EMMA utsett till Årets museum 2018 | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de största museerna i Finland.

EMMA utsett till Årets museum 2018

25.05.2018

 

EMMA – Esbo moderna konstmuseum har valts till Årets museum på de nationella museidagarna i Vasa 24.5.2018. Fem andra museer tävlade om titeln: Aine konstmuseum i Torneå, Muminmuseet och Pelimuseo i Tammerfors, Finlands luftfartsmuseum i Vanda och Nationalmuseum i Helsingfors.

Ur juryns motiveringar: ”Museet bildar en klart disponerad, sakkunnig, modern och högklassig helhet. Dess betydelse och genomslag når långt utanför dess egentliga verksamhetsområde, och museet har kommit att bli ett av landets viktigaste konstmuseer.”

Museichef Pilvi Kalhama gläder sig över priset: ”Det känns bra i och med att hela personalen redan i flera års tid målmedvetet har utvecklat museet: det nya visningslagret är ett bra exempel. Vi har en bra anda på EMMA och besöksmängderna har vuxit fyra år i rad. Till EMMAs framgång har bidragit dels att vi är en del av Utställningscentret WeeGee, dels vårt mångåriga samarbete med Saastamoinenstiftelsen och Tapio Wirkkala Rut Bryk Stiftelse.”

För EMMA kulminerade året 2017 i november då EMMA och TWRB Stiftelsen i samarbete med Esbo stad öppnade Aukio, ett permanent annex för Rut Bryks och Tapio Wirkkalas personliga samlingar.

Visningslagret innebär ett nytt sätt att presentera konstnärsparets omfattande samling och arkiv ur olika perspektiv. Aukio ordnar tillfälliga utställningar som presenterar samlingen och designfenomen, och där kan publiken också följa museiarbetets vardag: personalen i det akvarielika rummet visar hur samlingen förvaras, packas, undersöks, konserveras och fotograferas. Dessutom lyfter Aukio fram enskilda samlingsföremål ur ett forskningsperspektiv. Utställningsarkitekturen ger besökarna möjlighet att bekanta sig med samlingen på egna villkor bl.a. genom att vidröra olika slags glasytor och glaseringsfaser eller genom att med en digital applikation själv bygga mosaiker.

EMMA, som är beläget i Hagalund i Esbo, presenterar inhemsk och internationell modernism, samtidskonst och design. Det tidigare tryckerihuset ritat av arkitekt Aarno Ruusuvuori är hem för Utställningscentret WeeGee med fyra museer, en restaurang och en museibutik.

Utmärkelsen Årets museum ges årligen åt ett museum som inom sin egen sektor på ett betydande sätt har främjat museiverksamhetens synlighet och genomslag i samhället. Juryns medlemmar: ICOM:s vice ordförande Maija Ekosaari, historiker Teemu Keskisarja, Museiförbundets kommunikationschef Nelli Korpi, Raumo stads kulturdirektör Risto Kupari, Kommunförbundets specialsakkunniga Johanna Selkee och Serlachius-museernas chef Pauli Sivonen.

Mer information: museichef Pilvi Kalhama, EMMA, pilvi.kalhama@emmamuseum.fi

Pressbilder: https://kuvat.emma.museum/kuvat/Kuvia_EMMAsta-Photos_of_EMMA/ Lösenord: emmamuseum

Begäran om intervju: marknadsförings- och kommunikationschef Saara Suojoki, EMMA, saara.suojoki@emmamuseum.fi, tfn 040 8412621