PIIPÄÄ REMIX EMMAssa 5.4.-28.8.2011 | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

PIIPÄÄ REMIX EMMAssa 5.4.-28.8.2011

04.04.2011

EMMA ensiesittää mediataiteilija Marikki Hakolan videoteoksen PIIPÄÄ REMIX, jonka materiaali perustuu kokonaisuudessaan vuonna 1987 toteutettuun audiovisuaaliseen PIIPÄÄ-performanssiin.

PIIPÄÄ oli 80-luvun lopun Suomessa poikkeuksellinen esittävää ja elektronista taidetta sekä audiovisuaalista projisointiteknologiaa yhdistelevä näyttämöteos. Sen ensi-ilta oli 29.5.1987 Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä. Ensi-iltaa seurasi kolmetoista esitystä täysille katsomoille sekä samana syksynä kaksi esitystä Tukholmassa.

- On todella hienoa, että olemme voineet palauttaa digitaalisen konservointiprojektin myötä PIIPÄÄ performanssin sisältö ja estetiikka uudelleen yleisön ulottuville. Alkuperäisen performanssin tekeminen oli monille työryhmän jäsenille hyvin tärkeä käännekohta. Performanssin myötä kehitettiin uutta taiteiden välistä näyttämöilmaisua. PIIPÄÄn yhteiskunnallinen sisältö on myös edelleen hämmästyttävän ajankohtainen. Taltioimme aikanaan 1987 huolella performanssin eri elementit. PIIPÄÄ REMIX on videoteos, jonka kaikki aineisto on lähtöisin alkuperäisestä performanssista, Marikki Hakola kertoo.

PIIPÄÄ on dystopia tulevaisuuden tietoyhteiskunnasta. Teoksessa teknologia toimii valvonnan ja vallankäytön välineenä tuhoten asteittain ihmisten ominaispiirteet, sosiaalisen elämän ja psyyken. Lopulta jäljellä on vain totalitaarinen yhteiskunta, simuloitu, manipuloitu maailmankuva, “pirstomielisten samuus”.

PIIPÄÄn sisältöä ja toteutusta suunniteltiin kollektiivisesti yli kahden vuoden ajan. Työryhmä kehitteli materiaalia eri kokoonpanoissa ja työskenteli improvisoiden ja workshopien avulla. Esityksen dramaturgiset päälinjat ovat Marikki Hakolan ja Jouni Tommolan käsialaa. Tommola kirjoitti lyriikan ja Hakola ohjasi video-osuudet ja vastasi taiteellisesta koordinoinnista ja tuotannosta. Kaija Saariahon ja Jean-Baptiste Barriéren säveltämästä elektroakustisesta musiikista PIIPÄÄ REMIXissä kuullaan mm. laulusarja Tulkkien laulut.
 
PIIPÄÄ performancessa esiintyivät Tomi Salmela, Riikka Hakola, Juha Haanperä, Sanna Kekäläinen, Kirsi Monni, Ari Tenhula ja Tiina Helisten. Taiteelliseen toteutukseen osallistuivat mm. Veli Granö, Marja Kanervo, Kimmo Koskela ja Taina Relander.

PIIPÄÄ REMIX sisältää kolme videoteosta Telephone (8’30’’), Cricket (7’) ja Gyrus (14’30’’) sekä muuta aiemmin esittämätöntä performansista tallennettua materiaalia.

PIIPÄÄ REMIX videoteoksen on suunnitellut ja ohjannut Marikki Hakola. Äänen remasterointi Epa Tamminen. Kuvan remasterointi Talvi Digital ja Post Control. Tuotantoa ovat tukeneet ESEK/LUSES AV-jaosto, Taiteen keskustoimikunta, AVEK ja EMMA. Tuotanto Kroma Productions Oy 2011.

Kuvat: www.emma.museum/press

Lisätietoja:
mediataiteilija Marikki Hakola, puh. 040 546 4165
museonjohtaja Markku Valkonen, puh. (09) 8165 7519