Rut Brykin juhlanäyttely avaa EMMAn kesäkauden | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Rut Brykin juhlanäyttely avaa EMMAn kesäkauden

19.04.2016
EMMA – Espoon modernin taiteen museon kesänäyttelynä nähdään suomalaisen modernin keramiikkataiteen yhden keskeisimmän uudistajan Rut Brykin Taikalaatikko-näyttely. Näyttely on yleisölle avoinna 12.5.-4.9.2016 välisen ajan.
 
Näyttely on Rut Brykin 100-vuotisjuhlanäyttely ja osa EMMAn 10-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Näyttely jatkaa EMMAn suomalaisen modernismin klassikoita esittelevää näyttelysarjaa, jossa on aiemmin nähty mm. Tapio Wirkkalan, Birger Kaipiaisen ja Lars-Gunnar Nordströmin näyttelyt.
 
Rut Bryk (1916 – 1999) teki elämäntyönsä kuvataiteilijana pääasiassa keramiikan parissa työskennellen Arabian keramiikkatehtaan taideosastolla yli viidenkymmenen vuoden ajan. Bryk oli suomalaisen keramiikkataiteen uudistaja ja oman tien kulkija, joka menestyi myös kansainvälisesti. EMMAn tuottama näyttely ja laaja julkaisu ajoittuvat Rut Brykin ja hänen puolisonsa Tapio Wirkkalan 100-vuotisjuhlavuoteen sekä näyttelykeskus WeeGeen ja EMMAn 10-vuotisjuhlaan.
 
Rut Bryk oppi rakastamaan taidetta jo lapsuuden kodissaan, erityisesti Italian varhaisrenessanssilla oli hänelle suuri merkitys. Nuoruudessaan Bryk haaveili arkkitehdin urasta, mutta päätyi opiskelemaan grafiikkaa ja toimikin uransa alussa kuvittajana ja graafikkona. Varsinaisesti Brykin taiteellinen ura käynnistyi keramiikan parissa Arabian tehtaan taideosastolla, johon hän sai kutsun työskentelemään, vaikkei hänellä ollut aikaisempaa kokemusta keramiikan parista. Taideosastolla Bryk sai oppia kokeneilta kollegoilta ja tehtaan muilta ammattilaisilta. Bryk opiskeli, teki työtä ja kokeili rohkeasti. Hänestä tuli keramiikan, värien ja lasitteiden mestari, mutta hän ei halunnut kutsua itseään keraamikoksi. Keramiikka tarjosi hänelle tekniikan ja materiaalin taiteen tekemiseen. Bryk ei uransa aikana tuottanut esineitä tehtaan sarjatuotantoon vaan hänen taiteensa, useista teossarjoista huolimatta, perustui uniikkien taideteosten ja esineiden tekemiseen - reliefeihin, astioihin, veistoksiin ja tilateoksiin.
 
Brykin teosten maailmassa on omaperäisyyttä, vahvaa tunnelmaa ja intensiivistä herkkyyttä. Varhaisten teosten värikästä tarinallisuutta seurasi monumentaalisten pienistä osista koostuvien teosten tilallisuus ja yhteys arkkitehtuuriin. Bryk teki useita monumentaalikoon keramiikkateoksia muun muassa Helsingin kaupungintaloon ja tasavallan presidentin virka-asuntoon Mäntyniemeen. Brykin tuotanto on yhä edelleen ajankohtaista ja kiehtovaa. Hehkuvat hienostuneet värit, koskettavat hahmot, tarinallisuus - tai voimakas materiaalisuus ja tilallisuus - puhuttelevat tämän päivän katsojia visuaalisella rikkaudellaan.
 
Rut Bryk – Taikalaatikko -näyttely on jaettu viiteen taiteilijan uraa temaattisesti ja kronologisesti esittelevään osaan. Näyttelyssä on esillä noin 200 teosta, jotka kuuluvat suurimmaksi osaksi EMMAan talletettuun Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiön kokoelmaan. Teoksia on lainattu myös mm. yksityiskokoelmista. Näyttelyn kuratoinnista ja kirjan tutkimuksesta on vastannut FT, dosentti Harri Kalha. Näyttelyarkkitehtuurista vastaa Linda Bergroth ja kirjan ulkoasun on suunnitellut Anne Kaikkonen. Näyttelyssä on esillä myös Rut Brykin tyttären ja kansainvälisesti menestyeen kuvataiteilija Maaria Wirkkalan tilallinen teoskokonaisuus, joka linkittyy Rut Brykin työskentelyyn. Näyttelyn suojelijana toimii Suomen tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.
 
Rut Bryk – Taikalaatikko -näyttelyn aikana EMMAn yleisöpalveluiden Taidekontti-projekti jalkautuu eri puolille Espoota taidepajojen muodossa. Taidepajoissa syntyy yhteisöllinen taideteos, jonka sijoituspaikaksi tulee Näyttelykeskus WeeGeen edusta. Lähtökohtina yhteisötaideprojektille ovat olleet WeeGee-talon materiaali, betoni ja Rut Brykin taide. Pienistä osista syntyy isompi kokonaisuus, kaupunkilaisia yhdistävä ja EMMAn 10-vuotisjuhlavuoden huomioiva teos. Yhteisötaideprojektille haettiin julkisesti taiteilijaa sekä ideaa teoksesta. Toteutettavaksi valikoitui taiteilija Anni Rapinojan ehdotus Puusta pudonneet, joka liittyy Brykin taiteeseen luonnosta nousevien teemojen sekä paloista koostuvan kokonaisuuden kautta ollen kuitenkin selkeästi omannäköisensä uusi teos.
 
EMMAsta Rut Bryk – Taikalaatikko -näyttely siirtyy Oulun taidemuseoon, jossa se on esillä 1.10.2016 - 15.1.2017.
 
EMMA - Espoon modernin taiteen museo on yksi Suomen merkittävimmistä taidemuseoista. EMMAn näyttelytilat on jaettu Saastamoisen säätiön taidekokoelman sekä vaihtuvien näyttelyiden kesken. EMMAn kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. EMMA sijaitsee Espoon Tapiolassa Näyttelykeskus WeeGeellä.
 
Vuonna 2003 perustetun Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön tehtävä on ylläpitää taiteilijapariskunnan kokoelmaa ja edistää tutkimusta sekä näyttely- ja julkaisutoimintaa. Säätiön tavoite pysyvästä näyttelytilasta toteutuu vuoden 2017 aikana, kun kokoelma sijoitetaan WeeGeelle. Espoon kaupunki, EMMA – Espoon modernin taiteen museo ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö solmivat viime vuoden lopussa sopimuksen säätiön kokoelman sijoittamisesta pysyvästi esille Näyttelykeskus WeeGeen tiloihin ja osaksi EMMAa. Sopimuksen tavoitteena on turvata kansallisesti arvokkaan kokoelman säilytys, ylläpito ja huolto sekä tuoda teokset yleisön nähtäväksi. Uusi näyttelytila ja kokoelman esillepano vahvistavat merkittävästi EMMAn design-profiilia. Kansainvälisesti kiinnostava kokoelma laajentaa EMMAn mahdollisuuksia tarjota yleisölle entistä monipuolisempia sisältöjä. Kokoelman esille saattaminen nähdään mahdollisuutena kasvattaa koko WeeGee-talon vetovoimaa. Tilasta halutaan tehdä kansainvälinen tapahtumakeskus, joka esittelee myös ajankohtaista muotoilua laajemmin.
 
Lisätietoa näyttelystä:

Pilvi Kalhama, museonjohtaja, EMMA
pilvi.kalhama@emma.museum  p. +358 40 533 4070
 
Henna Paunu, intendentti, EMMA
henna.paunu@emma.museum p. +358 43 824 6354
 

Salasana: emmamuseum