OLE KANDELIN 1920-1947 Abstraktio, kukka ja kuolema | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

OLE KANDELIN 1920-1947 Abstraktio, kukka ja kuolema

10.08.2008 - 11.01.2009

”Istun viimeisen työni ääressä. Olen tänään ottanut sellaisen askeleen eteenpäin, että olen itse ihan ällikällä. Se on yhtä yksinkertainen kuin nerokas. Pelkään vaan, että joku voi varastaa idean minulta. Alan vähitellen maalata epäsoinnuilla, mitä vielä kukaan ei ole koskaan tahallisesti yrittänyt, vahingossa ehkä. Se on aivan uutta taiteen historiassa, sillä sillä voi tehdä nimen itselleen.”

Ole Kandelin -näyttely esittelee suomalaisen modernin taiteen historiaan merkittävästi vaikuttaneen taiteilijan Ole Kandelinin (1920 -1947). Kandelin oli poikkeuksellinen taiteilija, modernisti, joka ensimmäisenä suomalaisena siirtyi johdonmukaisesti abstraktiin taiteeseen.

Keuhkotautia sairastanut Kandelin kuoli vain 26-vuotiaana. Kuitenkin hän ehti luoda monipuolisen ja taidehistoriallisesti hyvin merkittävän ja sisällöllisesti rikkaan tuotannon omaleimaisesta surrealismista viime vaiheen täysin abstraktiin ilmaisuun.

Koko lyhyen elinaikansa Ole Kandelin työskenteli kuumeisesti poikkeuksellisen vaikeissa olosuhteissa, sotavuosina ja voimia kuluttavan sairauden aikana. Hän murtautui ensimmäisenä ulos suomalaisesta sodan jälkeisestä eristäytyneisyydestä ja pyrki koko ajan toiminnallaan kaventamaan kuilua Suomen ja muun Euroopan taiteen välillä. Radikaalilla taiteellaan hän antoi rohkaisevan esimerkin aikalaisilleen ja myöhemmille sukupolville.

Näyttelyssä on Kandelinin öljymaalauksia yli 10 vuoden ajalta, yhteensä 120 kpl. Ensimmäiset maalaukset hän teki 14-vuotiaana, viimeiset vuonna 1946 keuhkotautiparantolassa Ruotsissa. Mukana näyttelyssä on myös Kandelinin piirustuksia ja luonnosvihkoja sekä henkilökohtaista aineistoa hänen koskettavasta elämästään.

Ole Kandelin ja kihlattunsa Vuokko

Ole Kandelin ja kihlattunsa Vuokko

Näyttelystä on julkaistu näyttelyluettelo.