Sarah Morris: Professionell inkräktare | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de största museerna i Finland.

Sarah Morris: Professionell inkräktare

 

 

Sarah Morris har beskrivit sig själv som en professionell inkräktare. Hon har lyckats samla material till sina filmer bland annat från OS i Peking, karnevalen i Rio, Oscar-galan och Bill Clintons arbetsrum i Vita huset. Filmen Strange Magic (2014) tar med tittarna till bland annat stjärnarkitekten Frank Gehrys arbetsrum och ett franskt lyxvarumärkes hemliga parfymfabrik. Inkräktaren får hjälp av det faktum att hon är konstnär. ”Konsten är ett pass som accepteras överallt”, säger Morris.

Sarah Morris gör filmer och målningar parallellt. Filmerna är ett slags bildcollage där det ursprungliga ljudspåret har ersatts med elektronisk musik. Målningarna åter är antingen stora väggmålningar, abstrakta dukar präglade av svalt dynamisk geometri eller teckningar där hon alltid utgår från affischen för någon kultfilm.

Morris konst har sina rötter i den europeiska modernismens tradition som hon dock uppdaterar till vår digitala tid. Verken som kombinerar måleri och film refererar ofta till någon storstad. En gemensam utgångspunkt är de impulser som den lokala arkitekturen och den övriga visuella miljön ger i kombination med inkräktare-observatörens egna iakttagelser av städernas inre, psykiska väsen. Själv säger Morris att hon är intresserad av ”urbana, sociala och byråkratiska typologier”.

Samtidigt som Morris konst med många trådar vävs in i den modernistiska bildkonstens och arkitekturens historia granskar hon med kritisk blick de modernistiska idealens sönderfall och de samhälleliga konsekvenserna av den processen. Modernismen gav oss mycket gott och vackert, något som även Hagalund på många sätt exemplifierar, med början från WeeGee-huset. Men den gav oss också den med globala storföretags logotyper dekorerade anonyma glas- och stålarkitektur som dominerar det marina landskapet på Kägeludden och i Gräsviken.

Utställningens kurator Timo Valjakka
 

 

Bilder: Ari Karttunen / EMMA