Hullunrohkeanhienoa | EMMA - Espoo Museum of Modern Art

EMMA - Espoo Museum of Modern Art

EMMA - Espoo Museum of Modern Art is one of the biggest museums in Finland.

Hullunrohkeanhienoa

Minulla oli ilo olla siinä emmalaisten pienessä joukossa, joka kävi ottamassa vauhtia syksyn BMW Art Cars –näyttelyymme Münchenistä, autojen kotikaupungista.  Taideautot, joita on tällä hetkellä 17 kappaletta, reissaavat jatkuvasti niin kiireisinä ja haluttuina ympäri maailmaa, ettei niitä nytkään ollut kotimuseon varastossa huilaamassa kuin kaksi kappaletta.

BMW on ensimmäisiä brändinsä ympärille museon rakentaneita yrityksiä. Bemarisilmälasien läpi autoilun ja moottoriurheilun historiaa tarkasteleva museo avautui Müncheniin jo vuonna 1973. Museossa seurueemme vastaanotti herrasmies nimeltään Mr Braun, museon kuraattori.  Hän kertasi tarinan siitä, kuinka uniikki taideautokokoelma saikaan alkunsa. Kuvataiteisiin ja nopeisiin autoihin intohimoisesti kiintynyt rallikuski Hervé Poulain innosti kuvataiteilija Alexander Calderin suunnittelemaan itselleen auton.  Heiltä vain puuttui auto, jonka joku antaisi maalata taideteokseksi. Kun ajatus heitettiin BMWn johdolle, ei kestänyt kauankaan kun kaksikolla OLI auto. Kuten nyt 37 vuotta myöhemmin tiedämme, niin sai alkunsa menestystarina.
 

Mieleeni jäi kuitenkin eniten se, miten Mr. Braun suri sitä, että mitään vastaavaa tuskin voisi enää tänä päivänä tapahtua, ei BMWn pääkonttorissa eikä minkään muunkaan yhtiön johtoportaassa. Jos joku nyt tulisi esittämään hullunrohkeaa ajatusta, että annetaan jonkun taiteilijan maalata melkoisen arvokas kilpa-auton, idea luultavasti märehdittäisiin kuoliaaksi hitaassa ja moninaisessa päätösprosessissa.

Miten sääli! Luovaa hulluutta ja rohkeita päätöksentekijöitä tarvittaisiin edelleen.

Kirjoittaja on EMMAn viestintäpäällikkö


PS. Taideautojen tarina jatkuu edelleen. Uusi on tulossa, joskaan sitä ei meille kerrottu koska ja keneltä.

 

Add new comment