Indiksien viipymä hyvä | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Indiksien viipymä hyvä

Vietin päivän Turussa mainiossa kulttuurimatkailuseminaarissa. Päättymässä oleva Kulttuurien ketju – hanke on tehnyt ansiokasta työtä virkatessaan yhteen toisilleen välttämättömiä, mutta erilleen karanneita kulttuuri- ja matkailutoimijoita. Nuo kaksi tahoa kun puhuvat pääosin eri kieltä. Siinä missä kulttuuri puhuu insipiroivasta ja tekemisen iloa tuottavasta taidepajaelämyksestä, matkailu kysyy mikä on tuotteen pax, onko se indiksille vai ryhmille ja mistä sen voi ostaa.

Ruotsalaisilla oli kertoa riemastuttava esimerkki pienestä skånelaisesta Ystadin kaupungista, joka on tuplannut niin liikevaihtonsa kuin matkailijamääränsä miehen avulla, jota ei oikeastaan ole olemassa – Kurt Wallanderin. Vaikka siitä ei tänään ollutkaan puhetta, tiedän turkulaisten ottaneen mallia Jussi Vareksensa kanssa ja hyvä niin!

Sen sijaan masentavampaa kuultavaa olivat faktat kulttuurimatkailun tulonjaosta. Kulttuuritoimija saattaa luoda koko seudun imagoa leimaavan vetovoimasen sisällön, vastata melkoisen yksin sen markkinointiponnisteluista ja tietenkin tuottaa itse tapahtuman. Menonsa kullttuuritoimija saa nippa nappa katettua, ehkä. Varsinaiset tulot menevät muihin taskuihin, varsinkin jos matkailija malttaa viipyä seudulla pidempään. Kulttuurimatkailijan budjetista menee keskimäärin 5% kulttuurille, loppu 95% jakautuu majoituksen, ravitsemuksen, shoppailun ja itse matkanteon kesken. Suomessa ilmiö näkyy erityisen hyvin suurten festivaalien kaupungeissa, kuten Porissa ja Savonlinnassa.

Toden totta, meidän perhe osti viime kesänä Savonlinnasta 3 paria kenkiä, yhden Aku Ankan taskukirjan, 4 lörtsyä, litran mansikoita, 2 ravintola-ateriaa  ja hotelliyön ihan vaan sen takia, että kävimme oopperajuhlilla.

Ja sitten vielä kuulee mutinaa siitä, että kun ne liput kulttuuritapahtumiin ovat niin kalliita….

Kirjoittaja on EMMAn viestintäpäällikkö.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonyymi (ei varmistettu)

Samat haastavat fiilikset matkailu- ja kulttuurimaailmojen umpeen kurottavasta erosta jäi. Ansaintalogiikan malleja ja mahdollisuuksia pitää todella uutta ajattelua etsien miettiä, jotta asia festivaalien, museoiden ja muiden kohteiden kannalta on mielekästä. Kai Amberlan terävä kyynisyys teki kaikista suurimman vaikutuksen minuun. Matkailua tai ei, kulttuurisisällöissä pitää vakavasti itseään kehittävän kohteen aina sisällöllisesti painia globaalissa sarjassa.

Lisää uusi kommentti