Salvador Dali - Surrealisti! | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Salvador Dali - Surrealisti!

03.10.2007 - 16.12.2007

Salvador Dalí - Surrealisti! - näyttely luo monipuolisen katsauksen Dalín taiteeseen sekä persoonaan. Näyttelyyn liittyvä teatteriesitys puolestaan tarjoaa uudenlaisen tavan tutustua surrealismiin.

Esillä on Salvador Dalín (1904-1989) tuotantoa 60 vuoden ajalta. Varhaisin työ on Dalín isästään 16-vuotiaana maalaama muotokuva ja myöhäisimmät hänen viimeisimpiä töitään1980-luvulta. Maalaukset, piirustukset ja guassit antavat kuvan paitsi Dalín mielikuvituksellisesta lahjakkuudesta, myös hänen taidostaan hallita eri tekniikat. Dalí oli yleisnero, monien alojen taitaja: maalari, piirtäjä, kirjailija, kuvanveistäjä, suunnittelija ja kuvittaja. Vaikka Dalí tempauksineen mielletään nykyään surrealismin ikoniksi, hän ehti pitkän uransa aikana kokeilla useita muitakin eri tyylilajeja. EMMAn näyttely muistuttaakin siitä, että taiteilija oli paljon muutakin kuin surrealisti.

Dalín originellia persoonaa valottavat saksalaissyntyisen valokuvaaja Eric Schaalin (1905-1994) mustavalkoiset valokuvat Dalín Amerikan vuosilta. Schaal työskenteli Salvador Dalín kanssa vuodesta 1937 vuoteen 1942 ja sai vangittua filmille taiteilijasta muutakin kuin fanaattisen tuijotuksen. Saksasta vuonna 1936 Yhdysvaltoihin paennut Schaal elätti itsensä aluksi mm. lehtikuvaajana, mutta hänen todellinen intohimonsa oli taiteilijoiden ikuistaminen. Tässä työssä hän kehittyikin mestarilliseksi.

Näyttelyyn liittyy myös joukko muita dokumentaarisia valokuvia sekä elokuvia,kuten Andalusialainen koira, joita Dali on ollut tekemässä.

 

Näyttely on toteutettu Fundació Gala-Salvador Dalín kanssa. Kaikki teokset tulevat Teatre Museu Dalísta Figuerasista.

DestinoKuva: Dominique Monféry: Destino.

Muita linkkejä:

Dalí's Disney Film »
Destiny of Dalí's Destiny »
The Dalí Theatre-Museum »

EMMA esittää: Enigma

Ensi-ilta 5.10.2007

Dalín näyttelyyn liittyy myös Enigma-teatteriesitykset, jotka tarjoavat uudenlaisen tavan tutustua värikkääseen taiteilijapersoonaan. Noin tunnin mittaisissa esityksissä yleisö kohtaa itse maestron!