Kohti juhlavuotta | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Kohti juhlavuotta

 
Valokuvaaja Ari Karttunen kuvaamassa kokoelmateosta. Kuva: Ella Tommila / EMMA
 
 
 
Vuonna 2016 koittaa EMMAn 10-vuotisjuhlavuosi ja sen kunniaksi uudistamme koko Saastamoisen säätiön kokoelmaripustuksen. Projektiryhmän toiminta lähti käyntiin alkuvuodesta 2014, ja toimin sen vetäjänä. Eli henkilönä, joka huolehtii, että kaikki projektissa mukana olevat tietävät, missä ollaan menossa ja mitä pitää tehdä. Näyttelyn teko vaatii monen henkilön panoksen ja ammattiosaamisen. Projektiryhmässämme on konservaattori, museomestari ja yleisötyön edustaja, mutta tarvitsemme myös mm. markkinointi- ja viestintäpäällikön, valokuvaajan ja ICT-päällikön asiantuntijuutta. Ja tietenkin työskentely vaatii tiivistä yhteistyötä kuraattoreiden kanssa.
 
 
Vaikka näyttelytilassa näyttelyn valmistelua ei näkisi, meillä toimistolla käy kuhina. Näyttelyn teko ei ole vain sitä, että haetaan teokset säilytystilasta ja ripustetaan ne seinille. Aluksi näyttelyn sisältöä suunnitellaan ja teoksia valitaan. Teokset on tarkastettava, mahdollisesti konservoitava ja kehystettävä. Samaan aikaan näyttelytila rakennetaan uudelleen, seiniä siirretään uusille paikoilleen ja puuttuvia rakennetaan lisää. On muistettava tehdä teoslaput, seinätekstit, suunniteltava opastukset sekä mietittävä tiedottamista ja mainontaa. Lisäksi aikataulutus on suunniteltava muun museotoiminnan kanssa, sillä tämä näyttely on yksi monista EMMAssa parhaillaan tehtävistä projekteista. Museonäyttelyn tekemisessä on vaiheita, joita ei voida ohittaa. Kuitenkin meillä on mahdollisuus kehittää ja keksiä uusia keinoja, miten kertoa työstämme. Tästä esimerkkinä tämä uusi blogimme, jonka kautta haluamme kertoa yleisölle, mitä me oikein teemme.
 
 
Pekka Jylhän teoksen Luola saaren rannalla osien kiillotusta.
 
Konservaattori Suvi Kervinen tarkastaa Pekka Jylhän teoksen Luola 
saaren rannalla osia. Kuva: Ari Karttunen / EMMA
 
 
 
Jotta kokoelman teoksia olisi esillä yleisölle koko ajan, teemme näyttelyn uudistuksen osissa. Saastamoisen säätiön näyttelytila on jaettu erinimisiin osiin. Ensimmäisenä tänä vuonna muutoksen alla ovat entinen Salonkien ja Raitin alue, ja loppuvuodesta uudistamme Agoraa. Nämä tilat ovat ensimmäisenä vastassa näyttelytilaan tultaessa. Marraskuun loppupuolella kyseisten tilojen pitäisi olla valmiina uudessa ripustuksessaan. Ja edelleen, näyttelyn teko jatkuu ensi vuoden puolella Gallerioihin, Verannalle ja Saliin. Sen jälkeen voimme ottaa juhlavuoden vastaan uusin ripustuksin!
 
Eeva Ilveskoski
Näyttelysihteeri