Marinettoitumista | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Marinettoitumista

Hyvinvoiva maailma tulvii keskustelua sopivasta dieetistä. Small talk muuttuu salamana big talkiksi, kun mainitaan vaikkapa… No, jätetään mainitsematta.


Italian futuristit kävivät 1900-luvun alussa sotaa kaikkea vanhaa vastaan. Niinpä saapasmaan perinteinen ruoka, pasta, sai futuristeilta huutia. He totesivat, että kuulalaakeritkin sopivat lautaselle paremmin kuin pasta.
Yhdessä futuristisen keittiön manifesteista F. T. Marinetti julisti, että paahtopaisti ja vanukas saattavat olla hyväksi briteille, mutta ”pastavuoret” ovat taatusti haitallisia italialaiselle temperamentille.
Napolilaiseen professori Signorelliin nojaten Marinetti arvioi, että pasta aiheuttaa ”vetelyyttä, masennusta, kaihomielisyyden synnyttämää voimattomuutta ja neutraalisuutta”.
Ettäs tiedätte. Turha valittaa outoa oloa, jos viikon kolmas bolognese-mättö on menossa.
Vaihtoehdoksi Marinetti tarjosi muun muassa seuraavan reseptin, jolla on kalskea nimi: ”Auringon säteissä paistettu Alaskan lohi sotaisan kastikkeen kera”:
-    Viipaloi lohi, mausta pippurilla, suolalla ja hienolla öljyllä ja pane grilliin paahtumaan. Lisää viipaloituja ja grillattuja tomaatteja, persiljaa ja valkosipulia. Kun lohi on valmis, aseta anjovisviipaleet ruudukkomaisesti kalan päälle. Anjoviksille ripotellaan kapriksia ja ohuita sitruunaviipaleita. Kastike tehdään anjoviksista, kovaksikeitettyjen munien keltuaisesta, basilikasta, oliiviöljystä ja tilkasta italialaista Aurum -likööriä. Puserretaan siivilän läpi (resepti: pääkokki Bulgheroni, Hanhensulan ravintola).


Hyvin klassista. Mutta kuten näkyy, pastakulho puuttuu.
Futurismi saattaa pelastaa uimarantafiguurisi.


 

 

 

 

Lisää uusi kommentti