John Kørner: Tripoli – Lampedusa | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

John Kørner: Tripoli – Lampedusa

14.02.2018 - 29.07.2018

”Ristiriitojen maailmassa toisten juhlat vaan jatkuvat. Samaan aikaan toiset suuntaavat kohti Lampedusan rannikkoa.” John Kørner

John Kørner (1967, Århus) on muuntanut EMMAn Areena-tilan kolmiulotteiseksi maalaukseksi, johon katsoja voi kävellä sisään. Taiteilija kutsuu meidät jättimäisen aallon syleilyyn, joka kätkee sisäänsä kaksi venettä. Toiseen voit nousta tanssimaan, toisen haurasta lastia katsoa hieman kauempaa.

Kørnerin taide ammentaa oman aikamme polttavista kysymyksistä, kuten esimerkiksi globaalista epätasa-arvosta. Taiteilija kysyy minkälaista hyvinvointia arvostamme ja haluamme yhteiskunnassa edistää. Hänen lähestymistapansa on poliittinen, mutta samalla runollinen ja merkityksiä avoimeksi jättävä.

”Mielestäni yhteiskuntamme on keskellä moraalista ja poliittista kriisiä, josta meillä on mahdollisuus keskustella myös taiteen välityksellä.” John Kørner

EMMAn intendentti ja näyttelyn kuraattori Arja Miller haastatteli taiteilija John Kørneriä näyttelyn julkaisuun. EMMAn julkaisu Tripoli – Lampedusa (2018) on saatavilla EMMA Shopista.

Kørner kertoo haastattelussa mm. miten museokävijä tekee taideteoksesta kokonaisen ja miksi hän valitsi installaatiolle nimen Tripoli-Lampedusa.

Lue lyhennetty haastattelu.

Kuvat: Ari Karttunen / EMMA