Rut Brykin juhlanäyttely avautuu EMMAssa | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Rut Brykin juhlanäyttely avautuu EMMAssa

11.05.2016
 


EMMA – Espoon modernin taiteen museo avaa 12.5.2016 Rut Brykin 100-vuotisjuhlanäyttelyn, joka esittelee laajasti sodanjälkeisen Suomen taiteen yhden keskeisimmän taiteilijan ja modernin keramiikkataiteen uudistajan tuotantoa. Rut Brykin Taikalaatikko-näyttely on esillä EMMAssa 4.9.2016 saakka.
 
Näyttely on osa EMMAn 10-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa ja jatkaa EMMAn suomalaisen modernismin klassikoita esittelevää näyttelysarjaa, jossa on aiemmin nähty mm. Tapio Wirkkalan, Birger Kaipiaisen ja Lars-Gunnar Nordströmin näyttelyt.
 
Rut Bryk (1916−1999) on monille suomalaisille tuttu nimi, mutta mihin hänen klassikkostatuksensa perustuu? Oliko hän teollinen suunnittelija vai taiteilija, keraamikko vai kuvantekijä? Kuinka satuilevien keramiikkalaattojen tekijästä tuli abstraktin taiteen ja reliefikäsitteen uudistaja?
 
Graafikkona uransa aloittanut taiteilija ei ollut koskaan tehnyt keramiikkaa, kun hänet kutsuttiin Arabian taideosastoon 1942. Elettiin toisen maailmansodan levottomia, aineellisesti köyhiä vuosia. Tehtaan värväyspolitiikka osoittautui kauaskantoiseksi; kymmenen vuoden sisällä Arabian taidekeramiikka oli maailman asiantuntijoiden huulilla. Brykin teokset palkittiin Milanon triennaalissa Grand Prix -palkinnolla. Luonteeltaan syrjäänvetäytyvä, mutta taiteessaan tinkimätön ja väsymätön kokeilija nautti teknisistä haasteista ja kykeni yhä uudelleen päivittämään ilmaisunsa – intiimiä, henkilökohtaista perusvirettä kadottamatta. Brykin tuotannon kaaressa heijastuu koko modernin taiteen tarina.
 
Rut Bryk – Taikalaatikko on laajin koskaan nähty katsaus kansainvälisesti palkitun uudistajan elämäntyöhön. Yli kahdensadan työn joukossa on niin hellyttäviä kuvituksia kuin ilmeikästä taidegrafiikkaa ja varhaisia keramiikkakokeiluja. Taiteilija näyttäytyy ennen kaikkea koloristina – ja varmaotteisena modernistina, joka antoi abstraktille muotokielelle sielun. Näyttelyn kohokohtiin kuuluvat Milanon triennaalin keramiikkalaatat (Hella, Äiti ja lapsi, Linnut) sekä abstraktin vaiheen reliefit (Kirkonseinä, Ahmedabad II, Kaupunki veden äärellä). Ensimmäinen monumentaaliteos, Saksassa sijaitseva Katettu pöytä (1961), herää eloon videoprojisointina, johon on liitetty autenttisia keramiikkaosia. 1960-luvun lopun pop-henkinen värimaailma riemastuttaa, lopuksi hehkeät värit väistyvät henkevän valon tieltä.
                     
Viiteen osastoon jaetun tuotannon lomassa voi nauttia taustoittavista dokumenttifilmeistä. Sotavuosien usko kauneuteen muuttuu käsin kosketeltavaksi lyhytelokuvassa Savi elää (1943). EMMAn tuottamassa videossa syvennytään puolestaan abstraktien reliefeihin yksityiskohtiin. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Brykin persoonaan ja teoksiin syventyvä kirja, Harri Kalhan Rut Bryk: Elämän taide. Kalha toimii myös näyttelyn kuraattorina.
 
Rut Bryk – Taikalaatikko on aikamatka maailmaan, jossa teollisuus vielä uskoi kulttuurin voimaan. Taiteellisen idealismin myötä kauneus ja teknologia, herkkyys ja voima löivät kättä. Taustalta hahmottuu Suomen nousu sodan raunioista moderniksi teollisuusvaltioksi ja kansainväliseksi kulttuuritoimijaksi.
                     
Pääosa näyttelyteoksista on EMMAan talletetusta Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmasta. Näyttelyn yhteydessä on esillä Rut Brykin tyttären, taiteilija Maaria Wirkkalan materiaalitutkielma Mielen mosaiikki.
 
Näyttelyn suojelijana toimii Suomen tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.
 
EMMAsta Rut Brykin Taikalaatikko-näyttely siirtyy Oulun taidemuseoon, jossa se on esillä 1.10.2016 - 15.1.2017. 
 
 
Näyttelyn yhteistyökumppanina toimii Avotakka.

 
EMMA - Espoon modernin taiteen museo on yksi Suomen merkittävimmistä taidemuseoista. EMMAn näyttelytilat on jaettu Saastamoisen säätiön taidekokoelman sekä vaihtuvien näyttelyiden kesken. EMMAn kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. EMMA sijaitsee Espoon Tapiolassa Näyttelykeskus WeeGeellä.
 
Vuonna 2003 perustetun Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön tehtävä on ylläpitää taiteilijapariskunnan kokoelmaa ja edistää tutkimusta sekä näyttely- ja julkaisutoimintaa. Säätiön tavoite pysyvästä näyttelytilasta toteutuu vuoden 2017 aikana, kun kokoelma sijoitetaan WeeGeelle. Espoon kaupunki, EMMA – Espoon modernin taiteen museo ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö solmivat viime vuoden lopussa sopimuksen säätiön kokoelman sijoittamisesta pysyvästi esille Näyttelykeskus WeeGeen tiloihin ja osaksi EMMAa. Sopimuksen tavoitteena on turvata kansallisesti arvokkaan kokoelman säilytys, ylläpito ja huolto sekä tuoda teokset yleisön nähtäväksi. Uusi näyttelytila ja kokoelman esillepano vahvistavat merkittävästi EMMAn design-profiilia. Kansainvälisesti kiinnostava kokoelma laajentaa EMMAn mahdollisuuksia tarjota yleisölle entistä monipuolisempia sisältöjä. Kokoelman esille saattaminen nähdään mahdollisuutena kasvattaa koko WeeGee-talon vetovoimaa. Tilasta halutaan tehdä kansainvälinen tapahtumakeskus, joka esittelee myös ajankohtaista muotoilua laajemmin.
 


Lisätietoa näyttelystä:
 
Henna Paunu, intendentti, EMMA
henna.paunu@emma.museum p. +358 43 824 6354
 
Salasana: emmamuseum