EMMA juhlii viisivuotissyntymäpäiviään - syksy tapahtumia täynnä | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

EMMA juhlii viisivuotissyntymäpäiviään - syksy tapahtumia täynnä

30.09.2011

EMMA ja WeeGee täyttävät kuluvana syksynä 5 vuotta. Näyttelykeskus juhlistaa syntymäpäiviään nelipäiväisellä Taidemaraton-tapahtumalla 13.-16.10. Tapahtuma on täynnä ohjelmaa eri-ikäisille ja maratonreittejä moneen makuun. Tällä maratonilla ei juosta jalkoja hapoille, vaan ravitaan mieltä taidetankkauspisteissä ympäri näyttelykeskusta.
EMMAssa avautuu kahden taiteilijan, kotimaisen klassikon sekä kansainvälisen nykytaiteilijan näyttelyt. Syksy täydentyy vielä marraskuussa Saastamoisen säätiön taidekokoelman teemanäyttelyllä Maailma matkalaukussa - Juhani Harrin esinekoosteita.
 

28.9. 11 - 8.1.12
Anitra Lucander - Värin runoilija

Anitra Lucander - Värin runoilija  -näyttely nostaa valokeilaan suurelle yleisölle tuntemattomamman naistaiteilijan Anitra Lucanderin (1918-2000). Näyttely kuuluu EMMAn klassikkosarjaan, jossa esitellään suomalaisen modernismin merkittäviä tekijöitä.
Anitra Lucander oli yksi sotien jälkeisen kuvataiteemme uudistajista ja poikkeus tuolloin vielä varsin miehisessä taidekentässä.  1950-luvulla hän kehitti kubismin ja kollaasitekniikan avulla yksilöllisen, rikkaisiin värisävyihin perustuvan lyyrisen abstraktin ilmaisun. EMMAn laajassa, lähes 150 teoksen retrospektiivissä esitellään Anitra Lucanderin maalauksia, kollaaseja, kangasapplikaatioita, seinämaalauksia, grafiikkaa ja piirustuksia. Lucanderin taiteen lisäksi näyttely valottaa hänen kiehtovaa elämäntarinaansa. Toisin kuin sukupolvensa naiset yleensä, taiteilija matkusti hyvin paljon, kauas ja useimmiten yksin.

Monet siteet yhdistävät Lucanderin Tapiolaan ja WeeGee-taloon. Lucander asui vuosina 1955-1960, ensimmäisenä ja tuolloin ainoana naistaiteilijana, Tapiolassa Suomen Taiteilijaseuran Nallenpolun ateljeessa, minkä lisäksi taiteilijalla oli läheiset siteet Hagalundin kartanoon. Lucander toimi myös Aarno Ruusuvuoren, WeeGee-talon suunnittelijan väriasiantuntijana ja rakennusten, kuten mm. Helsingin Kauppatorin ympäristön saneerauksen  värisuunnittelijana.

Näyttelyn kuraattori on vuonna 2009 Anitra Lucanderin taiteesta väitellyt taidehistorioitsija, FT Sanna Teittinen.
 

28.9. 11 - 8.1.12
Yang Fudong - Utopia ja todellisuus
Nykytaidetta Kiinasta

Kiinalaista Yang Fudongia (s.1971) pidetään yhtenä tämän päivän lahjakkaimmista kiinalaisen video- ja elokuvataiteen edustajista. Yang Fudong opiskeli alun perin maalaustaidetta edistyksellisessä Zheijangin taideakatemiassa, missä hän pääsi kosketuksiin myös kansainvälisen nyky- ja videotaiteen kanssa. Taiteilijan maineen kasvu sai lisävauhtia vuonna 2000 Shanghain Biennaalista. Toisin kun maanpakoon lähteneet edeltävät taiteilijasukupolvet, Yang Fudong asuu ja työskentelee edelleen Shanghaissa, missä työskentelyolosuhteet ovat nykyään hyvät.

Yang Fudongin kamerankäyttö on maagisen kaunista ja hänen teoksensa mystisen eksoottisia. EMMAn näyttelyssä nähdään elokuvalliset mediateokset East of Que Village (2007), kolme osaa (osat 3,4,5) Seven intellectuals in Bamboo Forest -sarjasta (2005-2007) sekä valokuvia videoteoksesta No Snow on the Broken Bridge (2006). Monet Yang Fudongin teokset kohdistuvat uuden sukupolven ongelmiin ja siihen tietoisuuteen, jonka Kiinan kehittyvä yhteiskunta ja materialismi ovat maassa saaneet aikaan.

Seven Intellectuals in Bamboo Forest pohjaa vanhaan kiinalaiseen Wei- ja Jin-dynastioiden aikaiseen kertomukseen seitsemästä kuuluisasta taolaisesta taiteilijasta ja runoilijasta, joilla oli tapana kokoontua bambulehtoon keskustelemaan, laulamaan ja soittamaan. Yang Fudongin sarjassa intellektuellit ovat nyky-Kiinassa asuvia ajattelevia nuoria, jotka kaipaavat henkilökohtaista vapautta kasvavassa kapitalistisessa yhteiskunnassa.

East of Que Village fokusoituu eristyneisyyden ja menetyksen tuntoihin, joita tämän päivän Kiinassa koetaan eri puolilla maaseutua: yhteisöt hajoavat, perinteiset maaseutukylät sulautuvat ympäröiviin kaupunkikeskittymiin, ja taistelu elinkeinosta asettuu etusijalle. Yang Fudong kuvaa Kiinan maaseutua, sen päivittäistä eloonjäämistaistelua laajenevan kaupungistumisen keskellä.

Oheisohjelmisto

13.-16.10. Taidemaraton -tapahtuma  www.emma.museum/maraton
12.11. EMMA soi täysikuun alla -tapahtumassa Lucanderin aikakauden tunnelmissa pääesiintyjänä legendaarinen Dallapé-orkesteri solistinaan Sami Saari.

Taidekaffet ikäihmisille
Torstaisin 6.10., 3.11. ja 1.12. sekä lauantaina 12.11.EMMA soi -tapahtuman aikana
Taidekaffet sisältävät näyttelykäynnin, työskentelyn taidepajassa sekä kahvituksen.

12.11.11-19.2.12  Mustasulka ja merimies
Teatteri Hevosenkengän draamaesitykset Juhani Harrin näyttelyssä.
 

Katso lisää: www.emma.museum/oheisohjelmisto/tapahtumat

Lisätietoja:
kuraattori Sanna Teittinen p. 050 - 361 3342  (Anitra Lucanderin näyttely)
tutkija Hannele Savelainen p.  09  - 8165 7546  (Anitra Lucanderin näyttely)
intendentti Päivi Talasmaa, EMMA, p. 09  - 8165 7513 (Yang Fudongin näyttely)
museonjohtaja Markku Valkonen, EMMA, p. 09  - 8165  7519
taidekasvatus- ja palvelupäällikkö Nana Salin, p. 09 - 8165 7538 (oheisohjelmisto)