Meret Oppenheim: Mielen peilit | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Meret Oppenheim: Mielen peilit

14.02.2018 - 12.08.2018

 

 

Mielen peilit on laaja katsaus surrealismia uudistaneen Meret Oppenheimin (1913 Berliini–1985 Basel) tuotantoon. Meret Oppenheim oli yksi merkittävimmistä ja omaperäisimmistä surrealisteista. Hänen elämästään ja taiteestaan välittyvä älyllinen leikkisyys, kokeellisuus ja feminismi ovat edelleen ajankohtaisia.

Oppenheimin taiteellinen tuotanto ulottuu yli viidelle vuosikymmenelle. Esineteosten lisäksi siihen kuuluu maalauksia, veistoksia, piirroksia, grafiikkaa, koru-, vaate,- ja huonekalusuunnitelmia toteutuksineen ja runoja.

Näyttely koostuu noin 200 teoksesta. Oppenheimin tuotannon lisäksi mukana on myös teoksia hänen aikalaistaiteilijoiltaan, kuten Man Raylta (1890–1976) ja Daniel Spoerrilta (s. 1930) sekä valokuvia ja muotokuvia Oppenheimista itsestään.

Näyttelyarkkitehtuurin lähtökohtana on surrealisteille tärkeä ajatus: mieli kuvataan talona, jossa on erilaisia huoneita. Kuriositeettikabinetti, buduaari, unitila ja peilisali avaavat Oppenheimin taidetta surrealismille ominaisten elementtien ja tunnelmien kautta. Kokonaisuus on koostettu eurooppalaisista yksityisistä ja julkisista kokoelmista.

Meret Oppenheim: Mielen peilit -näyttelyn kuraattori Tiina Penttilä kirjoitti artikkelin siitä miten näyttely syntyi:

"Kun näyttelyn kontekstina on surrealismi ja pääroolissa kokeellinen taiteilija, mielikuvitusta on turha kahlita näyttelyä toteuttavien museoammattilaistenkaan omassa työssä. Näin teimmekin näyttelyn projektiryhmän aivoriihessä, jossa annoimme ideoiden ja assosiaatioiden vapaasti pulpahdella kollektiivisesta piilotajunnasta ja mielen kuvagallerioista." Lue koko artikkeli.

Kuratointi: Thomas Levy & Tiina Penttilä
Näyttelyarkkitehtuuri: Teppo Järvinen
Graafinen suunnittelu: Milla Rissanen
Projektin johto: Pilvi Kalhama & Hanna Mamia-Walther
Yhteistyössä: ARTOMA GmbH Art and Cultural Management, Hamburg; Embassy of Switzerland in Finland

 

Meret Oppenheim, Kaulanauha, 1934-35 / 2003, Sammlung T.A.L.

Meret Oppenheim, Sormus, jossa sokeripala, 1936-37 / 2012, LEVY Galerie Hamburg.

Meret Oppenheim, Das Ohr von Giacometti / Giacomettin korva, 1977, Saastamoisen säätiön taidekokoelma. Kuva: Ari Karttunen/EMMA