Birger Kaipiainen EMMAssa: omaperäisen taiteilijan ensimmäinen retrospektiivi yli 20 vuoteen | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Birger Kaipiainen EMMAssa: omaperäisen taiteilijan ensimmäinen retrospektiivi yli 20 vuoteen

18.06.2013

EMMAssa avataan 19.6. näyttely Kuriton kaunosielu / Birger Kaipiaisen keraamisia fantasioita. Muun muassa Paratiisi-sarjasta ja Kiurujen yö -tapetista tunnetun Kaipiaisen tuotanto ”oli olennainen osa Suomen modernin taideteollisuuden maailmanvalloitusta”, toteaa näyttelyn kuraattori, dosentti Harri Kalha.
 
EMMAn laaja uniikkiteosten näyttely on ensimmäinen yksityisnäyttely Kaipiaisen töistä yli 20 vuoteen. Näyttelyn yhteydessä EMMA julkaisee Suomalaisen kirjallisuuden seuran kanssa yhteiskustannuksena Kalhan kirjoittaman laajasti kuvitetun kirjan, joka on ensimmäinen syväluotaus Kaipiaisen taiteeseen.
 
Taiteilijana Birger Kaipiainen sekoitti kategorioita ja herättää yhä kysymyksiä. Hänen omintakeinen, salaperäinen kuvafantasiansa ihastutti jo aikalaisia, mutta toisaalta modernin muotoilun taholla runsasta kuvakieltä myös vieroksuttiin. Kuvataidepiireissä yletöntä koristeellisuutta ihmeteltiin. Tänä päivänä puolestaan keraamikot ammentavat ornamentiikasta, muotoilijat väreistä ja taiteilijat orgaanisista, ”kaipiaismaisista” aiheista.
 
”2010-luvulla Kaipiainen on ajankohtaisempi kuin koskaan. Harri Kalhan kuratoimassa näyttelyssä omaperäinen tuotanto avautuu meille nykypäivän katsojille aivan uudessa, taiteilijalle oikeutta tekevässä valossa. Kaipiaisen maailma on ympärillämme, osa tätä päivää”, toteaa museonjohtaja Pilvi Kalhama.
 
Erilainen tekijä edellyttää myös erilaisen tavan esittää. EMMAn designin esittämisen tapoja tuulettavan näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut muotoilija Ilkka Suppanen. Kaipiaisen monitahoisuudesta ja kestävästä tenhosta kertoo myös into, jolla yhteistyötä näyttelyn tiimoilta on erilaisten toimijoiden kanssa tehty. Tapettitehdas Pihlgren & Ritola tuo markkinoille nyt ensimmäistä kertaa yhden Kaipiaisen alun perin suunnittelemista Kiurujen yö -tapetin väreistä. Arabia, Avotakka sekä Woodnotes ovat lisäksi tukeneet näyttelyä Kalhan ja Suppasen vision toteutumiseksi.
 
Birger Kaipiainen syntyi Porissa 1915 ja muutti lapsena Helsinkiin. Hän aloitti Taideteollisuuskoulussa varsinaisena oppilaana 17-vuotiaana, opiskelutovereinaan monia muita taideteollisuuden suurnimiä. Kaipiainen loi opiskelujen jälkeen puolen vuosisadan mittaisen uran Arabian tehtaan taideosastolla, missä hän sai toteuttaa visioitaan irrallaan teollisesta tuotannosta, sen tavoitteista piittaamatta. Arabian vuosikymmenet katkaisi vain neljän vuoden jakso Rörstrandilla Ruotsissa 1950-luvulla. Arvostusta Kaipainen nautti niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Hän sai Grand Prix’t niin Milanossa 1951 kuin Motnrealissa 1967, Suomessa taas Pro Finlandia -mitalin 1963 ja professorin arvonimen 1977.
 
Kaipiainen sai vaikutteensa paitsi luonnon monimuotoisuudesta, myös taidehistoriallisista tyylikausista ja keramiikkataiteen klassisista kulttuureista. Kaipiainen rakasti musiikkia, oopperaa, balettia ja juhlia. Hänestä tärkeintä elämässä oli torjua tylsistymistä. 60-vuotishaastattelussaan hän totesikin: ”Mielikuvitus ei maksa mitään. Sillä ei ole rajoja, eikä kukaan voi komentaa, missä mielikuvitus pysähtyy.”
 
Kuriton kaunosielu / Birger Kaipiaisen keraamisia fantasioita EMMAssa 19.6.2013–12.1.2014. Näyttelyn on koonnut dosentti Harri Kalha ja sen teokset ovat uniikkitöitä Kyösti Kakkosen, Designmuseon, Ateneumin, Helsingin taidemuseon sekä yksityisistä kokoelmista. Näyttelyarkkitehtuurista vastaa muotoilija Ilkka Suppanen. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan yhteiskustannuksena Suomalaisen kirjallisuuden seuran kanssa tuotettu kirja Birger Kaipiaisesta. Näyttely kuuluu EMMAn nyky- ja modernia taidetta sekä designia esittelevään pääohjelmistoon.
 
EMMA toteuttaa myös monenlaista ohjelmistoa näyttelyyn liittyen. Ohjelmassa on niin keräilijän iltapäivä Helsinki Design Weekin aikaan kuin vierailu Arabialle, missä nykypäivän taiteilijat kertovat työympäristöstään. Dokumentaristi Tina Cavén tekee uuden henkilökuvan Kaipiaisesta, joka saa ensi-iltansa Espoo Cinén ulkoilmanäytöksessä WeeGeellä taiteiden yönä 22.8.
 
 
 
JÄRJESTELYT
Lisätietoja näyttelystä:
Pilvi Kalhama, museonjohtaja, EMMA, pilvi.kalhama@espoo.fi, p. 09 8168 4603.
Haastattelujärjestelyt, yhteydenotot ja muut lisätiedot medialle: markkinointi- ja viestintäpäällikkö Tatu Malmström, tatu.malmstrom@espoo.fi, p. 043 825 0021.