Kaikki on mahdollista | EMMA - Espoo Museum of Modern Art

EMMA - Espoo Museum of Modern Art

EMMA - Espoo Museum of Modern Art is one of the biggest museums in Finland.

Kaikki on mahdollista

Mutta voiko toisen kuvassa nähdä itsensä?

Minua on ilahduttanut jo muutamien vuosien ajan suurikokoinen autonrenkaista tehty gorillaveistos Kaikki on mahdollista (2009) asuinalueellani. Näen sen lähes päivittäin ja yhä aina se palkitsee kokonaisuudellaan ja sympaattisuudellaan. En jaksa olla ihastelematta teoksen kokoa ja materiaalia suhteessa aiheeseen – ja sen krouvia toteutustapaa.

Jaanisoon Gorilla

 

Kiehtooko teos siksi, että siinä on jotain minulle läheistä, vaikea sanoa. Pakko kuitenkin myöntää: autonrenkaat on makeita. Olen saanut lapsena ensimmäiset tikitkin naamaan sellaisia roskiksesta vieriteltyäni ja tulihan rengaskeinuissa aikanaan monet kiikut keinuttua.

Vaikuttavalla, mustalla gorillateoksellaan taiteilija Villu Jaanisoo haluaa synnyttää ajatuksia ihmisen alkuperästä, vastuusta ja tulevaisuudesta. Gorilla-aihe muistuttaa uhanalaisista eläinlajeista, joiden elintilaa ihminen toimillaan kaventaa. Teoksessa käytetty materiaali tuo esiin ekologisen näkökulman. Jaanisoon teoksen nimi, Kaikki on mahdollista, tuntuu kuitenkin sallivasti muistuttavan meille jatkuvasta vaihtoehdon mahdollisuudesta. Taiteilijan taustat tunnettuani käsitän yhä enemmän, miksi teos puhuttelee ja pysäyttää minua.

Koira teki Per Maningista taiteilijan, pysäytti hänet katsomaan maailmaa vähän toisella tavalla ja kysymään: kuuluuko eläimen ja ihmisen olla tasavertaisia? Ovatko eläin ja ihminen yhtä ja tunnistaako katsoja eläimen kuvassa omansa?

EMMAn Jokainen kuva on omakuva -seminaarin puhujat valittiin suhteessa Maningin taiteen teemoihin ihmisen ja eläimen suhteesta. Keskeistä oli myös taiteilijan tapa kutsua katsoja näkemään itsensä toisessa. Puheenvuorot olivat monin tavoin vaikuttavia osallistujille. Moni kiitteli, yksi ihmetteli mistä teemat nousivat, toinen iloitsi, kuinka taas jaksaa puskea mahdottomiltakin tuntuvia asioita työssään eteenpäin.

Kuultuaan eläinkouluttaja Tuire Kaimion, professori Seppo Turusen, eläinten hyvinvointikeskuksen johtaja Satu Raussin tai biologian opettajan Micaela Moreron ajatuksia eläinten oikeuksista ja tasapuolisesta kohtelusta väylä Maningin kuviin avautui, ja sai selvästi jotain suurempaa liikkeelle. Ohjaaja-näyttelijä-käsikirjoittaja Liisa Mustosen ajatukset näyttelemisestä läsnäolona, ilman rooleja ja teeskentelyä, suhteessa toiseen ihmiseen avasi viimeisenkin oven. Enää ei keskusteltu vain kuvataidekentällä, vaan katsottiin sen yli, jotta voitaisiin nähdä vielä paremmin. Ehkä jopa se itse toisessa.

Taiteilija Nelli Palomäki

Lumoava taiteilija Nelli Palomäki punoi (yllä, kuva: Ari Karttunen) Minun katseeni muissa -puheenvuorollaan päivän yhteen: jokaisen on oltava ja elettävä jonkin asian puolesta. Miksi muuten edes olla olemassa? On pyrittävä pienilläkin teoilla tekemään asiat paremmiksi. Annettava jokaiselle mahdollisuus tuntea olemassaolonsa tärkeäksi ja tulla nähdyksi, kuten Nelli antoi Igalle tilaisuuden kuviensa kautta. Per mahdollisti samaa kuvissaan Leolle, Maggielle, Oscarille ja monelle muulle – ennen kaikkea kuviensa katsojalle.

 

Leo ja seminaarissa koettu saivat minut intuitiivisesti takaisin Jaanisoon työn luo tajuamaan gorillan puhuttelevuuden salat.

Per Maning (Norja) / Valokuvia ja videoteoksia 1983–2012, EMMAssa 6.3.–9.6. Tematiikkaa käsiteltiin myös EMMAn 3.4. pitämässä seminaarissa Jokainen kuva on omakuva.
Villu Jaanisoon taidetta nähtävissä Saastamoisen säätiön taidekokoelmassa avautuvassa näyttelyssä Vesiputoussateenkaari ja muita tapahtumia luonnossa 25.4. alkaen.

Kirjoittaja on EMMAn intendentti, yleisötyö ja asiakkuudet. 

Jaanisoon teos on valtion taideteostoimikunnan tilaustyö. Se voitti vuonna 2006 järjestetyn kutsukilpailun Helsingin yliopiston Viikin kampuksen ympäristöteoksesta. Teos sijaitsee Infokeskus Koronan edessä. Se ei kuulu Helsingin taidemuseon kokoelmaan.

Add new comment