Joan Miró EMMAan | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Joan Miró EMMAan

27.08.2010

EMMA- Espoon modernin taiteen museo aloittaa näyttelyvuotensa 2011 katalonialaisen

Joan Mirón

(1893-1983) näyttelyllä 4.3. - 12.6.2011. Näyttely keskittyy Mirón veistoksiin, joiden rinnalla nähdään veistosten muotokieleen linkittyviä maalauksia, piirustuksia ja grafiikkaa.

Miró oli yksi 1900-luvun valovoimaisimmista ja tuotteliaimmista taiteilijoista maanmiehensä Picasson rinnalla. Hän oli monilahjakkuus, taidemaalari, graafikko, kuvanveistäjä, keraamikko ja tekstiilitaiteilija, joka siirtyi sujuvasti taiteenlajista toiseen pitkän uransa aikana. Mirón paletin sininen, punainen, keltainen, vihreä ja musta ovat tulleet tutuiksi niin hänen maalauksissaan, litografioissaan, etsauksissaan kuin veistoksissaankin. Aiheissa toistuvat usein eläimet, kasvit, hyönteiset, miehen ja naisen genitaalit, tähdet ja komeetat.

1920-luvun lopulta lähtien Miró laajensi maalauksen rajoja kolmiulotteisempaan suuntaan esinekoosteillaan ja kollaaseillaan. Veistotaiteeseen Miró keskittyi enemmän 1940-luvulta lähtien tehden itsenäisiä pronssitöitä ja veistoksia, jotka perustuvat suoraan hänen surrealistisiin maalauksiinsa.

1960-luvulla syntyivät suurikokoiset ulkoveistokset ja monumentaaliset julkiset veistokset, jotka ilmentävät hyvin Mirón tunnuslausetta ”taide on ihmisistä ja ihmisille”.

Miró oli taiteilijana mielikuvituksellinen oman tiensä kulkija, kuvallinen runoilija. Surrealistien tapaan hän ammensi aineksia taiteeseensa uni- ja mielikuvitusmaailmasta, mutta kieltäytyi nimeämästä itseään minkään tietyn taidesuuntauksen edustajaksi.

Joan Mirón näyttelyn rinnalla nähdään suomalaisen Tor Arnen (s. 1934) maalausnäyttely. Arne kuuluu Vapaan taidekoulun kasvatteihin, jotka tekivät värimaalausta tunnetuksi Suomessa. Hänen abstrakteina näyttäytyvät teoksensa pohjautuvat luonnon havainnointiin. Arnen mukaan yksi oleellinen osa hänen teostensa sisältöä on, impressionismin pyrkimysten tavoin, värin muuttuminen valoksi. Lukuisia gallerianäyttelyitä pitäneen Arnen töitä nähdään nyt ensimmäistä kertaa taidemuseonäyttelyssä.

Lisätietoja:
museonjohtaja Markku Valkonen, EMMA puh. 09 - 8165 7519