensan teosten pariksi ottaa musiikin? EMMA Soi -tapahtumassahan kuvataiteen ja musiikin on tarkoitus kohdata ja parhaassa mahdollisessa tapauksessa tuoda museokävijän kokemukseen jotain sellaista, joka ammentaa sekä kuvataiteesta että musiikista. Voisikohan sitä koittaa kuvailla siten, että kokemukseen tulee syvyyttä tai tunteet pääsevät enemmän pintaan – iholle?
 
Minkälaista musiikkia siellä Kataloniassa soitetaan? Kiitos Tàpiesin näyttelyn vuonna 2007 mieleeni tulee katalonialainen sardaná. Mutta yhdistyvätkö ne täällä Espoossa museokävijöiden mielessä toisiinsa? Mitäköhän taiteilija Jaume Plensa mahtaa kuunnella? Saakohan hän inspiraatiota musiikista oman taiteensa tekemiseen? Voisikohan meidän konservaattori kurkata työmatkallaan, että onko Plensan työhuoneella jonkinlainen soitin ja mitä se pitää sisällään? Toisaalta koservaattorin matka menee ajoitukseltaan lähelle Plensan näyttelyn alkamista ja tapahtuman suunnittelun pitää olla siinä vaiheessa syksyä jo pidemmällä.
 
Näyttelyyn tulevien teosten kuvien lisäksi on tiedossa, että Jaume Plensan näyttely on marraskuusta tammikuun loppuun. Mitä siihen aikaan kaivataan? Ainakin valoa, ja sitä Plensan teoksissa onkin. Mutta entä musiikin suhteen? Mahdollisuuksia ja näkökulmia tuntuu olevan paljon. Päätöksenteon tueksi palaan meidän aikaisempien tapahtumien kävijäpalautteeseen. Sinne on kertynyt tietoa siitä minkälaisia kokemuksia, ajatuksia ja toiveita meidän museokävijöillä on.
 
Näyttelyn teema ja sisältö mielessä pitäen mietin, että toimisikohan tässä tunteikas musiikki – latinalaiset rytmit ja hienoääninen laulaja? Musiikkia näyttelytilassa, jotta sitä voi keskittyen kuunnella tai sitten kuulla sen taustalla taideteoksia katsellessa. Tässähän voisi toimia taidokas alttosopraano Krista Pellikka yhtyeineen.
 
EMMA Soin tapahtumapäivänä 5.1.2013 kävijöiden antamassa palautteessa kuului, että kuvataide- ja musiikkimakuja on monenlaisia. Tälläkin kertaa valitsemamme kuvataiteen ja musiikin yhdistäminen herätti sekä lämpimiä ajatuksia ja kiiteltyjä kokemuksia että ihmettelyä siitä, että miksi juuri nämä tyylit kohtaavat toisensa. Lisäksi kävijöiden antamassa palautteessa toivottiin lisää musiikin ja kuvataiteen yhdistämistä. Nyt kysynkin: minkälaista musiikkia sinä haluaisit kuulla EMMAssa? Mikä musiikki toisi jotain lisää sinun käyntiisi täällä meillä?

 

Lägg till ny kommentar