Rut Brykin perhoset | EMMA - Espoo Museum of Modern Art

EMMA - Espoo Museum of Modern Art

EMMA - Espoo Museum of Modern Art is one of the biggest museums in Finland.

Rut Brykin perhoset

Mitä näet kun katsot tarkasti?

Apolloperhonen ja syreenikiitäjä oikovat koristeellisia siipiään. Niiden maailma on maanpunainen, syvän sininen, turkoosi ja vihreä. Siivet kiiltelevät ja sävyt hämmentävät - ovatko nämä sittenkin jonkin toisen maailman uniperhosia, lajeja joista emme ole koskaan kuulleetkaan? Perhoset ovat kuvataiteilija Rut Brykin (1916–1999) keraamisista laatoista, joita hän valmisti 1950-luvulla.

Bryk valmistui graafikoksi vuonna 1939 ja siirtyi muutaman vuoden kuluttua kutsuttuna Arabian taideosastolle. Hän työsti keramiikasta pääasiassa tasaisia pintoja, sillä hän piti laatan muodosta. Kollegana Arabiassa toimi muun muassa Birger Kaipiainen, jolta Bryk oppi sgraffito- eli raaputusmenetelmän. Bryk halusi kuitenkin löytää oman tavan työstää keramiikkaa. Hän sekoitti omia massojaan ja päätyi töissään yli sataan erilaiseen lasitteeseen.
 
Perhosten värit ovat syntyneet uunissa monen lasitekerroksen yhdistelmänä. Perhoset ovat kohollaan ja niillä on eri lasite kuin taustassa, jotta värit eivät sekoitu poltossa. Laattojen reunoissa on siroja painalluksia. Perhoslaatikot on tarkoitettu laitettavaksi esille reliefimäisinä ryhminä.

Brykin isä, itävaltalaissyntyinen Felix Bryk, oli perhosiin erikoistunut hyönteistutkija ja taiteilija. Lapsuuden kesät Bryk vietti Sortavalassa perheen kesäpaikassa, missä luonto oli runsas ja niityt täynnä perhosia. Talon sisällä kasvatettiin toukkia ja perhosia, joista parhaat otettiin mukaan isän kokoelmaan. Apolloperhosia Felix Brykillä oli kokoelmassaan tuhat.
 
Luontoa tutkitaan havaintoja tekemällä. Perhostutkija Jaakko Kullberg korostaa, kuinka ammattitaito on harjoittelun tulos: jossain vaiheessa tutkija oppii lukemaan evoluutiota luonnon antamien merkkien avulla. Ympäristö saattaa muokata lajin ilmiasua. Felix Bryk löysi ja nimesi esimerkiksi silloisen Suomen alueelta kolme erilaista pikkuapollon (Parnassius mnemosyne) muotoa. Ahvenanmaalla asui vähiten kirjailtu ja varjostettu rotu ugrofennica Bryk, Turun seudulla aavistuksen kirjaillumpi perkele Bryk ja Viipurin seudulla ja Laatokan Karjalassa varjostetumpi ja koristeellisin karjala Bryk.  
 
Niin iso- kuin pikkuapolloperhoset ovat nykyään rauhoitettuja lajeja. Punatäpläinen isoapollo on suurin päiväperhosistamme, ja sen siipien kärkiväli saattaa olla jopa 9 senttimetriä. Brykin laatoista pystyy helposti löytämään varsinkin isoapolloperhosen.
 
”En koskaan mieti mitä olen tehnyt ja miksi,” on Rut Bryk kommentoinut omaa tekemistään. Sanotaan, että Brykin tarkka havainnointikyky hämmästytti monia. Pieninkin yksityiskohta sai hänen huomionsa ja hän osasi myös kuunnella. Sanotaan, että hänellä oli täydellinen värisilmä.
 
Brykin kerrotaan istuneen pitkiä aikoja Lemmensuun mökillään katsellen Paadar-järven alati väriä vaihtavaa pintaa. Vesi saattoi kimmeltää kaikissa maailman väreissä, kun vain osasi katsoa.
 
Katso kauas. Pysähdy ja ole läsnä. Katso lähelle. Keramiikan pinta on elävä ja jännittävä, kun tuntemattomat vanhat värit loistavat laatoissa. Perhonen on hyvin kaunis.
 
Minna Nyqvist
 
Tekstin kirjoittaja Minna Nyqvist työskentelee EMMAn kokoelma-assistenttina ja on museon puolesta mukana valmistelemassa sekä Tapio Wirkkala Rut Bryk 100-vuotisjuhlavuoden näyttelyitä että EMMAn Rut Bryk näyttelyä kesälle 2016.
 
EMMAssa avautuu 13.5.2016 laaja näyttely Rut Brykin taiteesta. Perhoslaattoja on esillä jo nyt Wirkkala Kabinetissa olevassa uudistetussa vitriininäyttelyssä. WeeGee talon ala-aulaan on vapaa pääsy ja siellä esitellään valikoimaa Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan EMMAan talletetusta kokoelmasta.
 
Lähteet:

Marianne Aav, Eeva Viljanen. Rut Bryk. Helsinki: Designmuseo, 2007

Suullisesti perhostutkija Jaakko Kullberg, Helsinki, 8.7.2015.

Wirkkala-kabinetti, Weegeen ala-aula, Rut Bryk. Kuva:Ella Tommila / EMMA

 

 
Rut Bryk, perhonen, Wirkkala-kabinetti, WeeGeen ala-aula Kuva: Ella Tommila / EMMA
 
 
Rut Bryk, kirjan kuvitus, lyijykynäpiirustus Rut Brykin isästä
 
 

Add new comment