Museot elävät tarinoista | EMMA - Espoo Museum of Modern Art

EMMA - Espoo Museum of Modern Art

EMMA - Espoo Museum of Modern Art is one of the biggest museums in Finland.

Museot elävät tarinoista

Minulla oli viime viikolla ilo vierailla Tallinnassa Virun Hotelli- ja KGB-museossa. Matkailuväki on hotellin palkinnut – syystäkin – nerokkaasta ajatuksestaan perustaa hotelliin museo. Virulla, jos kellä riittää ammennettavaa neuvostoaikaisesta historiastaan, jolloin joka asialle oli kaksi selitystä, virallinen ja todellinen.

Puitteiltaan museo on vaatimaton, vaikka sen sydämenä onkin KGB:n salattu kammio – huone, jossa lukuisin radiolaittein kuunneltiin hotelliasukkaita. Mutta se opas! Ilmiömäisillä tarinankertojan lahjoillaan hän johdatti yleisönsä elämään 1970-90-lukujen hotellissa, jolloin turisti oli vaarallinen ja vieras valuutta vielä vaarallisempi uhka Neuvostoliitolle. Opas herutti yleisöstään huokauksia, taivasteluja sekä naurunpyrskähdyksiä ja palkitsi meidät lopuksi aidolla ”KELVOLLINEN” (palvelukseen Viru-hotelliin) –leimalla, jota jonotimme innoissamme kuin pikkulapset. Tunti museossa kului vauhdilla.
 
Virun museo on täydellinen esimerkki esineistä, jotka heräävät eloon vasta tarinoiden avulla.  Ilman niitä museovierailu olisi ollut täysi torso. Museokävijällä on tietenkin oikeus nauttia käynnistään juuri niin kuin haluaa ja erityisesti taidemuseovieraalle saattaa riittää kahdenkeskinen vuoropuhelu itse taiteen kanssa. Onneksi tarinannälkäisille on olemassa oppaat! Tarinoita riittää EMMAssakin, tällä hetkellä erityisesti Juhani Harrista, joka oli itsekin tarinankerronnan mestari, myös teoksillaan.
 
Kirjoittaja on EMMAn viestintäpäällikkö.
 
PS. Virun kerrottiin olevan rakennettun uudesta materiaalista, mikrobetonista. Puolet mikrofoneja ja puolet betonia.
 

Add new comment