Ernst Mether-Borgström | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de största museerna i Finland.

Ernst Mether-Borgström

21.06.2017 till 07.01.2018

Ernst Mether-Borgström var en av den abstrakta konstens pionjärer i Finland, även om hans tidigare produktion innehåller figurativa verk. EMMA presenterar Mether-Borgström som en av den finländska modernismens mest framstående grafiker, målare och skulptörer. Hans konstnärskap utgör även en del av konstlivet i Esbo. Mether-Borgström var länge bosatt i staden och arbetade i ateljéhusen på Nallestigen.

Läs artikeln Ernst Mether-Borgström: Abstraktens modiga pionjär av utsuällningens kurator Hanna Mamia-Walther.

Mether-Borgström debuterade som konstnär på De ungas utställning i Helsingfors Konsthall 1941. Hans verk har visats på otaliga utställningar både i Finland och utomlands. Verk av honom finns i många samlingar i Finland och på framstående utländska museer som MoMA i New York, Eremitaget i S:t Petersburg och Nationalmuseum i Stockholm.

Utställningen på EMMA bygger vidare på museets serie om den finländska modernismens klassiker, som redan har presenterat bland annat Tapio Wirkkala, Birger Kaipiainen, Anitra Lucander, Lars-Gunnar Nordström och Rut Bryk. I anknytning till utställningen ger EMMA ut en gedigen bok om Mether-Borgströms konstnärskap. Utställningen innehåller flera verk av Mether-Borgström från EMMA:s samlingar. Kurator för utställningen är Hanna Mamia-Walther från EMMA. Utställningen och boken är ett samarbete mellan EMMA och Mether-Borgströms stiftelse.

 

 

Trailer: Puhun koiralleni, koirani vastaa from EMMA Espoo Museum of Modern Art on Vimeo.