Viisi palkittua muotoilijaa EMMAn kesänäyttelyssä | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Viisi palkittua muotoilijaa EMMAn kesänäyttelyssä

09.07.2012

 Pohjoismainen muotoilu tänään 2012 -näyttely (11.7. – 16.9.2012) esittelee viiden pohjoismaisen muotoilijan ja design-ryhmän töitä: huonekaluja, valaisimia, lasia, teknisiä laitteita, muotia sekä videoita heidän tuotannostaan. Norway Says,  Steinunn Sigurðardóttir, Harri Koskinen, Front  ja Henrik Vibskov ovat kaikki voittaneet viiden viimeisen vuoden aikana yhden maailman suurimmista design-palkinnoista, Torsten ja Wanja Söderbergin palkinnon. 
Näyttely edustaa tämän päivän uutta identiteettiä ja suuntaa etsivää pohjoismaista muotoilua. Puoli vuosisataa jatkuneen kansainvälisen menestyksen jälkeen muotoilun perinteitä kyseenalaistetaan ja muokataan uudelleen.


Palkinnon saajat kokeilevat ennakkoluulottomasti uusia teknologioita ja tutkivat erityisesti digitaalisen teknologian mahdollisuuksia muotoilussa. Tuloksena syntyy yllättäviä, vanhoja ajatustapoja murtavia sovelluksia. Leikittely ja avantgardistinen ote ovatkin olennainen osa tämän päivän designia.


Vastapainona elintärkeälle kansainvälistymiselle muotoilijat ammentavat maidensa luonnosta ja muotoilun perinteistä, myös kansanperinteestä ja käsityöläisyydestä. Pohjoismainen funktionaalisuus ja yksinkertainen, esteettinen muoto yhdistyvät uusiin materiaaleihin, uusiin työskentelytapoihin ja toimintaympäristöihin. Samalla laajentuu muotoilun käsite.


Näyttely on osa World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden ohjelmaa ja se on toteutettu Svenska Kulturfondenin tuella yhteistyössä ruotsalaisen Röhsska museetin kanssa.


Lehdistökuvat:
http://kuvat.emma.museum/#/kuvat/
Salsana lehdistökuvat-kansioon:emmamuseum


Lisätietoja:
Museonjohtaja Markku Valkonen, EMMA, 050 599 6811
Museonjohtaja Ted Hesselbom, Röhsska museet, +46 (0)31 368 3155Torsten ja Wanja Söderbergin palkinnon palkintolautakunnan perusteluja voittajavalinnoista:

2007 Norway Says, Norja 
Torbjørn Anderssen, Andreas Engesvik, Espen Voll (ryhmä ei enää työskentele yhdessä)
“Trio on kehittänyt muotokielensä tinkimättömän pelkistyksen ja minimaalisen muodon sekä pehmeiden, sensuellien ja orgaanisten muotojen leikin välille syntyvistä jännitteistä.”


2008 Steinunn  Sigurðardóttir, Islanti 
“Toimittuaan useassa tunnetussa muotitalossa Steinunn Sigurðardóttir on vuodesta 2000 lähtien johtanut kansainvälisesti hyvin menestyksekästä toimintaansa Reykjavikissa. Hänen muotoilunsa osoittaa vankkaa kokemusta, huomattavaa muotitietoisuutta ja viimeisteltyä laadun tuntemusta. Hänen mallistossaan näkyy myös korkeatasoinen räätälintyö ja materiaalintuntemus.”

2009 Harri Koskinen, Suomi  
”Harri Koskinen on tällä hetkellä pohjoismaisen muotoiluperinteen valovoimaisimpia jatkajia. Hänen runsaan ja laaja-alaisen tuotantonsa muotokieli on ainutlaatuista, pidättyvää ja johdonmukaista. Pohjoismaisuus tulee selkeästi esiin hänen pyrkimyksessään funktionaalisuuteen ja yksinkertaiseen muotoon sekä materiaalin valinnoissa.”

2010 Front , Ruotsi  
Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken, Anna Lindgren
”Palkinnon kriteereinä ovat muun muassa innovatiivisuus ja uudelleenluominen. Nämäkriteerit ovat olleet ensisijaisen tärkeitä lautakunnan valitessa vuoden palkinnonsaajaa… Frontin muotoilu on usein syntynyt yhteistyössä monien alan osaajien kuten käsityöläisten ja teollisuustuottajien kanssa, mutta myös yllättävien tahojen kuten taikurien ja historioitsijoiden avulla.”

2011 Henrik Vibskov, Tanska  
”Henrik Vibskov on jo pitkään suunnitellut hyvin toimivaa muotia nuorelle ja vaativalle yleisölle sekä tehnyt designia kansainvälisten markkinoiden teolliseen tuotantoon. Muotinäytöstensä ja vapaiden projektiensa ansiosta Henrik Vibskov on noussut muotiteollisuuden huomattavaksi avantgardistiksi. Hän käyttää luomuksissaan taiteellisesti hyvin varmaotteisesti musiikkia, installaatioita ja performansseja.”

Torsten ja Wanja Söderbergin palkinto
Torsten ja Wanja Söderbergin muotoilu- ja taidekäsityöalan palkintoa on jaettu vuodesta 1994 lähtien. Göteborgissa sijaitseva Röhsska museet vastaa palkinnon vuosittaisesta myöntämisestä aktiivisesti toimivalle pohjoismaiselle muotoilijalle tai taidekäsityöläiselle.


Palkinnon perustivat vuonna 1992 kaksi säätiötä, Torsten ja Ragnar Söderbergin säätiöt. Molemmat säätiöt kuuluvat Ruotsin tärkeimpiin tutkimuksen ja kehityksen tukijoihin. Veljekset Torsten (1894-1960) ja Ragnar (1900-1974) Söderberg  tekivät elämäntyönsä Ruotsin suurimmassa rautatukkuliikkeessä (Söderberg & Haak), Torsten Göteborgissa ja Ragnar Tukholmassa.


Torstenin puoliso Wanja, o.s. Aminoff (1899-1982), on Torsten Söderbergin säätiön toinen lahjoittaja. Aviopari Torsten ja Wanja Söderbergin läheiset siteet Röhsska museetiin saivat alkunsa jo 1930-luvulla. Torsten Söderberg toimi muun muassa museon hallituksen puheenjohtajana vuosina 1950-60.


Torsten ja Wanja Söderbergin palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa 4.11.1994 Torsten Söderbergin 100-vuotissyntymäpäivänä. Palkinto jaetaan edelleen hänen syntymäpäivänään. Palkintosumma on tällä hetkellä 1 000 000 kruunua (noin 110 000 euroa).