Ernst Mether-Borgströmin satavuotisjuhlanäyttely avautuu Sarah Morrisin nykytaiteen säestyksellä | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Ernst Mether-Borgströmin satavuotisjuhlanäyttely avautuu Sarah Morrisin nykytaiteen säestyksellä

20.06.2017

Ernst Mether-Borgström 21.6.2017-7.1.2018
Sarah Morris 21.6.2017-7.1.2018

EMMA - Espoon modernin taiteen museo avaa 21.6. kahden näyttelyn muodostaman kokonaisuuden, jossa luodaan yhteys modernismin ja nykytaiteen välillä.

Kokonaisuuden laajempi osuus jatkaa EMMAn suomalaisen modernin taiteen kärkinimien esittelyä Ernst Mether-Borgströmin (1917-1996) 100-vuotisjuhlanäyttelyllä.

Espoon Nallenpolun ateljeetalossa asunut ja työskennellyt Mether-Borgström oli yksi suomalaisen abstraktin taiteen uranuurtajista. Hän oli tuottelias taiteilija, joka osallistui aktiivisesti näyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomailla. Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen sijoittuva näyttely täydentää kuvaa suomalaisesta modernismista ja esittelee monipuolisen taiteilijan tuotantoa yli 150 teoksen laajuudessa sisältäen grafiikkaa, maalauksia, veistoksia, luonnoksia sekä kuvituksia. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan EMMAn tuottama laaja taiteilijakirja sekä näyttelyyn esille tuleva taiteilijan henkilökuvaa avaava videodokumentti: Puhun koiralleni, koirani vastaa. Näyttely ja kirja on toteutettu yhteistyössä Mether-Borgströmin säätiön kanssa.

”Näyttely esittelee herkän esteetikon ja värinkäytön mestarin, jonka jatkuva uudistumiskyky ja monipuolinen lahjakkuus haluttiin uniikilla tapaa esille WeeGee-talon arkkitehtuuria ja EMMAn valtavaa näyttelytilaa hyödyntäen. WeeGee-talon betoni ja Mether-Borgströmin värimaailma luovat rinnan mitä kiinnostavimman dialogin, jota nykytaiteilija Sarah Morrisin näyttely upeasti säestää”, kuvailee näyttelyn kuraattori Hanna Mamia-Walther.

Näyttelykokonaisuuden toisena osuutena avautuu kansainvälisen nykytaiteilijan, Sarah Morrisin (s. 1967) ensimmäinen näyttely Suomessa.

Näyttelyn keskiössä on Saastamoisen säätiön tuottama ja Sarah Morrisin EMMAan toteuttama 30 metriä pitkä seinämaalaus. Teoksen lähtökohtiin kuuluvat Aarno Ruusuvuoren suunnittelema suomalaisen modernismin merkkiteos WeeGee-talo, sen ainutlaatuiset betonirakenteet ja sen pohjoisseinän suuri ikkuna. Seinämaalausta ovat paikan päällä olleet toteuttamassa Sarah Morrisin studion henkilökunta sekä ryhmä Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijoita.

Morrisin taiteen juuret ovat 1900-luvun eurooppalaisen modernismin perinteessä, mutta 2000-luvun digitaaliseen aikaan päivitettynä. Seinämaalauksen lisäksi näyttely tuo EMMAan kolme elokuvaa sekä kokoelman maalauksia. Sarah Morris on 1990-luvun puolivälistä lähtien tehnyt abstrakteja maalauksia ja elokuvia, joissa hän tarkastelee nykyaikaisen urbaanin yhteiskunnan koodeja ja valtarakenteita. Maalaukset ovat eräänlaista virtuaalista arkkitehtuuria, joka herättää kysymyksiä sosiaalisesta tilasta, byrokratiasta ja identiteetistä.

”Suomessa on vahva modernismin perinne, joka on erityisen näkyvästi läsnä EMMAssa, sekä Aarno Ruusuvuoren arkkitehtuurin että Tapio Wirkkala- ja Rut Bryk -kokoelmien kautta. Myös geometrisen abstraktion perinne on merkittävä, kuten parin vuoden takainen Lars-Gunnar Nordströmin näyttely ja nyt avautuva Ernst Mether-Borgströmin retrospektiivi osoittavat. Sarah Morrisin näyttely sijoittuu tähän kehykseen. Morris käyttää hyväkseen 1950- ja 1960-lukujen perintöä, mutta hän ei haikaile mennyttä vaan tarkentaa katseensa tähän päivään. Hän näyttää miten modernismin perinne vaikuttaa omassa ajassamme ja osoittaa samalla, etteivät geometrisen abstraktion ilmaisumahdollisuudet suinkaan ole loppuun ammennetut”, sanoo näyttelyn kuraattori Timo Valjakka.

Lisätietoa Ernst Mether-Borgströmin näyttelystä:
Henna Paunu, intendentti, EMMA
henna.paunu@emma.museum, +358 43 824 6354
Hanna Mamia-Walther, kuraattori, EMMA
hanna.mamia-walther@emma.museum , +358 43 826 7349

Lisätietoa Sarah Morrisin näyttelystä:
Pilvi Kalhama, museonjohtaja, EMMA
pilvi.kalhama@emma.museum
Timo Valjakka, kuraattori
timo.valjakka@kolumbus.fi, p. +35 40 548 4450

Lehdistökuvat:
Mether-Borgström: https://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Ernst+Mether-Borgstr...
Morris: https://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Sarah+Morris/
Salasana: emmamuseum

#MetherEMMA #MorrisEMMA

EMMA - Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen keskeisimpiin taidemuseoihin. Espoon Tapiolassa sijaitsevan EMMAn kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. Arkkitehtonisesti vaikuttavassa professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa WeeGee-talossa sijaitsevat EMMAn näyttelytilat ovat pinta-alaltaan Suomen suurimmat. Puhdaslinjainen moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä.