KULISSIEN TAKANA | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

KULISSIEN TAKANA

Uuden näyttelytilan rakentamista. Kuva: Ari Karttunen / EMMA

 

 

Käynnissä on EMMAn historian suurin hanke sitten museon avaamisen: aloitimme kokoelmaripustuksen kokonaisvaltaisen uudistustyön yhteistyössä Saastamoisen säätiön kanssa. Tehtävä tuntuu samaan aikaan sekä kutkuttavalta että vaativalta. Henkilökohtaisesti olen uppoutunut innolla EMMAn edustajana uuden näyttelyn kuratointiin. Työparinani tässä mielenkiintoisessa tehtävässä on kokoelman asiantuntija Päivi Karttunen Saastamoisen säätiöstä.

 

Näin mittava projekti on ennen kaikkea yhteistyötä. Mukana työssä on lukuisia muita emmalaisia, joilla kaikilla on tärkeä roolinsa moniulotteisen kokonaisuuden valmistelussa. Siksi ajattelimme, että EMMAn yleisölle on kiinnostavaa kuulla työstä kulissien takana – siitä, mitä itse kukin hankkeen taustalla tekee. Valmisteluprojekti sai nimekseen ”The Change”, ja sitä varten avaamme nyt uuden blogi-sarjan, jonka kautta yleisö pääsee seuraamaan museotyötä kokoelmanäyttelyn rakentumisen alla. Myöhemmin on luvassa näkökulmia niin museoteknisistä ratkaisuista, konservointityöstä kuin yleisötyön suunnittelustakin.

 

Näin kuraattorille uuden ripustuksen suunnittelu on haastavaa, sillä samaan aikaan teemme uudistuksia näyttelytilojemme jäsentelyssä: teosvalinnat tehdään aikana, jolloin itse tilaa ei ole vielä sellaisenaan edes olemassa! Aloitin työni käymällä keskusteluja Päivi Karttusen ja Saastamoisen säätiön kanssa ja asetimme tulevan näyttelyn kerronnalle, ripustukselle ja teosvalinnoille tiettyjä tavoitteita. Tämän jälkeen oli aika uppoutua kokoelman ydinteemaan, ihmisyyteen, ja etsiä siitä ajankohtaisia, tämän päivän katsojia puhuttelevia näkökulmia. Olen selaillut lukuisia kertoja kokoelman teoksia läpi kuvina, muistellut joitakin näyttelyitä, missä hankittuja teoksia olen nähnyt ja kysellyt tietoja niihin teoksiin liittyen kokoelmatiimin henkilökunnalta, joita itse en ole nähnyt. Joidenkin teosten kohdalla on tarjoutunut mahdollisuus käydä tarkastelemassa niitä konservoinnin työtilassa ja arvioida heidän kanssaan teosten soveltuvuutta lopullisessa esillepanossa. Luonnokset ensimmäisenä yleisölle avautuvasta tilasta ja sen teosvalikoimasta illustroimme paperille tällä viikolla. Samaan aikaan nousevat ensimmäiset seinät juuri tuohon tilaan. Nyt olo on huikea – projekti alkaa konkretisoitua.

 

Suvi Kervinen konservoi Tacita Deanin teosta The Book End of Time 

Konservaattori Suvi Kervinen aloittamassa Tacita Deanin teoksen The Book End of Time tarkistamisen. Kuvassa oikealla Annika von Hauswolffin teos Portrait Theory. Kuva: Ari Karttunen / EMMA

 

 

EMMAn on aika näyttää Saastamoisen säätiön pysyvässä kokoelmaripustuksessa monia sellaisia upeita kotimaisia ja kansainvälisiä nykytaideteoksia, jotka hankinnan jälkeen on viety museon säilytystilaan. Tällä hetkellä esillä olevat teokset kuljetetaan vuorostaan sinne lepäämään. Osa yleisön vanhoista suosikeista päätyy myös uuteen ripustukseen. Kyse on kuitenkin kokonaisuudesta – teosten suhteesta toinen toisiinsa, sillä yhdessä teokset kertovat enemmän kuin yksittäin. Kuraattorin tehtävänä on miettiä juuri sitä, miten dialogi teosten välille rakennetaan, ja minkälaisia oivalluksia niistä voi syntyä katsojille. Parhaimmillaan dialogissa teoksista avautuu aivan uusia näkökulmia; jotain sellaista, mitä taiteilija ei ehkä itse ole ennakolta ajatellutkaan tai mihin ei teos yksinään vain pystyisi. Siinä on kokoelmanäyttelyn rikkaus.

 

Pilvi Kalhama

Museonjohtaja