EMMAn keväässä Per Maning sekä Väiski kumppaneineen | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

EMMAn keväässä Per Maning sekä Väiski kumppaneineen

05.03.2013

Avaamme EMMAssa keskiviikkona 6.3. kaksi näyttelyä. Norjalainen nykytaiteilija Per Maning vie näyttelyssään A Man Does Things / valokuvia ja videoteoksia 1983–2012 meidät sekä ihmisen että eläimen luonnon perimmäisten kysymysten äärelle. Väiski Vemmelsääri ja kumppanit puolestaan esittelee Warner Bros. -studion animaatioelokuvan tekemisen taitoa ja taidetta alkuperäisteoksin vuosilta 1930–1960.

PER MANING / A MAN DOES THINGS / VALOKUVIA JA VIDEOTEOKSIA 1983–2012 / 6.3.–9.6.
 
Norjalainen Per Maning on maansa arvostetuimpia nykytaiteilijoita. Taiteilijan ura alkoi oman, sairastuneen Leo-koiran kuvaamisella 1983–1987. Neljän vuoden prosessin jälkeen Maning päätti jättää hyvin menestyneen mainostoimistonsa ja omistautua taiteelle.
 
Maning on uransa aikana valo- ja videokuvannut eläimiä pureutuen niiden luontoon, kuitenkaan sitä inhimillistämättä. Taiteilija sanookin, että ”eläimen ja ihmisen välinen yhtäläisyys piilee eläimessä”. Yhtä lailla hän on ansioitunut oman lajimme kuvaaja: ihmisen olemus ja ihmisten välinen sanaton kommunikaatio ovat nousseet eläinten rinnalle taiteilijan keskeisiksi teemoiksi.
Maningin taiteen keskeiset kysymykset liittyvät ihmisyyteen, identiteettiin ja toiseuteen. Hänen teoksensa osallistuvat nykytaiteessa ajankohtaiseen keskusteluun ihmisen suhteesta muihin lajeihin. Maningille identiteetti ei muodostu vain rodusta, sukupuolesta tai kansallisuudesta, se perustuu myös ihmisen kykyyn tunnistaa ja hyväksyä itsensä lajina lajien joukossa.
 
Näyttelyssä nähdään laaja valikoima Maningin taidetta 1980-luvulta tähän päivään. 26 suurikokoista valokuva- ja videoteosta kattavan näyttelyn on kuratoinut Timo Valjakka.
 
EMMA järjestää näyttelyyn liittyen seminaarin Jokainen kuva on omakuva  Kino Tapiolassa 3.4.
 
VÄISKI VEMMELSÄÄRI JA KUMPPANIT / WARNER BROS. -STUDION ANIMAATIOPIIRROKSIA 1930–1960 / 6.3.–19.5.
 
Toinen näyttelymme on koottu yhdysvaltalaisen journalistin ja elokuva-asiantuntijan Steve Schneiderin kokoelmasta. Näyttely kertoo Warner Bros. -studion klassisten lyhytelokuvien monitahoisesta ja vaativasta luomisprosessista. Kuinka seitsemän minuutin elokuva on vaatinut vuoden työn tekijöiltään?
 
Warner Bros. -studion rakastetuista hahmoista on tullut erottamaton osa ympäri maailmaa levinnyttä amerikkalaista 1900-luvun kulttuuriperimää. Väiski Vemmelsääri, Repe Sorsa, Putte Possu, Tipi, Sylvesteri, Maantiekiitäjä ja monet muut ovat valloittaneet sukupolven toisensa jälkeen jo 80 vuoden ajan. Tarinat ovat täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta myös terävää satiiria ja ajankuvaa sekä verbaalista ilottelua – tekijät suuntasivatkin työnsä aikuiskatsojille.
 
Väiski Vemmelsääri ja kumppanit seikkailevat EMMAssa sekä valmiissa lyhytelokuvissa että reilussa sadassa animaatiopiirroksessa, joissa studion räävittömien humoristien luova työ näyttäytyy vaihe vaiheelta. New Yorkin MoMAssakin esillä ollut kokoelma on Euroopassa aiemmin nähty vain Torinon elokuvamuseossa.
 
JÄRJESTELYT
Per Maning sekä Steve Schneider ovat haastateltavissa:
·         Per Maning: 5.3.–6.3.
·         Steve Schneider: 5.3.–8.3.
Haastattelujärjestelyt, yhteydenotot ja lisätiedot: markkinointi- ja viestintäpäällikkö Tatu Malmström, tatu.malmstrom@espoo.fi, 043 825 0021.
 
Lisätietoja näyttelyistä:
Per Maning: intendentti Päivi Talasmaa, paivi.talasmaa@espoo.fi, 050 511 4206, näyttelyamanuenssi Inka Laine, inka.laine@espoo.fi, 046 877 3726.
Väiski Vemmelsääri ja kumppanit: Päivi Talasmaa, paivi.talasmaa@espoo.fi, 050 511 4206, amanuenssi Tiina Penttilä, tiina.penttila@espoo.fi, 046 877 2420