Rut Bryk: Taikalaatikko -kiertue jatkaa Falkenbergiin ja Turkuun | EMMA - Espoo Museum of Modern Art

EMMA - Espoo Museum of Modern Art

EMMA - Espoo Museum of Modern Art is one of the biggest museums in Finland.

Rut Bryk: Taikalaatikko -kiertue jatkaa Falkenbergiin ja Turkuun

10.05.2017

EMMAn tuottama ja FT Harri Kalhan kuratoima RutBryk: Taikalaatikko -näyttely herätti ihastusta EMMAssa viime kesänä ja Oulun taidemuseossa viime talvena. Näyttely jatkaa nyt kiertuettaan Falkenbergin museoon Ruotsiin, jossa se on esillä 11.5.–27.8.2017 ja Turun taidemuseoon 26.1.-13.5.2018.

Rut Bryk: Taikalaatikko on laajin koskaan nähty katsaus kansainvälisesti palkitun keramiikan uudistajan elämäntyöhön. Näyttely pohjautuu suurimmaksi osaksi EMMAan talletettuun Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön kokoelmaan. Rut Bryk (1916−1999) aloitti uransa graafikkona eikä ollut koskaan tehnyt keramiikkaa, kun hänet kutsuttiin Arabian taideosastolle 1942. Elettiin toisen maailmansodan levottomia, aineellisesti köyhiä vuosia. Tehtaan värväyspolitiikka osoittautui kauaskantoiseksi; kymmenen vuoden sisällä Arabian taidekeramiikka oli maailman asiantuntijoiden huulilla ja Brykin teokset palkittiin Milanon triennaalissa Grand Prix -palkinnolla. Luonteeltaan syrjäänvetäytyvä, mutta taiteessaan tinkimätön ja väsymätön kokeilija nautti teknisistä haasteista ja kykeni yhä uudelleen päivittämään ilmaisunsa – intiimiä, henkilökohtaista perusvirettä kadottamatta. Brykin tuotannon kaaressa heijastuu koko modernin taiteen tarina.

Näyttelyn yli kahdensadan työn joukossa on niin hellyttäviä kuvituksia kuin ilmeikästä taidegrafiikkaa ja varhaisia keramiikkakokeiluja. Taiteilija näyttäytyy ennen kaikkea koloristina – ja varmaotteisena modernistina, joka antoi abstraktille muotokielelle sielun. Näyttelyn kohokohtiin kuuluvat Milanon triennaalin keramiikkalaatat (Hella, Äiti ja lapsi, Linnut) sekä abstraktin vaiheen reliefit (Kirkonseinä, Ahmedabad II, Kaupunki veden äärellä). 1960-luvun lopun pop-henkinen värimaailma riemastuttaa, lopuksi hehkeät värit väistyvät henkevän valon tieltä.

Teosten ohella näyttelyyn kuuluu taustoittavaa videomateriaalia. EMMAn tuottamassa videossa syvennytään monumentaalireliefien yksityiskohtiin ja kuullaan Brykin tunteneiden henkilöiden muistoja taiteilijasta. Ensimmäinen monumentaaliteos, Saksassa sijaitseva Katettu pöytä (1961), herää eloon videoprojisointina, johon on liitetty autenttisia keramiikkaosia. Näyttelyn yhteydessä julkaistiin Brykin persoonaan ja teoksiin syventyvä kirja, Harri Kalhan Rut Bryk: Elämän taide.

Lehdistökuvat: https://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Rut+Bryk+-+The+Magic...
Salasana: emmamuseum

Lisätietoa:
Henna Paunu, intendentti, EMMA - Espoon modernin taiteen museo
henna.paunu@emma.museum, +358 43 824 6354

Haastattelupyynnöt ja yhteydenotot:
Iia Palovaara, viestintäkoordinaattori, EMMA - Espoon modernin taiteen museo
iia.palovaara@emma.museum, +358 43 826 8713

 

EMMA - Espoon modernin taiteen museo on yksi Suomen keskeisimmistä taidemuseoista. Espoon Tapiolassa sijaitsevan EMMAn kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. Arkkitehtonisesti vaikuttavassa professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa WeeGee-talossa sijaitsevat EMMAn näyttelytilat ovat pinta-alaltaan Suomen suurimmat. Puhdaslinjainen moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä.

Tapio Wirkkala ja Rut Bryk olivat taiteilija ja muotoilija -pariskunta, joka toimi muotoilun ja kuvataiteen eri aloilla.He suhtautuivat avoimesti uuteen tekniikkaan ja pyrkivät jatkuvasti laajentamaan muotoilun ja suunnittelun kenttää innovaation avulla. Wirkkala ja Bryk olivat myös vakaumuksellisesti suuntautuneet edistämään alan opetusta. Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö pyrkii pitämään yllä tätä optimistista henkeä ja edistämän muotoilun kehitystä yhteistyössä korkeakoulujen muotoilun osastojen ja alan oppilaitosten kanssa.