Futuromania – Designing Future Living | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Futuromania – Designing Future Living

06.06.2018 - 17.02.2019

 

Tulevaisuusvisiot ovat aina kiehtoneet arkkitehteja, ympäristösuunnittelijoita, muotoilijoita ja taiteilijoita. Futuromania – Designing Future Living tuo 1950–1960-lukujen suomalaisten suunnittelijoiden kaupunki- ja asumisutopioita tähän päivään. Näyttely on osa Futuro-talon 50-vuotisjuhlavuoden tapahtumia Näyttelykeskus WeeGeellä.

Futuromania pureutuu modernismin ajan klassikkosuunnittelijoiden visioihin tulevaisuuden elämäntavasta. Miltä tänään näyttävät puolen vuosisadan takaiset ajatukset tulevaisuudesta, joka on täynnä vapaa-ajan mahdollisuuksia ja rajattomia resursseja?

Matti Suurosen futuristista klassikkorakennusta, Futuroa, esitellään uusista näkökulmista, ja sen rinnalle nostetaan muita arkkitehdin Casa Finlandia –sarjan rakennussuunnitelmia. Aarne Ervin Huomispäivän talo (1955) hyödynsi myös Suurosen tapaan muovimateriaaleja.

Tapio Wirkkalan Brysselin maailmannäyttelyyn 1958 toteuttama Tulevaisuuden kaupunki 2000 -kilpailuehdotukseen sukelletaan näyttelyssä uuden 3D-mallinnuksen avulla. Wirkkalan ehdotus sisälsi suuria veistoksellisia asuinkortteleita, ja kaupungin asukkaita kuljetti sähköllä toimiva monorail.

Näyttelyssä esitellään myös Armi Ratian filosofiaa tulevaisuuden asumisympäristöstä, jota kokeiltiin Aarno Ruusuvuoren suunnittelemissa Marikylä-rakennuksissa. Futuromania liittääkin yhteen modernismin visiot tulevaisuuden elämäntavasta ja teknologiasta.

Nykypäivän näkökulmaa näyttelyyn tuo Aamu Songin ja Johan Olinin (Company) uusi, kävijöitä osallistava installaatio.

Näyttely on osa Futuro-talon 50-vuotisjuhlavuoden tapahtumia Näyttelykeskus WeeGeellä.

Tutustu Futuron 50-vuotisjuhlavuoteen

 

Tulkinta Tapio Wirkkalan Tulevaisuuden kaupunki 2000 -suunnitelmasta, 2018 (1958), 3D-animaatio, luonnos. Voima Graphics

Tapio Wirkkala, Tulevaisuuden kaupunki 2000 -luonnos, Brysselin maailmannäyttelyn 1958 kilpailuehdotus, Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön arkisto. Kuva: Ella Tommila / EMMA.

Matti Suuronen, Venturo (Casa Finlandia 45), Espoon kaupunginmuseon arkisto.

Futuromanian yhteistyökumppaneina ovat Espoon kaupunginmuseo, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö ja Näyttelykeskus WeeGee / Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalvelut. Näyttelyä tukee Innovarch. Myös Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo ja Kansallisgallerian arkistokokoelmat ovat lainanneet aineistoja näyttelyä varten.