Pelastakaa vihreä väri leväpuurolta | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Pelastakaa vihreä väri leväpuurolta

Seurasin lapsena monet kerrat isäni työtä hänen maalatessaan saaristonäkymiä milloin Kaunissaaressa milloin Haapasaaressa (Kotkan ja Haminan ulkosaaristoa). Isäni vastaili kysymyksiini kärsivällisesti, vaikka hän varmasti olisi mieluiten maalannut kaikessa rauhassa.

Opin, että vihreä väri on sävyjen kuningas. Se sallii kaikkein laajimman sävyskaalan ja se on altis myös valöörien, siis valkoisen ja harmaan loputtomalle vaihtelulle.

1950-luvulla ulkosaariston kirkkaita vesiä mikään ei ollut vielä pilannut. Kaunissaaren ja Haapasaaren vesien nykytilannetta en tunne, mutta yleensä Itämeren saasteuutiset ovat surullista luettavaa.

Kävelin viime sunnuntaina Helsingin rantaviivaa pitkin Hietalahdesta Kauppatorille ja katselin millaisessa mönjässä sadat veneet lilluvat, taas kerran. Kaupunki kunnostaa rantojaan – hyvä – mutta miten tästä leväliejusta päästäisiin eroon. Suomen nimeä kantava valtio ei ole tehnyt lähimainkaan voitavaansa valumien ja muiden päästöjen hillitsemiseksi.

Sinilevä on nimestään huolimatta useimmiten vihreää. Se on sopivasti auringon paistaessa petollisen sammaleenvihreä. Jonakin toisena hetkenä väriin tulee metallinen hohde, mutta yhtä kaikki se näyttää myrkyltä. Öljy- tai bensiinivanaan yhdistyessään lima on entistä ällöttävämpää.

Yritän ajatella puiden ja kasvien vihreyttä kaikin positiivisin tuntein, ja onnistunkin, mutta sammaleen vihreyttä katsoessani muistan aina kirotun levän. Se tunkeutuu värikarttaani, pilaa sitä ja herättää kiukkua. Se voi muuttua yhteiskunnalliseksi. Achtung

Kirjoittaja on EMMAn museonjohtaja.

Lisää uusi kommentti