Wauu .. ! autoelämyksen äärellä mietittyä | EMMA - Espoo Museum of Modern Art

EMMA - Espoo Museum of Modern Art

EMMA - Espoo Museum of Modern Art is one of the biggest museums in Finland.

Wauu .. ! autoelämyksen äärellä mietittyä

Hiljaisia kameralla tallentajia, vilkkaasti vierain termein puhuvia porukoita, nelinkontin teoksen alle kurkistelevia asiakkaita, yrityksiä nähdä teoksen sisäpuolen ihmeitä, halu tallentaa teos joka kulmalta, kiinnostus pienimpiäkin yksityiskohtia kohtaan, ihastuksen huudahduksia ”wauu, miten hieno!”, tarinoita omista keräilyistä ja kiinnostuksen kohteista. Juuri näinhän kolmiulotteista taideteosta tuleekin tarkastella!

Työskentelen EMMAssa, taidemuseossa, ja meillä on totuttu näkemään monipuolisesti taidetta - täytyy kuitenkin myöntää, että tällä kertaa taitelijan erikoinen kangas, auto, lisää huomattavasti teokseen kohdistunutta innostusta. Tosin epätavalliset materiaalit taideteoksissa ovat aina omiaan herättämään uteliaisuutta ja kiinnostusta.

En tiedä onko EMMA koskaan ollut kävijöineen tyypillinen museo: Tutkimusotoksen perusteella tyypillinen museokävijä on koulutettu ja keski-ikäinen nainen. Ainakin näin asiakaspalvelijan näkökulmasta tuntuu, että portaita ovat kiitettävän usein nousseet lapsiperheet ja myös miehet. Nyt kuitenkin asetelma heittää todella kuperkeikkaa: taidemuseon ovat vallanneet miehet, jotka ovat innoissaan!

Entä miten taiteen nyt käy? - nähdäänkö itse taidetta ollenkaan, kun tullaan autonäyttelyyn, kuten jotkut rehellisesti sanovat tulevansa. Maksettu lippu oikeuttaa kuitenkin vierailemaan viidessä museossa – viisaasti päättäjien ajattelema asia. Autonäyttelyyn tuleva asiakas siis katsoo yleensä BMW taideautojen lisäksi muutakin taidetta ja WeeGee-talon tarjontaa. Ensivisiitti ei siten toivottavasti jääkään viimeiseksi, sillä Suomessa tällainen museokeskus on laajuudessaan ja monipuolisessa tarjonnassaan ensikävijälle useimmiten positiivinen yllätys. Monet toteavat, että tännehän voi tulla toistekin ja tuoda vaikka koko perheen mukana, koska lapsillekin on tarjolla monenmoista!

Lasten opastuksella lasten tekemässä tarinassa auton värit tekevät sateenkaaren peittyen lopulta kuraan kovassa kisassa ja lopuksi todetaan ykskantaan: ”sinne ne värit sitten menivät hups ja niin ne värit loppu”.  Ja ”Hyvänen aika – autohan on menossa juhliin! Onkohan se tullut ihan ameriikasta..?” Tai saattaapa auto viilettää sateenkaarikalana ufon rinnalle avaruuteen. Mielikuvituksen luomaa dramatiikkaa – lapsia ei estä museoesineeksi jähmettyneen vauhtihirmun liikkumattomuus tai koskemattomuus, vaan pysähtyminen ”koskettelemaan ainoastaan silmillä” riittää antamaan siivet mielikuvitukselle taiteen äärellä. Vieressä kuulijana mietin, millainen tarina voisikaan virittyä aikuisten kesken Taidekuohuilla – olisipa hauska kuulla, lähtisikö sekin lentoon!

Me EMMAssa kävijöiden rinnalla työtä tekevät saamme kuulla monenlaisia tarinoita autoharrastuksesta ja autoista. Mutta kyllä taideauton pinnassa oleva maalaus virittää myös mielipiteitä, kysymyksiä, tunteita suuntaan jos toiseenkin. Nähdystähän ei tarvitse pitää - näyttelyn tavoite lienee saavutettu, kun koettu synnyttää ajatuksia, oivalluksia, ihmetystä, uteliaisuutta. EMMAn ajatus on tarjota asiakkaalle enemmän kuin hän osaa odottaa, rikastuttaa elämää taiteen avulla. Taideautot antavat mainion mahdollisuuden tähän.

Modernin taiteen museossa kuulee kovin usein toiveen ymmärtää näkemäänsä. Taideautojen äärellä ollaankin kutkuttavassa tilanteessa. Muodoltaan ja käyttötarkoitukseltaan tuttu esine on oiva: se on helposti lähestyttävä, koska siinä on jotain niin ymmärrettävää ja helppoa – niinpä sen pinnassa oleva taide saa katsojan reagoimaan. Hienoa kilpa-autoa katsomaan tullut saakin itse asiassa nähdä erikoisen veistoksen. Autoelämys synnyttää myös taide-elämyksen.

Add new comment