Nettisivujen uudistaminen – taistelua koodin joukossa | EMMA - Espoo Museum of Modern Art

EMMA - Espoo Museum of Modern Art

EMMA - Espoo Museum of Modern Art is one of the biggest museums in Finland.

Nettisivujen uudistaminen – taistelua koodin joukossa

Aloitin EMMAn nettisivujen uudistamisen marraskuun pimeydessä vuonna 2011 ja julkaisin ne 21.6.2012, kun kesä on valoisimmillaan. Sivujen uudistaminen open source –alustalle oli aikamoista taistelua koodin joukossa, Drupal-joukoissa.

Open source on monien uutta suuntaa etsivien huulilla. Mitä se sitten oikeastaan tarkoittaa. Omalla kohdallani se tarkoitti opiskelua, kokeilua yrittäen ja erehtyen, uuden oppimista ja open source -yhteisöön tutustumista.

Open source, josta tässä puhun tarkoittaa web-tekniikoita, jotka löytyvät Drupal-termin takaa. Jonkun mielestä Drupal on vain ohjelma, mutta laajemmin se tarkoittaa Drupalia kehittävää yhteisöä ja sen tuottamia koodeja, joita voi käyttää, jos osaa ja ymmärtää. Mitään valmista asennuspakettia ei ole olemassa, vain hyvä alusta ja sen päälle kehitettyjä moduuleja.

Drupal ja sen moduulit eivät myöskään sivustoa tee, vaan sivuston rakenne ja toiminta pitää myös suunnitella. EMMAn sivustossa on paljon tietoa ja sen rakenne on hioutunut vähitellen käyttäjien palautteen ja museon työntekijöiden tuottaman sisällön viilautuessa yhteen.

Uutena sisällöllisenä innovaatioina rakensimme uudelleen kohderyhmävalikot sekä vasemman ohjelma-valikon tapahtumat, opastukset sekä työpajat. Niiden helppoon päivitettävyyteen kiinnitimme huomiota tekemällä ne käyttäen taxonomia-luokittelua. Jokaisen sivun voi linkittää näihin näkymiin klikkaamalla yhtä tai useampaa kohderyhmää.

Kielivalinnat toimivat paljon jouheammin kuin aiemmin mm. jokaisen sivun kieliversiot, ruotsi ja englanti, avautuvat klikkaamalla oikean yläpalkin kielivalintoja. Venäjän- ja vironkieliset sivut tosin rajautuvat vain yhteen sivuun per kieli.

Aiemmat EMMAn nettisivut on tehnyt nettitoimisto, mutta nyt ne toteutettiin itse ns. inhouse-ohjelmointina. Projekti toi EMMAan paljon uutta osaamista nettisivutekniikoissa, sekä hyviä kontakteja Drupalin käyttäjien ja ohjelmoijien joukkoon.

Drupalia kehittävän yhteisön apu on tärkeää. Olin keväällä Drupal Camp –seminaarissa, jossa eräs luennoitsija kysyi, tietääkö yleisö että Drupal selviää tästä kuoma-auto testistä. Mikä on "truck test"? Se on testi, jossa kuorma-auto ajaa Drupal-yhteisön yli jonka jälkeen katsotaan jääkö Drupal henkiin. Hänen mukaansa jää.

Niin myös EMMAn nettisivut jäävät henkiin ja uudistuvat aikanaan jälleen kerran.

Kirjoittaja on EMMAn ICT-päällikkö.

 

Add new comment