EMMA TAR MODE TILL KONSTMUSEET | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de största museerna i Finland.

EMMA TAR MODE TILL KONSTMUSEET

28.02.2017

FOR FASHION’S SAKE
3.5–3.9.2017

EMMA tar nordiskt mode till konstmuseet med utställningen For Fashion’s Sake (Pro moda) som öppnas i maj. Den presenterar 13 designer vars alster uppvisar radikala element där mode närmar sig konst. Det är ändå inte fråga om en konstutställning, utan en exposé av banbrytande design. En stor roll ges därför till intressant och interaktiv presentation.

Utställningen baserar sig på alster av tretton unga modeskapare som rider på den nordiska modevågen mot internationellt genombrott eller som redan har slagit igenom.

DELTAGANDE DESIGNER
Island: María Kristín Jónsdóttir (Staka), Anita Hirlekar
Sverige: Minna Palmqvist, Simon Ekrelius
Finland: Hanne Jurmu & Anton Vartiainen, Maria Suomalainen, Satu Maaranen, Emilia Tikka, Irene Kostas (ONAR) och en modeskapelse som utvecklas under utställningen Justus K
Danmark: Maikel Tawadros, Tilde Bay Kristoffersen

EMMA jämställer mode med bildkonst, eftersom det intressanta med mode ur konstmuseets perspektiv är dess tydliga förbindelse med konsten. Många designer inspireras av bildkonst och processerna i skapandet av konst. De första skisserna av plaggen hämtar precis som konst ofta inspiration från nytänkande, sprängning av gränserna och metoderna för visuellt berättande.
Inträdet till utställningen For Fashion’s Sake, som finns i utställningscentret WeeGees entréhall, är fritt. Utställningen handlar om gränsytan mellan mode och bildkonst och visas fram till den 3 september 2017.

Utställningen har planerats i samarbete med nordiska design- och modecenter, högskolor inom branschen, främst institutionen för design vid Aalto-universitetet, och aktörer inom modevärlden.

http://emma.museum/forfashionssake
Utställningens hashtag: #forfashionssake

Bilaga: Designerpresentationer

Mer information:
Utställningskurator
Reetta Kalajo, intendent, publikarbete, EMMA
reetta.kalajo@emma.museum , tfn 040 557 1422

Intervjuförfrågningar och information:
Iia Palovaara, kommunikationskoordinator, EMMA
iia.palovaara@emma.museum, +358 43 826 8713

Pressbilder:
https://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/For+Fashion's+Sake/
Lösenord: emmamuseum

DELTAGANDE DESIGNER

SIMON EKRELIUS
De tydligaste egenskaperna hos Simon Ekrelius arbete är linjer, textur och volym. Han designar damkläder som baserar sig på klassiskt skrädderiarbete och arbetar för närvarande i London.
Ekrelius stil definieras av arkitektoni, klara linjer och ytkontraster. Kollektionerna bygger ofta på motsättningar i både färger och material. Han tycker om vitt, svart och gråa nyanser. Materialen består i huvudsak av naturmaterial: silke, ylle, bomull, men som kontrast används även vinyl och polyester. Plaggen tillverkas av högklassiga råvaror från Storbritannien. Designern kommer från Sverige.

ANITA HIRLEKAR
Anita Hirlekars arbete fokuserar på färgens och ytans effekt. Hon har grundat ett damklädesmärke som förmedlar det unika och detaljrikedomen hos ett handgjort plagg. Alla plagg tillverkas för hand i designerns studio på norra Island.
Hirlekars arbete har uppmärksammats i både internationella modetävlingar och tidningar. Hon har en examen från den ansedda skolan Central Saint Martins i London.

MARÍA KRISTÍN JÓNSDOTTIR (STAKA)
María Kristín Jónsdottir har hämtat inspiration från isländska sagor och karga, men vackra landskap. Hon skapar accessoarer för en fiktiv stam av nomader som bor på den isländska landsbygden. Denna stam har varit utgångspunkten för märket Staka och de laserskurna hals- och armsmyckena eller accessoarerna.
Utgångspunkten för designerns arbete är materialet, hantverk, Island och dess historia. María Krístin kombinerar dessa element med modern estetik och teknik. Hennes arbete har fått synlighet i synnerhet på fältet för nordisk formgivning.

HANNE JURMU OCH ANTON VARTIAINEN
Anton Vartiainen och Hanne Jurmu, som rönte framgång på modefestivalen i Hyères 2016, skapar mode utifrån en stark värdegrund. Relationen till plagget och livsmiljön, ekologiska val och en human världsåskådning ligger bakom den prisbelönta kollektionen.
Jurmu och Vartiainen är inte en designerduo, utan arbetar var för sig. Kollektionen som prisbelönades i Hyères och visas på utställningen For Fashion’s Sake var deras enda gemensamma arbete, där både lyfte fram sin egen ideologi. Jurmu och Vartiainen har utexaminerats från institutionen för design vid Aalto-universitetet.

JUSTUS K
Unga Justus K arbetar i gränslandet mellan performans och mode och bidrar till utställningen med ett beställningsverk som byggs upp under maj månad. Han har hämtat inspiration i Saastamoinenstiftelsens konstsamling, hos verken i EMMA:s utställning Beröring.
Justus K har specialiserat sig på experimentell modekonst och alternativa material. Han har en examen från Design- och konstinstitutet i Lahtis och studerar som bäst på institutionen för design vid Aalto-universitetet. Designerns arbete har visats internationellt och i Finland, till exempel på Designmuseets utställning Antologi över finskt mode.

IRENE KOSTAS (ONAR)
ONAR är specialiserad på högklassiga plagg och accessoarer av fårpäls, läderväskor och unisexplagg. I varumärkets arbete möter mjuka material geometrisk, stram form och minimalism möter rik textur. Grundaren Irene Kostas fortsätter hantverkets traditioner som funnits i släkten. Hon har hittat en ekologisk alternativ till pälsskinn som är ett traditionellt och kontroversiellt material. Alla produkter tillverkas för hand av etiskt producerade material i Finland eller Grekland.
ONAR är ett internationellt känt märke som öppnade en flaggskeppsbutik i Helsingfors 2016.

TILDE BAY KRISTOFFERSEN
Tilde Bay Kristoffersen utför sitt konstnärliga arbete i gränslandet mellan mode och bildkonst. Hennes plagg baserar sig på fiktiva berättelser och sagoväsen. Materialen och teknikerna är unika och skiftesrika. Å andra sidan har hon även erfarenhet av modets kommersiella sida, som H&M och Alexander McQueens studio.
Tilde Bay Kristoffersen har studerat på The Royal Danish Academy of Fine Arts i Köpenhamn.

SATU MAARANEN
Satu Maaranen arbetar för flera kunder, till exempel Marimekko och Petit Bateau. Hon är en internationellt verksam designer, och det utmärkande för hennes stil är starka färger, måleriska tryckta mönster och formfulländning. Snitten och trycken för en intressant dialog i Maaranens plagg.
Designern arbetar i Helsingfors och delvis även utomlands och har en examen från Högskolan för konst och design vid Aalto-universitetet. Hon vann även den ansedda internationella modefestivalen i Hyères 2013. Hon har fått flera priser och synlighet i internationella modepublikationer.

MINNA PALMQVIST
Minna Palmqvist är en designer och konstnär som i sitt arbete framför allt använder mode som ett sätt att undersöka världen. Hennes arbete går balansgång mellan konst och mode, kläder och konstföremål.
Palmqvists arbeten lyfter fram aktuella teman, till exempel konflikten mellan den sociala utseendepressen och verkligheten.
Minna Palmqvist kommer från Åland, men har studerat och arbetar i Stockholm. Hennes arbeten har de senaste åren visats i Europa, Asien och USA.

MARIA SUOMALAINEN
Maria Suomalainen designar damkläder som bryter mot den traditionella stilen. Enkelhet och användbarhet är dock närvarande i hennes plagg. Hon har en rik och på ett sätt rå stil. Färgpaletten är neutral för att ge utrymme åt temana form och användbarhet.
Designern har en kandidatexamen från Högskolan för konst och design vid Aalto-universitetet och fortsätter nu sina studier vid den ansedda skolan Central Saint Martins i London. Hennes kollektion har visats i Norden och Kina.

MAIKEL TAWADROS
Maikel Tawadros är en designer som söker inspiration i arkitekturen, men även i rörelse och materialens möjligheter. Temana i hans arbete är hämtade ur de nordiska årstiderna och miljön.
Varje kollektion har en stark historia som varierar från populärkulturella fenomen till naturens urkraft. Materialen uttrycker klädernas historia med naturlighet och vildhet eller alternativt med minimalistiska texturer.

EMILIA TIKKA
Emilia Tikka är en finländsk designer och forskare som arbetar i Berlin. I sitt arbete undersöker hon materialitet, människokroppens möjligheter och användningen av den som ett presentationsverktyg. Hon kommenterar den teknovetenskapliga kulturen och framtidsutsikterna.
Hon har arbetet för internationella designer som Henrik Vibskov. Tikkas arbeten har ställts ut på flera internationella konst- och designutställningar.


EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de mest framstående konstmuseerna i Finland. Samlingarna och utställningarna på EMMA i Hagalund i Esbo är profilerade på inhemsk och internationell modernism, nutidskonst och design. EMMAs utställningslokaler är till ytan de största i Finland och finns i det arkitektoniskt storslagna WeeGee-huset, designat av professor Aarno Ruusuvuori. Den stilrena moderna arkitekturen stöder uttrycksfulla presentationen av utställningar ur såväl EMMAs, Saastamoinenstiftelsens och Stiftelsen Tapio Wirkkala Rut Bryks samlingar som tillfälliga utställningar.