Tanssisitko taideteoksen katsellessa? | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Tanssisitko taideteoksen katsellessa?

30.11.2015
 
 
Ote / Näkökulmia -näyttely EMMAssa
Yksi teos ja sen lukuisat eri kohtaamistavat
 
19.12.2015–31.1.2016
Avajaiset pe 18.12.2015 klo 17–19
 
Foxtrotia, tangoa, valssia vai humppaa? Ei se kaikkein tavallisin kysymys, kun kyseessä on näyttelykäynti! Tulevana talvena lavatanssit ovat vain yksi monista tavoista kohdata Tyko Sallisen maalaus Piruntanssi (1919) Espoon modernin taiteen museo EMMAssa.
 
Aalto-yliopiston opiskelijoiden kuratoima näyttely Ote / Näkökulmia haastaa perinteiset tavat kohdata taideteos. Se antaa yleisölle luvan tempautua tanssin pyörteisiin, nauttia herkullisesta illallisesta, kuunnella ja katsella maalausta hitaasti. Ote rikkoo rajoja ja kutsuu yleisön kokeilemaan erilaisia tapoja viettää aikaa taideteoksen kanssa museotilassa.
 
Avoimet tapahtumat ovat tärkeä osa näyttelyä, siksi monet niistä järjestetään EMMAn perjantain ilmaisiltana. Oheisohjelma sisältää työpajoja Kilonpuiston ala-asteen kanssa, edellä mainitun lavatanssi-illan, ravintola Hukkatilan Jaakko Blombergin ja kokki Jyrki Tsutsusen suunnitteleman illallisen sekä luentoja, jotka valaiset Tyko Sallisen teoksia taidehistorian tutkimuksen näkökulmasta.
 
Tyko Sallisen uraauurtava teos Piruntanssi on näyttelyn ainoa teos. Näyttely tarjoaa uudenlaisen tavan katsella Saastamoisen säätiön kokoelmaa. Laajojen kokoelmanäyttelyiden teokset kamppailevat usein keskenään huomiosta, joten Ote antaa mahdollisuuden keskittymiseen - reflektoinnille ja pohdinnalle.
 
Ote / Näkökulmia haluaa haastaa totutun tavan esittää modernista taidetta muokkaamalla perinteiseksi koettua näyttelytilaa, museon ns. valkoista kuutiota, valo- ja ääni-installaatioiden avulla. Interventiot ovat helsinkiläisten taiteilijoiden Can Uzerin ja Ina Saarisen käsialaa.
 
Näyttelyn ovat kuratoineet ja tuottaneet Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun (Dahlia El Broul, Giovanna Esposito, Eva Forsman, Kinga Hamvai, Ksenia Kaverina, Mari Kemppien, Katie Lenanton, Piia Oksanen, Diogo Santos, Annukka Vähäsöyrinki ja Darja Zaitzev) yhteistyössä EMMA:n ja Saastamoisen Säätiön kanssa. Projektin ohjaajina ovat toimineet Aalto-yliopiston Henna Harri sekä EMMAsta Emilia Laine ja Henna Paunu.
 
Ote / Näkökulmia 19.12.2015–31.1.2016
EMMA – Espoon modernin taiteen museo
Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, Espoo
Avoinna 2015 ti, to, pe 11-18, ke 11-20 (ilmaisilta 18-20), la-su 11-17.
 
Lisätietoja:
Ksenia Kaverina, kseniia.kaverina@aalto.fi
+358 45 885 45 85
 
Piia Oksanen, piia.oksanen@aalto.fi
+358 50 362 88 56
 
Emilia Laine, museolehtori, EMMA, emilia.laine@emma.museum
+ 358 46 877 2007
 
Salasana: emmamuseum
 
 
EMMA - Espoon modernin taiteen museo on yksi Suomen merkittävimmistä taidemuseoista. EMMAn näyttelytilat on jaettu Saastamoisen säätiön taidekokoelman sekä vaihtuvien näyttelyiden kesken. EMMAn kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. EMMA sijaitsee Espoon Tapiolassa Näyttelykeskus WeeGeellä.