Työnkuva elää sykleissä - huipennus lähestyy | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Työnkuva elää sykleissä - huipennus lähestyy

Taidemuseon työntekijöiden arki pyörii sykleissä. Näyttelyn valmistelu ja tutkimus, sen kokoaminen teoriassa alkaa jopa vuosia ennen kuin yleisö kohtaa valmiin kokonaisuuden. Aiheeseen tutustuminen vaatii penkomista, jutustelua, kokoustamista, jopa matkustelua, paljon makustelua ja pohdintaa. Kuvia pyörii pöydillä ja ajatuksia päässä. Osa unohtuu, häviää, osa jatkaa elämäänsä.

Näyttelyn tekemiseen liittyy jossain vaiheessa yleisötyötä tekevä taho. Ruvetaan miettimään teemoja, joita voisi aineellistaa toiminnaksi, kokemuksiksi. Mikä saa ihmiset tulemaan, liikuttumaan ja tuntemaan juuri tämän näyttelyn äärellä? Miten me saisimme välitettyä yleisölle sen innon ja idean, minkä parissa näyttelyä valmistelevat tutkijat saavat työskennellä?

Sitten haetaan kuvia, jotka pysäyttävät, sanoja, joissa on tehoja. Kehitellään näyttelystä brändi, jolla viestitään maailmalle. Markkinointi ja viestintä alkaa.

Näyttely pitää rakentaa. Tarvitaan maalia, levyä, ruuveja, vaijeria, pumpulihanskoja, tikkaita ja rakentavaa henkilökuntaa. Taideteoksia kuljetetaan ja niitä puretaan suojaavista pakkauksista. Teosten kunto tarkastetaan ja mietitään, miten ne on parasta laittaas esille. Huomioidaan materiaalit, herkkyys ja fyysinen ympäristö. Taiteen tulee olla esillä, näkyä, mutta sen pitää myös säilyä ja olla turvassa.

Pian näyttely alkaa kokretisoitua. Museossa tunnelma sähköistyy. Näyttelytiimin jäsenet tekevät pitkää päivää ja painavat punaposkin pitkin käytäviä. Tiedotteita, seinätekstejä, opastusrunkoja, esitteitä, valokuvia, avajaiskutsuja, työpajakonsepteja jne: Näppikset naputtavat, printterit ja sähköpostit suoltavat. Kaikki ovat mukana - enemmän tai vähemmän.

Ensi viikolla näyttelyvalvojat ja oppaat saavat viimeiset kiteytykset ja ohjeistukset siihen, miten tarjota näyttelykokemus yleisölle. Lehdistötilaisuus pidetään ja jäädään odottamaan sen tuloksia: kirjoittaako Hesari? Tuleeko tv-uutisiin?

Jännitys ei ole oikea sana kuvaamaan tunnelmaa ennen avajaisia. Sillä on jotain tekemistä energian, hyvän meiningin tai flown kanssa. Siis jos kaikki menee hyvin. Ja lopulta yleensä menee.

Tuo tunnelma hajoaa avajaisten poreiluun, hälinään, vilinään. Oppaat vetävät ensimmäisiä kierroksiaan ja hakevat kosketuspintoja, joita tarjota näyttelyvieraille. Näyttelytiimi, rakentajat, konservaattorit, yleisötyön suunnittelijat päästävät tuloksen käsistään elämään omaa elämäänsä sitä katsovien ihmisten sieluissa, sillä seuraavan näyttelyn suunnittelu on jo alkanut.

Reetta Kalajo

on EMMAssa elokuussa aloittanut museolehtori, joka elää ko. talossa ensimmäistä sykliään.

Lisää uusi kommentti