Nordisk design idag 2012 | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de största museerna i Finland.

Nordisk design idag 2012

11.07.2012 till 16.09.2012

Utställningen visar arbeten av fem nordiska formgivare och designgrupper. De har alla under de senaste fem åren vunnit ett av världens största designpris, Torsten och Wanja Söderbergs pris, som årligen delas ut i Göteborg till en nordisk formgivare eller konsthantverkare. Bland pristagarna finns Steinunn Sigurðardóttir  från Island, Harri Koskinen från Finland, Henrik Vibskov från Danmark samt grupperna Norway Says från Norge och Front från Sverige.

Av de formgivarna visas bl.a. mode, möbler, lampor och glas, som via sitt formspråk söker svaret på frågan: Åt vilket håll är den nordiska designidentiteten på väg?

Utställningen produceras i samarbete med det göteborgska designmuseet Röhsska museet och är en del av programmet för designhuvudstadsåret 2012. Utställningen har möjliggjorts med stöd av Svenska kulturfonden.

HENRIK VIBSKOV, A short documentary 2011 from Torsten & Wanja Söderbergs pris on Vimeo.

Henrik Vibskov (2011)

” Dansken Henrik Vibskov har länge levererat modedesign med god funktion för en ung krävande publik och skapat formgivning för industriproduktion till en internationell marknad.
Henrik Vibskov är med sina modevisningar och fria projekt en betydelsefull avantgardist inom modeindustrin. Med musik, installationer och performance skapar han med stor konstnärlig säkerhet.
Vibskov är främst herrmodedesigner, men står även för nyskapande dammode samt kollektioner av praktiska och moderiktiga accessoarer.
Han är flitigt anlitad som föredragshållare och jurymedlem vid ett flertal institutioner i Europa.”

Front (2010)
Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken och Anna Lindgren

"Innovation och nyskapelse är några av kriterierna för priset, dessa har varit extra betydande vid nämndens val av årets pristagare.
Industridesigngruppen Front verkar i ett genuint samarbete där inga objekt eller idéer går att särskilja från kollektivet. Att samarbete är en grundförutsättning i deras formgivning är starkt framträdande.
Fronts design har ofta skapats i samverkan med flera olika kompletterande kompetenser, som hantverkarens och industriproducentens, men också med mer oväntade kompetenser som magikerns eller historikerns.
Historisk kompetens kombinerad med en hög och genomarbetad kunskap om dagens viktigaste designverktyg, det digitala, skapar nya förutsättningar med nya material. Prisnämnden ser ett flöde av förnyelseprocesser i gruppens produktion.”

Harri Koskinen (2009)

”Harri Koskinen är en av de formgivare som nu lyser starkast i arbetet på att föra den nordiska designtraditionen vidare. Hans stora och breda produktion har ett unikt, stramt och konsekvent genomfört formspråk med tydlig nordisk förankring i kraven på god funktion, formens enkelhet och materialval, sådant som tillsammans skapar ett bestående värde. Samtidigt som han med stor framgång samarbetar med designintensiva företag i olika delar av världen, medverkar han aktivt i förnyelsen av sitt hemlands designindustri."


Steinunn Sigurðardóttir (2008)

"Efter att ha verkat i flera kända modehus har Steinunn Sigurðardóttir sedan 2000 lett en egen verksamhet från Reykjavik med stor internationell framgång. Hennes formgivning visar på en gedigen erfarenhet med en hög modegrad och finslipad kvalitetskänsla. Kollektionerna vittnar också om högtstående skräddarkunskap och materialkännedom. Med den isländska naturen som inspiration har Steinunn Sigurðardóttir givit Norden en respektingivande representant på den internationella modescenen."


Norway Says (2007)
Torbjørn Anderssen, Andreas Engesvik, Espen Voll

”Trion har utvecklat sitt formspråk i spänningen mellan strikt reduktion och minimal form och en lek med mjuka, sensuella och organiska former. De reducerar funktionella krav och framhäver sensitivitet och känslor på ett sätt som spelar på designens hela skala av uttrycksmedel.
Norway Says har sedan etableringen 2002 varit en av de mest aktiva och framgångsrika designgrupperna i Norden. Med nyskapande möbler, textilier, glas, lampor och annan industridesign har de satt norsk och nordisk form på den internationella designkartan och väckt beundran världen över.”

Läs mera om Torsten och Wanja Söderbergs pris.