Tuomas A. Laitinen / Fundamental Matter | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Tuomas A. Laitinen / Fundamental Matter

22.10.2014 - 11.01.2015
Conductor, 2014. Tuomas A. Laitinen, a still from digital film.

Ensimmäinen Suomen taideakatemian palkinto myönnettiin kuvataiteilija Tuomas A. Laitiselle (s. 1976), joka yhdistää laajoissa installaatioissaan ääntä, valoa ja liikkuvaa kuvaa. Osana palkintoa EMMAssa järjestetään Laitisen näyttely Fundamental Matter, joka pureutuu ajankohtaisiin globaaleihin kysymyksiin. Palkintoon liittyy myös näyttelyn aikana julkaistava katalogi.

Näyttelyn pääteoksena nähdään nelikanavainen videoinstallaatio Conductor, jonka keskiössä ovat ihmisen rakentaman ympäristön muutokset materian kiertokulun kautta. Näyttely koostuu sekä yksikanavaisista videoteoksista että tilallisista installaatioista. Kaikki viisi teosta ovat uusia, näyttelyä varten valmistuneita.

Tuomas A. Laitinen on valmistunut Kuvataideakatemian Tila-aikataiteen koulutusohjelmasta v. 2008. Viimeaikoina Laitinen on työskennellyt mm. Yhdysvalloissa, Saksassa ja Virossa. Eniten projekteja hän on toteuttanut viime vuosina Kiinassa. Laitisen teoksia on ollut esillä lisäksi Suomessa, Australiassa, Japanissa ja Turkissa.

Ääni-installaatio Sweet Spot of No Escape tuo esille mainosmaailman ja tietotulvan pakenemisen vaikeutta, käyttäen tukenaan installaation rinnalla kulkevaa performanssia. Teoksen performanssiosuus nähdään lauantaisin klo 13-14 läpi koko näyttelyajan.

Näyttelyyn liittyvät myös yleisötilaisuudet suomeksi ja englanniksi, joissa taiteilija on paikalla keskustelemassa. 


Fundamental Matter -näyttelyn traileri. Tuomas A. Laitinen Vimeossa.