Lapset, tervetuloa! | EMMA - Espoo Museum of Modern Art

EMMA - Espoo Museum of Modern Art

EMMA - Espoo Museum of Modern Art is one of the biggest museums in Finland.

Lapset, tervetuloa!

Mitä taidemuseossa voi tehdä? Miksi sinne kannattaa mennä?

”Että näkee hienoja taideteoksia. Niistä tulee paljon mielikuvitusta ja ideoita ja keksintöjä mieleen. Niistä näkee menneisyyttä ja vähän tulevaisuutta jos vaikka kuvittelee eri asioita”, vastasi poika, 8v.
Lapset ovat tulevaisuuden kulttuuriperinnön ja taiteen tuntemuksen jatkajia, toivon mukaan luontevia museoiden käyttäjiä eri elämänvaiheissaan. On hienoa, että lapsivieraista museossa puhutaan.
Omin käsin käsittäminen on tärkeää. Oivaltamisen hetkiä tarjoaa työpajatoiminta. Keinoja viedä omia ajatuksia eteenpäin, sekä tehdä tulkintoja näkemästään: Kokeilla, harjaantua ja viihtyä yhdessä. On tärkeää oppia tekemiseen ja luovaan prosessiin liittyviä asioita, kärsivällisyyttä, kekseliäisyyttä, oivaltamista ja omien oivallustensa kiteyttämistä. Valitettavasti tätä ei useinkaan pysty tekemään omatoimisella museovierailulla, vaan pajat tulee varata etukäteen.
Mutta voi museossa viihtyä ilman pajaakin. Joskus oma mielikuvitus lähtee paremmin lentoon, kun muita aisteja sulkee pois. Jos seuraavan kerran kokeilisikin vierailua lapsen vauhdilla, lapsen havaintojen ehdoilla? Mitä jos kävelisi aivan hiljaa, tai kertoisi yhteisen tarinan taideteoksen äärellä. Ehkä hahmo teoksessa kuiskaa kun oikein kuuntelee?
 
Mitä sinä museokävijänä toivoisit? Avoimia, matalan kynnyksen pajoja? Kokeilemista, ajattelemista, puuhapaikan?
 
Joskus oman aikuisen kanssa rauhassa käsi kädessä kulkeminen ja hiljainen kokeminen voi olla valtavan merkityksellistä ja kokemuksellista. Mielikuvituksen venyttelyä ja ajatusten liikuttamista voimme sensuroimatta ja pitelemättä harjoittaa. Vaikka jalat pysyvät nätisti betonilattiassa ja kädetkin taskussa, voi aivoissa tapahtua hurjaa jumppaa. Ajattelun ja oivaltamisen iloa, silmillä koskemista toivotellen,
 
Maria Vähäsarja, museolehtori
 
 

Add new comment