Tor Arne – Målningar 1978-2010 | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de största museerna i Finland.

Tor Arne – Målningar 1978-2010

04.03.2011 till 12.06.2011

 

EMMA har nöjet att vid sidan av Miró presentera konst av finländaren Tor Arne (f. 1934). Den retrospektiva utställningen, sammanställd av kritiker Timo Valjakka, består av ca 30 oljemålningar, akvareller och pasteller från 1978–2010. Utställningen är den hittills största mönstringen av Arnes konst.
 
Arne är en av sin generations mest betydande målare, en ”konstnär för konstnärer” som värderas högt bland experterna. Han studerade vid Fria konstskolan på 1950-talet för Sam Vanni och Unto Pusa. Efter sin examen gjorde han en långvarig insats som lärare (1962–88) och rektor (1966–88) vid Fria konstskolan.
 
Arnes målningar har karakteriserats med begrepp som klara, absoluta och djupa. Trots att utgångspunkten för dem är naturupplevelser och minnen som är bekanta för alla, är de inte beskrivande. De är självständiga verk som placerar sig i gränslandet mellan föreställande och abstrakt och som endast föreställer sig själva. Det är viktigt för Arne att målningarna innehåller någonting levande.
 
Arnes målningar är samtidigt lågmälda och starka emotionella upplevelser som har skapats med rent visuella medel. Ett centalt element i hans konst är det gediget måleriska som ger mycket rum för färger och ljus. Hans målningar saknar namn, tid och rum: han vill inte påverka mötet mellan åskådaren och målningen. ”Jag skulle bara vilja väcka glädje”, säger han.
 

Till utställningen hänför sig en tvåspråkig (finska, engelska) konstbok om Tor Arne. Boken är utgiven av Parvs Publishing och EMMA. Redaktör är Timo Valjakka.