Olafur Eliasson: Pentagonal landscapes avautuu EMMAssa | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Olafur Eliasson: Pentagonal landscapes avautuu EMMAssa

07.02.2017

EMMA – Espoon modernin taiteen museo juhlistaa tanskalais-islantilaisen Olafur Eliassonin Pentagonal mirror tunnel -teoksen hankintaa Saastamoisen säätiön kokoelmiin esittelemällä valikoiman teoksia taiteilijan tuotannosta. Pentagonal landscapes on esillä EMMAssa 8.2.-21.5.2017.

Paikkasidonnainen Pentagonal mirror tunnel sijoittaa katsojan suhteessa omaan kuvaansa, näyttelytilaan ja näkymiin Tapiolan metsistä. Taiteilija kertoo teoksesta: ”Pentagonal mirror tunnel vahvistaa sekä sinun että ympäristösi läsnäoloa. Seistessäsi samassa linjassa teoksen minkä tahansa kahden peilin kanssa näet paitsi itsesi myös kaikki muut samassa tilassa olevat yllättävistä kulmista. Näet itsesi näkemässä itsesi näkemässä.” – Olafur Eliasson.

”Olafur Eliassonin teos käy hienolla tavalla vuoropuhelua katsojan ja ympäristönsä kanssa. Se vangitsee, yllättää ja elää vuorokauden ja vuodenaikojen myötä. Teos tulee varmuudella herättämään mielenkiintoa ja ihastusta monipuolisessa yleisössämme. On ainutlaatuista saada kokoelmiin pysyvästi esille tuleva, yksinomaan EMMAn tilaan suunniteltu teos juuri Olafur Eliassonilta. Olemme kiitollisia teoksen mahdollistaneelle Saastamoisen säätiölle.” - Museojohtaja Pilvi Kalhama

Pentagonal landscapes jatkaa EMMAn nykytaiteen näyttelyiden sarjaa, joka esittelee erilaisia näkökulmia ajankohtaisiin aiheisiin. Olafur Eliasson on käsitetaiteilija, joka työskentelee laajasti taiteen eri alueilla käyttäen välineenään niin installaatiota, maalausta, kuvanveistoa, valokuvaa kuin elokuvaa. Näyttelyyn kootut teokset käsittelevät Eliassonin taiteen keskeisiä teemoja, valoa, väriä, optiikkaa, peilejä, arkkitehtuuria, navigointia ja maisemaa. Teokset ovat valmistuneet pääasiassa viimeisten viiden vuoden aikana.

Olafur Eliassonin taide on lähtöisin kiinnostuksesta havaintoon, ruumiilliseen kokemukseen, liikkeeseen sekä tuntemukseen omasta itsestä. Kokeilu, yhteistyö muiden kanssa ja kiinnostus erityisesti geometriaan, fysiikkaan ja säähän ovat osa hänen työskentelyään. Puhuessaan studiostaan Eliasson käyttää usein termiä reality producing machine.

EMMAan tänä vuonna valmistunut Pentagonal mirror tunnel on viiden peilin muodostama viisikulmion muotoinen installaatio, jonka sisällä katsoja voi havainnoida itseään ja ympäröivää tilaa peilien muodostamassa ”tunnelissa”. Kukin peili näyttää oman segmentin maailmaa; jokaiseen niistä heijastuu kappale museotilaa tietystä näkökulmasta nähtynä. Teoksen idea on peräisin kiinalaisen ja japanilaisen puutarhataiteen estetiikasta, johon kuuluu lainata ympäröivää maisemaa ja käyttää sitä osana puutarhan rakenteita.

Valikoimassa on kokoelmateoksen ohella esillä yhdeksän muuta teosta: akvarelleja, videoteos, valokuvasarja, veistoksia sekä valoprojektio, jotka kaikki liittyvät eri tavoin maisemakokemukseen. Tilan ja havainnon teemat kulkevat läpäisevät koko esillä olevan monipuolisen valikoiman.

Eliasson viettää runsaasti aikaa Islannissa, jossa hänen lähes kartografinen kuvausprojektinsa on tuottanut satoja valokuvia jäätiköistä, vesiputouksista, joista, tulivuorista ja luolista. EMMAssa esillä olevat kolme valokuvasarjaa esittävät kuumia lähteitä, tulivuoria ja erämökkejä. Maa ja sen maisema näkyy myös esillä olevassa suuressa, magneeteista ja rannoilta löytyneestä ajopuusta koostuvassa teoksessa, joka hakeutuu aina pohjois-eteläsuuntaan. Teos kuuluu Eliassonin kompassiteosten sarjaan, jossa hän tutkii suuntaamista, kartoittamista ja navigointia.

Olafur Eliasson on taiteilija, joka uskoo taiteen voivan muuttaa maailmaa. Eliassonin teoksia on kuvattu ikään kuin katalysaattoreiksi, jotka stimuloivat katsojan havaintoa ja auttavat katsojaa tulemaan tietoiseksi tästä taideteoksen tilassa.

Vuodesta 1997 lähtien Eliassonilla on ollut yksityisnäyttelyitä merkittävissä taidemuseoissa kuten New Yorkin Museum of Modern Art, Lontoon Tate Modern, sekä Venetsian biennaali. Eliassonin julkisen tilan teoksia ovat The New York City Waterfalls (2008), Cirkelbroen Kööpenhaminassa (2015) sekä Ice Watch, jota varten Grönlannista kuljetettiin sulavia jäävuoria julkisille paikoille Kööpenhaminaan vuonna 2014 ja Pariisiin vuoden 2015 COP21-ilmastokokouksen yhteydessä pidettyyn installaatioon.

Eliassonin vuonna 1995 perustamassa studiossa Berliinissä työskentelee nykyisin noin yhdeksänkymmentä henkeä: käsityöläisiä, teknikoita, arkkitehteja, arkistonhoitajia, hallintohenkilöstöä ja kokkeja. Yhdessä Eliassonin kanssa he kehittävät ja valmistavat taiteilijan teokset ja näyttelyt sekä huolehtivat arkistoinnista, taustatutkimuksesta ja viestinnästä.

Vuonna 2014 Eliasson ja hänen pitkäaikainen yhteistyökumppaninsa Sebastian Behmann perustivat kansainvälisen taide- ja arkkitehtuuritoimiston Studio Other Spaces, joka keskittyy monialaisiin ja kokeellisiin rakennushankkeisiin ja julkisen tilan teoksiin. Vuodesta 2012 Eliasson on johtanut yhteiskunnallista yritystä nimeltä Little Sun yhdessä insinööri Frederik Ottesenin kanssa. Yritys valmistaa ja jakelee aurinkovoimalla toimivia valaisimia alueille, missä ei ole sähköverkkoa.

Pentagonal landscapesin yhteydessä julkaistaan näyttelyluettelo, jonka esseet ovat kirjoittaneet Juhani Pallasmaa ja Riikka Stewen ja esipuheen Päivi Talasmaa.

Lisätietoa:
Päivi Talasmaa, intendentti, EMMA
paivi.talasmaa@emma.museum, +358 50 511 4206

Lehdistötilaisuus ti 7.2. klo 13-15, EMMA, Aitio, Ahertajantie 5, Tapiola

Lehdistömateriaali:
Olafur Eliasson: http://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Olafur+Eliasson/
Salasana: emmamuseum
www.emma.museum
www.olafureliasson.net
www.littlesun.com
www.studiootherspaces.net
#OlafurEMMA

Olafur Eliasson: Pentagonal landscapes, 8.2.-21.5.2017
EMMA - Espoon modernin taiteen museo
emma.museum
Näyttelykeskys WeeGee, Ahertajantie 5, Tapiola
PL 6661, 02070 Espoo


EMMA - Espoon modernin taiteen museo on yksi Suomen keskeisimmistä taidemuseoista. Espoon Tapiolassa sijaitsevan EMMAn kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. Arkkitehtonisesti vaikuttavassa professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa WeeGee-talossa sijaitsevat EMMAn näyttelytilat ovat pinta-alaltaan Suomen suurimmat. Puhdaslinjainen moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä.