Näyttely, joka koskettaa, mutta jota ei saa koskea | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Näyttely, joka koskettaa, mutta jota ei saa koskeaEMMAssa näyttelytilaa muokataan usein uutta näyttelyä varten. Kosketuksen kohdalla tila muuttui huomattavasti aiemmasta, sillä kokoelmanäyttelyn uudistus on osa laajempaa näyttelytilan muutosta. Uudistuksen ensimmäisessä osassa useasta näyttelysalista tehtiin yksi yhtenäinen tila. Näyttelyvalvojina saimme tarkastella muuttunutta ympäristöä uusin silmin. Uusi näyttely merkitsee meidän näkökulmastamme uusien käytänteiden luomista. Tila ja siellä olevat taideteokset vaikuttavat siihen miten museokävijät liikkuvat näyttelyssä. Tämä tulee ohjaamaan työtämme vuosiksi eteenpäin.
Konservaattorit tekevät etukäteen teosturvallisuuteen liittyviä päätöksiä esimerkiksi siitä, mitkä taideteokset tarvitsevat jalustoja, vitriinejä tai suojanauhoja. Valvojina työhömme kuuluu teosturvallisuudesta huolehtiminen ja asiakaspalvelu. Tehtävämme on kaikin tavoin varmistaa, että museokävijöiden vierailu museossa on onnistunut. Meidän kanssamme museokävijä voi esimerkiksi keskustella näyttelyn ideasta ja tematiikasta.
Joistakin taideteoksista näemme heti, että teos on ”kosketusherkullinen”. Tällainen teos suorastaan houkuttelee museokävijöitä koskettamaan teosta, vaikka taideteoksia ei saa koskettaa. Joidenkin taideteosten kohdalla ”kosketusherkullisuus” selviää meille vasta ajan myötä. Ammattitaitoomme kuuluu tuoda esille havainnot, joiden avulla teosturvallisuutta voidaan ylläpitää ja edistää, jotta museon työ teosten esittäjänä ja säilyttäjänä toteutuu. Esimerkiksi Kosketus-näyttelyssä havaitsimme teoksen, jonka eteen tarvittiin suojanauhat ohjaamaan museokävijöiden etäisyyttä teokseen. 

Uudistuksen ensimmäisestä vaiheesta olemme jo poimineet museokävijöiden suosikkiteokset. Tällaiset teokset paljastuvat siitä, miten museokävijät liikkuvat ja tarkastelevat teoksia. Suosikit sisältävät bling, blingiä. Tule sinäkin katsomaan ja kokemaan taideteokset!


Näyttelyvalvojat
JP Pyyny
Pekka Muinonen 

Kuvat: Ella Tommila