EMMA firar och öppnar en ny internationell utställningsserie | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

EMMA firar och öppnar en ny internationell utställningsserie

11.10.2016
EMMA – Esbo moderna konstmuseum fyller 10 år. För exakt tio år sedan, den 13 oktober 2006, öppnade EMMA Kazimir MalevichsShirin NeshatsTimo Kelarantas utställningar och Ruutusotamies-utställningen, vid sidan av Saastamoinenstiftelsens samlingsutställning.
 
Idag, på sin tioårsdag öppnar EMMA den nya utställningsserien På spaning efter nutiden där internationellt betydelsefulla grupputställningar blir en del av museets profil och program. Den första utställningen, som behandlar människans relation till sig själv, naturen och den digitala omgivningen, öppnas för allmänheten den 12 oktober 2016. Utställningen, som består av 22 internationella nutidskonstnärers verk och breder ut sig över EMMA:s lokaler, visas fram till den 8 januari 2017.
 
Samtidigt öppnar EMMA Hanna Haaslahtis beställningsverk Simulation Box, 2016, utomhus i anslutning till WeeGees ingång. Verket har skapats för att bli en del av Saastamoinenstiftelsens samlingsutställning Beröring.
 
På spaning efter nutiden/12.10.2016–8.1.2017
 
Inspirationskällan till utställningsserien är författaren och kulturtänkaren Olavi Paavolainens essäsamling På spaning efter nutiden (1929), i vilken Paavolainen begrundar den moderna människans tillvaro i en föränderlig, modern värld. Hans tankar har överraskande beröringspunkter med många frågor som är aktuella i dag.
 
På spaning efter nutiden riktar blickarna mot de viktigaste aktuella frågorna inom konsten och samhället, och uppmuntrar betraktarna att delta i debatten. Utställningens teman The New MeDigital Mankind och Nature Kingdom undersöker vilket slags människor som befolkar den globala digitala världen och deras förhållande till omgivningen, sig själva och andra människor. Temat The New Me beskriver hur vi idag, också genom extrema metoder, utvecklar oss själva och våra identiteter. Människan blir en allt starkare aktör och påverkare. Temat Digital Mankind hanterar det faktum att digitaliseringen inte endast förändrar individen utan hela mänskligheten: vi befinner oss mitt i en stor omvälvning där vårt tänkande och våra tillvägagångssätt förändras. Nature Kingdom berättar om hur människan intensivt försöker sätta bojor på naturen och djurriket, utan att någonsin lyckas.
 
I de utställda verken fördjupar man sig i allt från idrottsboomen till sociala mediers inverkan, från utnyttjande av djur till den digitala utvecklingen, från plastavfall till flyktingfrågan och från virtuell krigföring till andliga parallella verkligheter. Utställningsserien, som upprepas vart tredje eller fjärde år, gör det möjligt för museet och för de konstnärer som valts ut till utställningarna, att delta i den samhälleliga debatten och genom konsten öppna perspektiv inför framtiden.
 
Pilvi Kalhama har utformat och varit kurator för den omfattande utställningen, i arbetet har också Henna Paunu och Päivi Talasmaa deltagit. Utställningens konstnärer är: David Altmejd (f. 1974), Berlinde de Bruyckere (f. 1964), Harun Farocki (f. 1944–2014), Maria Friberg (f. 1966), Hannaleena Heiska (f. 1973), Camille Henrot (f. 1978), Berglind Jóna Hlynsdóttir (f. 1979), Sasha Huber (f. 1975), Artor Jesus Inkerö (f. 1989), Saija Kassinen (f. 1983), Yazan Khalili (f. 1981), Klara Kristalova (f. 1967), Elke Silvia Krystufek (f. 1970), Antti Laitinen (f. 1975), Jonathan Monk (f. 1969), Ben Okri, Erwin Olaf (f. 1959), Aza Shadenova (f. 1989), Elly Strik (f. 1961), Pascale Marthine Tayou (f. 1967), Anne Tompuri (s. 1958) och Akram Zaatari (f. 1966).
 
”Vi tror inte längre på gårdagens sanningar, framtidens sanningar har ännu inte tagit form. Det finns ingen annan visshet än nuet – och frågar du efter dess sanning svarar det endast: sök!”
Olavi Paavolainen: På spaning efter nutiden (1929)
 
I stället för att ge färdiga svar ställer utställningen en konkret fråga i anslutning till varje konstnär och uppmuntrar publiken att delta i diskussionen på önskat sätt. I utställningslokalen möts olika diskussionssätt: besökarna får svara på frågorna och fortsätta diskussionen på en skrivmaskin från Paavolainens tid eller på sociala medier under utställningens hashtagg #nykyaika2016. I utställningens programblad öppnar EMMA:s experter nya perspektiv på samma frågor utifrån sina egna synvinklar.
 
Simulation Box /12.10.2016–
 
Hanna Haaslahtis Simulation Box är ett verk som placeras vid uteplatsen invid Utställningscentrum WeeGees ingång, och som alla besökare fritt kan prova på. Verket är interaktivt och ska användas under dygnets mörka tider.
Verket är en del av utställningen Beröring, som visar Saastamoinenstiftelsens samling och på det här sättet sträcker sig även till uteplatsen. Simulation Box är ett beställningsverk som enkom planerats för att passa ihop med arkitekturen i WeeGees fasad. Detta är Saastamoinenstiftelsens andra beställningsverk, som Hanna Haaslahti skapat tillsammans med Oi Oi Collective och EMMA:s tekniska personal. Beställningsverken gör det möjligt att utöka samlingen med hänsyn till museets lokaler och behov, samtidigt deltar museet som produktiv medarrangör. Beställningsverket är en del av jubileumsårets program.
 
Simulation Box, 2016
Hanna Haaslahti tillsammans med Oi Oi Collective
Infraröd sensor & filter, dator, videoprojektor, metall, akryl, glas
Simuleringen sker i mörker
 
EMMA:s och WeeGees jubileumsvecka/10.–16.10.2016
 
Det tioåriga EMMA har alltsedan det grundades presenterat ett brett spektrum av utställningar med modern och samtida konst, såsom Sophie CalleSalvador DalíWilliam Kentridge, Art&Language, Kazimir MalevichAnette MessagerJoan MiróShirin Neshat, samt grupputställningar. EMMA är en del av Utställningscentrumet WeeGee som grundades 2006. EMMA och WeeGee högtidlighåller genom en hel jubileumsvecka sin tioåriga historia i Tapiola i Esbo, i den arkitektoniskt betydelsefulla byggnaden som ritats av Aarno Ruusuvuori. I jubileumsveckans digra program ingår bl.a. ett Silent Disco på EMMA, ett datingevenemang på Saastamoinenstiftelsens samlingsutställning, upplevelseguidningar för medlemmar i EMMA-klubben, och öppna konstverkstäder. Du kan läsa mera om veckans program här: http://www.emma.museum/uutinen/juhlaviikko
 
Aarno Ruusuvuori – betongens och ljusets arkitekt/23.09.2016–29.01.2017
 
EMMA presenterar professor Aarno Ruusuvuoris (1925–1992) karriär genom såväl nybyggen som renoveringsobjekt i den nya dokumentären i regi av Tina Cavén. I dokumentären som visas fram till januari 2017 intervjuas Ruusuvuoris hustru, arkitekt Anna Ruusuvuori, och kollegan arkitekt Juhani Pallasmaa.
 
EMMA finns i en byggnad som ritats av arkitekt Aarno Ruusuvuori (1925–1992). Byggnaden som ursprungligen planerades som boktryckeri för Weilin & Göös stod färdig efter tre byggnadsskeden 1964–74. Tryckeriverksamheten flyttades till ett annat ställe 1992. Esbo stad köpte fastigheten 2001 och anpassade den till utställnings- och kulturanvändning. Byggnaden är skyddad.
 
Aarno Ruusuvuori – betongens och ljusets arkitekt, 2016
Längd 15 min.
Planering och regi Tina Cavén
Kamera och klipp Ville Tanttu
Musik Eetu Palomäki, Ilmari Kantola och Ville Tanttu
Produktion EMMA – Esbo moderna konstmuseum
Förevisningsplats: EMMA, Aitio, under museets öppethållningstider, förutom vid de tillfällen när lokalen Aitio reserverats för annan verksamhet.
 
Bilder till utställningen På spaning efter nutidenhttp://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Nykyaikaa+etsim%C3%A4ss%C3%A4/
Lösenord: emmamuseum
 
Ytterligare information:
Utställningens chefskurator
Pilvi Kalhama, museidirektör, EMMA – Esbo moderna konstmuseum
pilvi.kalhama@emma.museum, +358 (0)40 533 4070
 
Projektansvarig
Hanna Mamia-Walther, amanuens, EMMA – Esbo moderna konstmuseum
hanna.mamia-walther@emma.museum, +358 (0)43 826 7349
 
Reetta Kalajo, intendent, publikarbete, EMMA
reetta.kalajo@emma.museum, +358 40 557 1422
 
Ytterligare information om Haaslahtis beställningskonstverk:
 
Henna Paunu, intendent, samlingar, EMMA
henna.paunu@emma.museum, +358 43 824 6354
 
Ytterligare information om Ruusuvuoris dokumentär:
 
Päivi Talasmaa, intendent, utställningar, EMMA
paivi.talasmaa@emma.museum, +358 50 511 4206
 
Ytterligare information om EMMAs och WeeGees jubileumsvecka:
 
Ingrid Orman, producent, publikarbete, EMMA
ingrid.orman@espoo.fi, +358 43 8268724
 
 

EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de mest framstående konstmuseerna i Finland. Samlingarna och utställningarna på EMMA i Hagalund i Esbo är profilerade på inhemsk och internationell modernism, nutidskonst och design. EMMAs utställningslokaler är till ytan de största i Finland och finns i det arkitektoniskt storslagna WeeGee-huset, designat av professor Aarno Ruusuvuori. Den stilrena moderna arkitekturen stöder uttrycksfulla presentationen av utställningar ur såväl EMMAs, Saastamoinenstiftelsens och Stiftelsen Tapio Wirkkala Rut Bryks samlingar som tillfälliga utställningar.