Feel the Spirit! | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Feel the Spirit!

26.02.2014 - 11.05.2014
Hilma af Klint, Kyyhkynen nro.11, 1915. Sarja UW, Ryhmä 9. Stiftelsen Hilma

Hilma af Klint / Joseph Beuys / Olafur Eliasson / Jussi Niva / Silja Rantanen 
 
Juuri nyt, kun aikamme huutaa hiljentymistä ja syventymistä, henkisyys nostaa päätään myös maailman kuvataidenäyttelyissä. EMMA tuo aiheen suomalaisyleisölle keväällä 2014 kahden näyttelyn muodostamalla laajalla kokonaisuudella. Muotoilua, taiteita ja filosofista ajattelua laajasti esittelevä näyttely Arjen muotoilija – Rudolf Steiner pureutuu Steinerin ja hänen aikalaistensa tuotantoon ja vaikutukseen. Näyttely tulee maineikkaasta Vitra Design Museumista ja siihen kuuluu monien muotoilun saralla merkittävien tekijöiden, kuten Frank Lloyd Wrightin ja Konstantin Grcicin, teoksia aina Steinerin ajoista nykypäivään.
 
Samanaikaisesti EMMAssa nähdään aiheeseen liittyvää modernia ja nykytaidetta. Näyttely Feel the Spirit! esittää laajan kattauksen abstraktin taiteen pioneereihin kuuluvan ruotsalaisen Hilma af Klintin (1862–1944) teoksia. Lisäksi näyttelyssä nähdään taiteilijat Joseph Beuys, Olafur Eliasson, Jussi Niva ja Silja Rantanen. Af Klint on noussut maailmansuosioon mm. viimekesäisen Venetsian Biennaalin myötä, mutta etenkin Moderna Museetin laajan retrospektiivisen näyttelykiertueen vaikutuksesta. EMMAssa on nähtävissä 21 af Klintin teosta, jotka tulevat Stiftelsen Hilma af Klints Verkistä Järnasta. 
 
Ruotsin merkittävimpiin kuvataiteilijoihin kuuluvaa Hilma af Klintiä voidaan hyvällä syyllä kutsua abstraktin taiteen pioneeriksi: Hänen ensimmäiset abstraktit teoksensa on maalattu jo 1906. Taiteilija elätti itsensä perinteisin muotokuva-, kasvi- ja maisemamaalauksin pitäen luovan esoteerisen maalaustaiteensa salassa. Hilma af Klintin taiteessa näkyy hänen vahva uskonsa henkiseen kuvataiteen lähteenä, perehtyneisyys teosofiaan ja myöhemmin, tutustuttuaan Rudolf Steineriin, myös antroposofiaan.