For Fashion's Sake -näyttelyn suunnittelijat | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

For Fashion's Sake -näyttelyn suunnittelijat

For Fashion’s Sake esittelee 13 suunnittelijaa, joiden tuotantoon sisältyy radikaaleja, muodin rajoja taiteen suuntaan venyttäviä piirteitä. Näyttely ei kuitenkaan ole taidenäyttely, vaan edelläkäyvän designin näyttely, jossa merkittävässä roolissa on esillepano, näyttävyys ja vuorovaikutteisuus.

Lue lisää näyttelyn kolmentoista pohjoismaisen, aallon harjalla työskentelevän ja kansainvälistä läpimurtoa kurottavan tai jo sen tehneen nuoren muotisuunnittelijan tuotannosta:

SIMON EKRELIUS

Simon Ekreliuksen työn selkeimmät piirteet ovat linjat, tekstuuri ja volyymi. Hän on klassiseen räätälöintiin nojaava naistenvaatteiden suunnittelija, joka työskentelee tällä hetkellä Lontoossa.

Ekreliuksen tyyliä määrittävät arkkitehtonisuus, selkeälinjaisuus ja pintojen kontrastit. Mallistot perustuvat usein vastakohtaisuuksiin niin väreissä kuin materiaaleissa. Hän suosii valkoista, mustaa ja harmaan sävyjä. Materiaalit ovat pääasiassa luonnonmateriaaleja: silkki, villa, puuvilla, mutta vastakohtana myös vinyyli ja polyesteri. Vaatteet valmistetaan laadukkaista raaka-aineista Iso-Britanniassa. Suunnittelija on lähtöisin Ruotsista. www.simonekrelius.com

ANITA HIRLEKAR

Anita Hirlekarin työ keskittyy värin ja pinnan vaikutukseen. Hänen perustamansa naistenvaatemerkki viestii käsin tehdyn vaatteen ainutlaatuisuudesta ja yksityiskohtien runsaudesta. Kaikki asut tehdään käsin suunnittelijan studiolla Pohjois-Islannissa.
Hirlekarin työ on huomioitu niin kansainvälisissä muotikilpailuissa kuin lehdissä. Hän on valmistunut Lontoon Central Saint Martinsin arvostetusta koulusta. www.anitahirlekar.co.uk

MARÍA KRISTÍN JÓNSDOTTIR (STAKA)

María Kristín Jónsdottir on inspiroitunut islantilaisista saagoista, karuista, mutta kauniista maisemista. Hän luo asusteita fiktiiviselle heimolle nomadeja, joka elää Islannin maaseudulla. Tuo heimo on ollut lähtökohtana Staka-merkille ja laserleikatuille kaula- ja käsikoruille tai asusteille.

Lähtökohtana suunnittelijan työlle on materiaali, käsityö, Islanti ja sen historia. Näitä elementtejä María Krístin yhdistää nykyestetiikkaan ja teknologiaan. Hänen työnsä on saanut näkyvyyttä erityisesti pohjoismaisen muotoilun kentällä. www.staka.is

HANNE JURMU JA ANTON VARTIAINEN

Vuoden 2016 Hyeres’n muotifestivaaleilla menestyneet Anton Vartiainen ja Hanne Jurmu tekevät muotia vahvan arvopohjan ohjaamina. Suhde vaatteeseen ja elinympäristöön, ekologiset valinnat ja humaani maailmankatsomus ovat palkitun malliston taustalla.

Jurmu ja Vartiainen eivät ole suunnittelijakaksikko vaan tekevät omaa työtään. Hyeres’ssä palkittu ja For Fashion’s Sake -näyttelyssä esillä oleva mallisto oli heidän ainoa yhteinen työnsä, jossa kumpikin toi esiin omaa ideologiaansa. He ovat valmistuneet Aalto-yliopiston muotoilun laitokselta.

JUSTUS K

Nuori performanssin ja muodin välimaastossa työskentelevä Justus K tuo näyttelyyn toukokuun aikana rakentuvan tilausteoksen. Hän on hakenut inspiraatiota Saastamoisen säätiön taidekokoelmasta, EMMAn Kosketus-näyttelyn teoksista.
Justus K on erikoistunut kokeelliseen muotitaiteeseen ja vaihtoehtoisiin materiaaleihin. Hän on valmistunut Muotoilu- ja taideinstituutista Lahdesta ja opiskelee parhaillaan Aalto-yliopiston muotoilun laitoksella. Suunnittelijan töitä on ollut esillä kansainvälisesti sekä Suomessa, esim. Designmuseon Suomimuodin antologia -näyttelyssä. www.justusk.com

IRENE KOSTAS (ONAR)

ONAR on erikoistunut korkealaatuisiin lammasturkiksesta valmistettuihin vaatteisiin ja asusteisiin, nahkalaukkuihin ja unisex-asuihin. Tuotemerkin työssä pehmeät materiaalit kohtaavat geometrisen, tiukan muodon, minimalismi kohtaa rikkaan tekstuurin. Perustaja Irene Kostas kantaa mukanaan sukunsa käsityön perinnettä. Hän on omassa tyylissään tuonut luonnonmateriaalit ja käsityöperinteen futuristiseen kontekstiin. Kaikki tuotteet on valmistettu eettisistä materiaalisesta käsityönä Suomessa tai Kreikassa.

ONAR on kansainvälisesti tunnettu merkki, jonka lippulaivamyymälä avautui Helsingissä 2016. ONAR on 2016 Vogue Talents -finalisti. www.onarstudios.com

TILDE BAY KRISTOFFERSEN

Tilde Bay Kristoffersen tekee omaa taiteellista työtään muodin ja kuvataiteen välimaastossa. Hänen asunsa pohjautuvat fiktiivisiin tarinoihin ja taruolentoihin. Niiden materiaalit ja tekniikat ovat ainutkertaisia ja monivaiheisia. Toisaalta hänellä on kokemusta myös muodin kaupalliselta puolelta, kuten H&M:ltä ja Alexander McQueenin studiolta.

Tilde Bay Kristoffersen on opiskellut The Royal Danish Academy of Fine Artsissa Kööpenhaminassa. Kuva: Kajsa Gullberg www.tildebay.com

 

SATU MAARANEN

Satu Maaranen työskentelee useille asiakkaille, esim. Marimekko ja Petite Bateau. Hän on kansainvälisesti toimiva suunnittelija, jonka tyylille ominaista ovat voimakkaat värit, maalaukselliset painokuviot ja veistokselliset muodot. Leikkaukset ja printit käyvätkin Maarasen asuissa kiinnostavaa vuoropuhelua.

Helsingissä ja osaksi ulkomailla työskentelevä suunnittelija on valmistunut Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta ja voittanut arvostetun kansainvälisen Hyéres’n muotifestivaalin vuonna 2013. Hän on saavuttanut useita palkintoja ja näkyvyyttä kansainvälisissä muotijulkaisuissa. Kuva: Osmo Harvilahti www.satumaaranen.com

MINNA PALMQVIST

Minna Palmqvist on suunnittelija ja taiteilija, jonka työssä muoti on ennen kaikkea tapa tutkia maailmaa. Hänen työnsä tasapainoilee taiteen ja muodin, vaatteiden ja taide-esineiden välillä.
Palmqvistin työt nostavat esiin ajankohtaisia teemoja, esimerkiksi sosiaalisen ulkonäköön kohdistuvan paineen ja todellisuuden välisen ristiriidan.

Minna Palmqvist on syntyisin Ahvenanmaalta, mutta on opiskellut ja työskentelee Tukholmassa. Hänen töitään on ollut esillä viime vuosina niin Euroopassa, Aasiassa kuin Amerikassakin. Kuva: Anna Rönnqvist
 www.minnapalmqvist.com

MARIA SUOMALAINEN

Maria Suomalainen suunnittelee naisten vaatteita perinteisiä tyylejä rikkoen. Hänen asuissaan on kuitenkin läsnä helppous ja käytettävyys. Hänen tyylinsä on runsas, tietyllä tavalla raaka. Väripaletti on neutraali , jotta muotojen ja käytettävyyden teemat saavat tilaa.

Suunnittelija on valmistunut Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta kandidaatiksi ja jatkaa nyt opintojaan arvostetussa Central Saint Martins -koulussa Lontoossa. Hänen mallistonsa on ollut esillä Pohjoismaissa ja Kiinassa.

MAIKEL TAWADROS

Maikel Tawadros on suunnittelija, joka etsii innoitusta työhönsä arkkitehtuurista, mutta myös liikkeestä ja materiaalien mahdollisuuksista. Hänen työnsä teemat nousevat pohjoisista vuodenajoista ja ympäristöstä.

Jokaisella mallistolla on vahva tarina, joka vaihtelee populaarikulttuurin ilmiöistä luonnon alkuvoimaan. Materiaalit ilmentävät vaatteiden tarinaa joko luonnollisuudella ja villeydellään tai vaihtoehtoisesti minimalistisilla tekstuureilla. www.katoni.dk/blog/maikel-tawadros/

EMILIA TIKKA

Emilia Tikka on Berliinistä käsin työskentelevä suomalainen suunnittelija ja tutkija. Hän tutkii työssään materiaalisuutta, ihmiskehon mahdollisuuksia sekä sen käyttämistä esittämisen välineenä. Hän kommentoi teknotieteellistä kulttuuria ja tulevaisuudennäkymiä.

Hän on työskennellyt kansainvälisille suunnittelijoille, kuten Henrik Vibskoville. Tikan töitä on ollut esillä useissa kansainvälisissä taide- ja designnäyttelyissä. Kuva: Zuzanna Kaluzna www.emiliatikka.com

 

For Fashion's Sake -näyttely.