Juhani Harrin näyttely ja draamaesitykset täydentävät EMMAn syksyn | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Juhani Harrin näyttely ja draamaesitykset täydentävät EMMAn syksyn

10.11.2011

Saastamoisen säätiön kokoelman Sali-näyttelytilassa avautuu 11.11.11 näyttely Maailma matkalaukussa – Juhani Harrin esinekoosteita. Näyttelyssä on esillä noin 70 teosta, kattavasti lähes koko taiteilijan uralta 1960-luvulta 2000-luvulle. Salin muodonmuutos on häkellyttävä uuden tilaratkaisun ja värikylläisen näyttelyarkkitehtuurin korvatessa harmaaskaalan värejä edustaneen Koiran ja suden välissä -ripustuksen.
 
Juhani Harri (1939–2003) (alun perin Juhani Sakari Wirtanen) syntyi vaasalaiseen pappisperheeseen. Hän aikoi ensin lintutieteilijäksi, mutta kiinnostuikin taiteesta ja aloitti opinnot Vapaassa taidekoulussa muutettuaan Helsinkiin 1960-luvun vaihteessa. Sosiaalinen ja eläväinen Harri löysi nopeasti tiensä Helsingin taidepiireihin.

Harri oli suomalaisen esinetaiteen uranuurtaja. Hänen uusrealistisissa teoksissaan arkiset, hylätyt esineet sekä luonnon materiaalit saivat uuden elämän. Harri ei varta vasten etsinyt tavaroita teoksiinsa, vaan löysi kiinnostavia esineitä, joista lähti työstämään teoksia.

Vuodesta 1964 lähtien Harri alkoi rakentaa sommitelmansa kaappeihin, jotka hän sulki lasilevyllä omiksi maailmoikseen. Kaapista tuli tilateos – näyttämöllinen tila. Kaapit saattoivat olla erilaisia laatikoita tai matkalaukun pohjia. Näyttelyn nimi Maailma matkalaukussa viittaakin Harrille tunnusomaiseen tapaan tehdä taidetta ja myös hänelle tärkeään matka-teemaan. Tiet olivat aina kiehtoneet häntä, sillä ne sisältävät jälkiä menneistä kulkijoista.

Näyttely on koottu Saastamoisen säätiön taidekokoelman ja Porin taidemuseon talletuskokoelman teoksista sekä täydennetty muutamilla teoksilla EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelmasta ja yksityiskokoelmista. Näyttelyyn liittyy Saastamoisen säätiön julkaisema kirja Juhani Harri, jossa on esseisti ja filosofi Antti Nylénin artikkeli ”Voimien tasapaino” sekä kuvitettu teosluettelo.

Näyttely on esillä 17.3.2013 saakka.

Näyttelyyn liittyy myös Teatteri Hevosenkengän lapsille suunnatut draamaesitykset Mustasulka ja merimies. Esitykset ovat näyttelytilassa, keskellä Harrin teoksia. Kahden näyttelijän esityksissä kyyhky nimeltään Mustasulka vie maailman meriä seilanneen merimiehen kanssa lapset mielikuvitusmatkalle. Yli 3-vuotiaille suunnattuja noin 30 minuutin mittaisia esityksiä on marras-helmikuussa arkisin päiväkotiryhmille ja viikonloppuisin perheille.  Näytösten vuoksi Maailma matkalaukussa -näyttely avautuu la 12.11. ja su 13.11. sekä muina esitysviikonloppuina klo 13.

Käsikirjoitus E. P. Tiitinen
Ohjaus Markku Arokanto
Musiikki Ilmari Tiitinen
Asut ja tarpeisto Fanni Lieto ja Laura Poranen
Lavastus teatteri Hevosenkenkä
Näyttelijät Outi Haaranen ja Eero Ahre

Lisätietoja:
Päivi Karttunen, Saastamoisen säätiö, puh. 040 529 2544
museonjohtaja Markku Valkonen, EMMA, puh. 050 599 6811
Mustasulka ja merimies: Taidekasvatus- ja palvelupäällikkö Nana Salin, puh. 050 461 6780