Tuuletuksen paikka -kokongista putkahti ensimmäisenä ”Kaarina” | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Tuuletuksen paikka -kokongista putkahti ensimmäisenä ”Kaarina”

EMMAn silkkitoukkien kasvatusprojekti sai täyttymyksensä, kun ensimmäinen perhonen putkahti kokongista terraarioon 15.12. Itse putkahduksen hetkeä meistä EMMAlaisista ei kukaan päässyt näkemään, mutta toivon kera toukkaäitikollegani, että saisimme nähdä vielä tuollaisen hetken. Ja tietenkin museokävijöille toivomme näitä elämyksiä. Kokongeja on vielä kymmeniä, joten mahdollisuuksia on. 
Ylväänkauniin ja yllättävän isokokoisen  naarasperhosen näkeminen sai meidät toukkaäidit suorastaan liikuttumaan. Olimme nyt edenneet kasvatusprojektissamme siihen vaiheeseen, jossa ”pienokaisista” muuntuu aikuisia ja ne ryhtyvät jatkamaan sukuansa.

Mitenköhän Kaarinan käy? Töistä lähdettyäni Kaarina oli vielä yksin. Nökötti oljenkorrella feromonia erittäen. Nyt täytyy vain toivoa, että parittelukumppani ilmaantuu pian ja perhospariskunta pääsee tosi toimiin - koiras parittelemaan ja hedelmöittämään, naaras hedelmöittymään ja munimaan noin 500 munan ”poikueen”.  Kokongeista on mahdoton sanoa ulkoapäin näin amatöörinä, tuleeko sieltä koiras vai naaras. Onkin jännittävää  nähdä millainen populaatio meille syntyy: mikä on sukupuolijakauma ja miten hedelmöittyminen onnistuu.

Silkkiperhosen elinkaaresta lumoutuneena iltalukemiseksi löysin netistä J.E. Ahon ”sommitteleman” Suomen perhoset –julkaisun vuodelta 1900 ja mykistyin eri perhoslajien ja heimojen määrästä ja kirjosta pelkästään Suomessa. Perhosten peruslajityypit: päiväperhoset, hämärässä viihtyvät kiitäjät ja ”maanläheisemmät” kehrääjät, löytynevät myös ihmistyyppeinä. Alaheimoista, kuten jalkalaahustajista ja riikinkukkokehrääjistä, puhumattakaan. Onneksi perhosen elämä on vapaa tästä meidän ihmisten halusta luokitella. Se vain on ja se riittää. 
 

Lisää uusi kommentti